Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8212098 www.24chasa.bg

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер

- Г-н Стоянов, преди дни 22-ма кметове на малки общини се срещнахте с главния прокурор Иван Гешев. Чия беше инициативата?

- Наша, на Националното сдружение на кметства и наместници, чийто председател съм аз. Подадохме писмено искане да бъдем приети от главния прокурор, тъй като

има проблеми

в малките

населени

места, влачени

от години,

по които не се предприемат действия.

Бяхме изненадани, че още на втория ден от негово име се обадиха и любезно ни поканиха да отидем в София на 14 февруари. Отложихме за 17 февруари, защото бяхме ангажирани с организацията на Трифон Зарезан.

Иван Гешев ни предразположи, държа се мъжки и достойно. Нямаше колега, на когото да не му бе дадена думата. Всички се изказаха свободно, без притеснения и официалности. Беше приятелски разговор. Много сме доволни, че една от най-важните институции ни обърна внимание.

- Каква помощ поискаха кметовете?

- Основно за битовата престъпност и корупция. Казахме на главния прокурор, че в някои села и малки градове набезите на апаши са сведени до нула заради доброто взаимодействие на местната власт с полицията и прокуратурата. Така е в Калофер - нямаме кражби и контингент, който да притеснява жителите.

Другаде обаче криминално проявени и осъждани извършват безнаказано противозаконни деяния и тормозят населението. Колегите кметове ги посочиха по имена, а главният прокурор си ги записа.

Обсъдихме и видеонаблюдението. Вярно е, че камерите не са в правомощията на обвинител №1, но той е в диалог с другите институции и може да помогне. Засегнахме също темата за регистрацията - на много места живеят повече хора от официалния брой жители. Често сред новодошлите има бандити, които вършат зулуми.

Информирахме Гешев и за корупционни действия. Наместник на плевенско село му разказа за висш магистрат, придобил земя по съмнителен начин. Въпросният терен е бил мера и децата са ритали футбол на него.

Запознахме

главния прокурор

и на какви цени

се извозва

боклукът

- в някои общини е от 50 до 70 лева на тон, а в други 250 лв.

- И откъде тази внушителна разлика в цената на боклука?

- Ами нека някой се заинтересува защо. Това е корупция 100%. Някъде изтичат пари. Не може в едното място да е така, а в другото 5 пъти по-скъпо, при положение че боклукът не се извозва далече.

Същата е ситуацията и с асфалтирането - цената за квадратен метър някъде е 70-80 лв./кв. метър, но има и за 120 лв.

Такъв пример мога да дам с Калофер. Община Карлово положи настилка на улица в града, като плати на фирмата 72 лв. на квадрат. Остана обаче недовършен участък от въпросната улица. Аз отидох при същия изпълнител и се разбрах за 36 лв. на квадрат, за да бъде асфалтирана и останалата част.

Къде отива разликата - открадната е от общината и фирмата.

- Вие лично какъв сигнал подадохте на Гешев?

- За това как изчезнаха едни пари от ремонта на мемориалния комплекс “Христо Ботев” в Калофер. През 2016-а премиерът Бойко Борисов отпусна целеви 300 хил. лева за тази цел. Строителните дейности приключиха същата година.

Само след 4 месеца обаче се видя, че всичко, което е направено, е само козметика. Стъпалата се разместиха, водното огледало не заработи и до ден днешен. Осветлението не е добро.

Подадох сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция. Когато дойдоха на проверка, се оказа, че

101 300 лв. са

написани, без

да е извършена

дейност за

тези пари,

т.е. откраднати са. След тази констатация информирах спецпрокуратурата и Министерството на правосъдието, но нямаше резултат. Затова запознах главния прокурор с проблема. Той се ангажира да провери.

В момента мемориалът е в същото състояние, както и преди ремонта. Запознах Иван Гешев и с неизгодната сделка с Христо Ковачки. Община Карлово е апортирала във фирма на бизнесмена имущество на стойност 7,7 млн. лева в град Баня, прочут с минералната си вода. Той от своя страна се е задължил да инвестира в имотите, които са му били предоставени - стадион, хотел, хандбална зала, възстановителен център с минерален басейн. Вече 12 години обаче там нищо не е направено. Имотите, които бяха златната кокошка на община Карлово, пустеят и се рушат. Може да се снима филм на ужасите в тях. Жители на Баня ми донесоха документация за сделката. Вътре

видях и писма

от прокуратурата,

която

предупреждава,

че може

общината да

бъде ощетена

от сделката с Ковачки. Има и протестни подписки на граждански сдружения, но никой не ги е взел под внимание.

- Как реагира Иван Гешев на въпросите, поставени от вас, кметовете?

- Увери ни, че веднага ще провери сделките и сигналите, които му подадохме. Поиска ги в писмен вид. Вече му изпратих материалите за фиктивния ремонт на мемориала и за сделката на община Карлово с Христо Ковачки. Не се съмнявам, че Гешев ще разрови нещата до корен.

- Очаквате ли го да дойде и в населените места?

- Той каза: “Където има нужда, аз съм там.” Даде си личния телефон пред всички. Даже след срещата колега го беше набрал, без да иска. Половин час по-късно главният прокурор върна обаждане - значи, че е ангажиран и не си дава номера само за да ни хвърля прах в очите.

Това направи много силно впечатление. Много сме доволни, че с намесата на Гешев нещата вече се задействаха.

На кметовете започнаха да се обаждат полицаи, прокурори, да ги питат как да съдействат за разрешаване на проблемите.

Визитка

Румен Стоянов е кмет трети мандат на Калофер

Той оглавява и националното сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници, в което влизат над 600 управници

Идеята е да обединят усилията си в решаването на общи проблеми

  • Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Два сериозни дефекта ни пречат да живеем нормално - бързо забравяме и трудно помним поуките от грешките си. След като в Перник и селата наоколо хората с месеци бяха на тежък режим, там ситуацията с водоснабдяването най-после е в рамките на нормалното. Веднъж, защото доста сняг и дъжд се изсипаха, втори път - защото се направи байпас към язовир
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи