Ирански "супергерой" се е прицелил в парламента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8210836 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Биографията на Мохамад Бакер Калибаф като командир на военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия, ветеран от войните и началник на националната полиция му спечели благоразположението на върховния лидер на Иран и увеличи шансовете му да стане следващия председател на парламента след утрешните избори.

Аятолах Али Хаменей, чийто контрол над властта е поставен под въпрос от засиления натиск на Вашингтон и от нарастващото недоволство вътре в страната, според анализаторите разчита на "ястреби" по въпросите на сигурността като Калибаф, за да сформира лоялен и послушен парламент.

Съветът на пазителите, съставен от хардлайнери, който пресява кандидатите, осигури почти пълни гаранции, че парламентарният вот ще излъчи мнозинство от поддръжници на Хаменей, като дисквалифицира от участие в надпреварата умерени и водещи консервативни кандидати.

"Днес нашият проблем е икономиката и имаме нужда от опитен воин и мениджър като Калибаф, за да преодолеем икономическите проблеми", заяви Амирали Хаджизаде, шеф на аерокосмическото звено на корпуса на Гвардейците на ислямската революция, в силно видеопослание за подкрепа, качено в ирански сайтове.

Вотът за 290-местното парламент - първият, след като Вашингтон се изтегли от иранското ядрено споразумение и отново въведе санкции срещу Техеран, ще е тест за подкрепата за доминираната от духовниците управляваща класа преди президентските избори догодина.

Шансовете на Калибаф да стане председател на парламента зависят от това дали той ще спечели доверието на хардлайнерите, които дни наред се опитваха да постигнат консенсус за единна листа за Техеран. Хардлайнерите все още биха могли да номинират друг за председател на парламента през идните месеци.

"Хардлайнерите са много разделени. Умерените и независимите кандидати няма да гласуват за Калибаф. Това ще бъде един много хаотичен парламент с различни групи от хардлайнери", заяви бивш държавен служител - реформатор, поискал да остане анонимен.

Преди парламентарните избори Калибаф се опита да привлече избирателите със средни и ниски доходи, като се фокусира върху икономическите трудности, причинени до голяма степен от американските санкции, и обеща да атакува онези държавни служители, които се облагодетелстват в полза на личните си интереси.

Някои се съмняват, че парламентът е способен да донесе промяна, тъй като Хаменей и Революционните гвардейци определят общата посока на страната, като контролират медиите, въоръжените сили, разузнавателните служби и повечето финансови ресурси.

"Нищо не може да се промени при този управляващ елит. Няма значение кой ще печели тези избори", заяви Рамин Сардари, 28-годишен безработен висшист от Техеран.

Калибаф, който претърпя неуспех в две президентски надпревари и бе принуден да се оттегли от трета, за да избегне разцепването на твърдолинейния вот, съживи политическите си амбиции с кандидатурата си за парламента.

През 2005 г. той напусна армията, за да се кандидатира за президент. Смяташе се за силен претендент, но загуби на финала, когато Хаменей и съюзниците му се преориентираха към твърдолинейния популист Махмуд Ахмадинеджад.

Калибаф след това смени Ахмадинеджад като кмет на Техеран - пост, който заемаше в продължение на 12 години. Спечели си репутацията на прагматик, решаващ проблемите, след като се справи с острата инфраструктурна криза в Техеран и подобри обществения транспорт.

Упорито хаотичният трафик на столицата обаче, предполагаемото му участие в корупционна афера през 2016 г. и смъртта на 50 пожарникари при срутването на сграда следващата година се отразиха негативно на популярността му.

Въпреки това мнозина избиратели в Техеран все още са на мнение, че кандидатурата на харизматичния 58-годишен Калибаф, който оглавява листата на консерваторите за 30-те парламентарни места в Техеран, не е безсмислена и че той може добре да се справи с работата.

Очаква се сериозната военна кариера на Калибаф да привлече на негова страна кандидатите хардлайнери със сходна биография. На 19-годишна възраст той участва във войната между Иран и Ирак (1980-1988 г.) и бързо се издига, като за три години става генерал от корпуса на Революционните гвардейци, а през 1998 г. оглавява неговите военновъздушни сили. Година по-късно, когато кървавото потушаване на студентските протести доведе до безредици в цялата страна и принуди началника на националната полиция да подаде оставка, Хаменей назначи Калибаф на поста. Сред правозащитниците и реформаторите той е известен като човека, потушавал протести, който лично е биел демонстранти през 1999 г. и е изиграл активна роля в слагането на край на безредиците през 2003 г.

Калибаф бе част от групата командири от Революционната гвардия, които изпратиха писмо до тогавашния президент, реформиста Мохамад Хатами, в което заплашваха с преврат, ако той не сложи край на демонстрациите.

През 2009 г. Калибаф, в качеството си на кмет на Техеран, бе похвален за оказаната помощ за прекратяване на кървавите безредици, които разтърсиха режима след президентския вот, след като кандидати от опозицията заявиха, че е нагласен, за да бъде гарантирано преизбирането на Ахмадинеджад.

Калибаф въпреки това в някои случаи разочарова своите антизападно настроени поддръжници от средите на хардлайнерите.

Той проведе показна кандидатпрезидентска кампания през 2005 г, по време на която носеше бял костюм в западен стил и се наричаше "Реза шах от Хизбула", имайки предвид бащата на иранския шах, който бе свален от Ислямската революция през 1979 г.

/От БТА/

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи