Без винетка там, където се движи градският транспорт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8207711 www.24chasa.bg

Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини.

От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер. Затова и хората се вдигат на протести - защото едно им говорят, друго им поднася животът. Стигна се до екстремни прояви като тази в Бистрица - да се реже с флекс скъпа камера на толсистемата. Щетата е за едни 400 000 лева.

Ясно е, че в случая общините защитават интересите на гражданите си, а пък от Пътната агенция искат пари за поддържането на пътищата. И едните, и другите са прави за себе си. Но най-прави са хората - те искат да се движат в рамките на своята община без винетка.

Докато търсят варианти, ето едно просто решение: там, където се движи градският транспорт в рамките на съответната голяма община, да отпадне изискването за винетки.

Тогава няма да се мери до милиметър къде пътят се стопанисва от общините, къде от АПИ. И ще има някакъв принцип, който да важи за всички и да се спазва.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи