Без винетка там, където се движи градският транспорт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8207711 www.24chasa.bg

Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини.

От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер. Затова и хората се вдигат на протести - защото едно им говорят, друго им поднася животът. Стигна се до екстремни прояви като тази в Бистрица - да се реже с флекс скъпа камера на толсистемата. Щетата е за едни 400 000 лева.

Ясно е, че в случая общините защитават интересите на гражданите си, а пък от Пътната агенция искат пари за поддържането на пътищата. И едните, и другите са прави за себе си. Но най-прави са хората - те искат да се движат в рамките на своята община без винетка.

Докато търсят варианти, ето едно просто решение: там, където се движи градският транспорт в рамките на съответната голяма община, да отпадне изискването за винетки.

Тогава няма да се мери до милиметър къде пътят се стопанисва от общините, къде от АПИ. И ще има някакъв принцип, който да важи за всички и да се спазва.

  • Слава богу, поне банките са здрави

    Слава богу, поне банките са здрави

    Въпреки сравненията, които мнозина са склонни да направят с последната световна финансова криза, сега ситуацията се различава по нещо коренно различно. Преди 10 години банковата система бе изпаднала в колапс, трезорите преустановиха отпускането на кредити, много бизнеси пострадаха от това и дълго не можеха да се възстановят
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета