"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8214268 www.24chasa.bg

През март м.г. финансираното от банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ подало сигнал на прокуратурата в Барселона

"В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко", казва премиерът

Манджата "къщата на Бойко Борисов в Барселона" се джурка вече пет години. Щом историята затихне, я подхваща някой друг. Силно активни по темата са "Биволъ" и сайтът Фрогнюз, свързан с банкера-беглец Цветан Василев. А също и финансирани от него антиправителствени формации като БОЕЦ. Скандалът се претопли от "свързваното с руските тайни служби барселонско издание "Периодико" и това принуди премиера в Брюксел да се върне към тази история.

Според "Периодико" полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона. Заглавието на текста е "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно." 

За Йовчева и къщата в Барселона бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите се говори, че бизнесменът Иван Саздов изпратил 1.7 млн. евро по сметка на фирма, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Елена Йончева забрави темата, като отиде евродепутат в Брюксел. 

И сега "скандалът" се претопля от каталунското издание "Периодико".  В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida). В действителност става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ ("България Обединена с Една Цел) и това се разбира от друга статия от днешния брой, в която "Пеиодико" разговаря с лидера Георги Георгиев. БОЕЦ, както е широко известно у нас, са щурмовите отряди на Цветан Василев, а Георги Георгиев често посещава банкера-беглец в Белград. 

Та те били дали документи в каталунската полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и тя има връзка с българския премиер. При подаден сигнал силите на реда са длъжни да го проверят.

На въпроса на "24 часа" има ли разследване като описаното в "Периодико" и дали разследват българския премиер, от каталунската полиция отговориха, че има разследване, но не дават никаква информация, включително и дали името на премиера е замесено.

Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира публикацията днес. 

В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев (Александър Чаушев, бивш служител на Лукойл, самият той каза, че къщата е негова по българските телевизии - б.а.) и казват, че е моя. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ на 20 май 2019 г., коментирайки призива на Елена Йончева към главния прокурор Сотир Цацаров да разследва къщата на ул. "Францеск Рибалта" №8 в Барселона, която според нея е свързана с премиера.

„В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“, коментира Борисов.

По темата за къщата в Барселона Борисов говори още през 2018 г. година пред Сашо Диков и коментира по следния начин: "Ако намерят къщата в Барселона – да я вземат".

Защо се намеси "Ел Периодико". Оказва се, че изданието е свързвано с руските тайни служби и подривната им дейност в Каталуня.

“Ел Периодико” е най-голямото каталунско издание, което откровено поддържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуня от Испания - дейност, подкрепяна активно от руските тайни служби. През 2017 г. се разбра, че испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуня с цел дестабилизация на Испания и на целия Европейски съюз.

Тогава просепаратистките лидери на Каталуня проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.

Испанският всекидневник “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руските шпиони с подкрепата на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии.

Бившето каталунско правителство, което прие декларацията за независимост, е потърсило директна подкрепа от руския президент Владимир Путин, обявиха тогава испанските медии.

"Преди година същите неща (за къщата и манекенката) ги говореха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!". Това пък каза днес Бойко Борисов в отговор на въпроси на журналисти за публикацията в "Периодико".

Собственикът на изданието също е много интересен. 
Франсиско Хавиер Мол де Мигел е силно неизвестен. Той е собственик на Prensa Iberica (EPI), която е втората най-голяма група вестници в Испания. А в Каталуня изданията му нямат конкуренция. Дори купува конкуренти, само за да ги закрие. Казват, че е безмилостен в печеленето на пари от всякакви източници, че е свързан с някаква "арабска столица".

Баща му е военен от Майорка, който е бил известен с шпионаж и саботаж в полза на фашистите. Мол забогатява 28-годишен, задават се доста въпроси за произхода на средствата му. Семейството на съпругата му - Сарасола, също не е кое да е. Свързват го дори с колумбийския наркокартел „Меделин " и  трафик на оръжие... Появява се и в мащабното международно журналистическо разследване "Панама пейпърс". Аранзазу Сарасола е съдружник на Хавиер Мол в EPI.

Двамата са обвинявани и в чести "политически покупки".

  • Хайде, Европа, вдигай здравния щит!

    Хайде, Европа, вдигай здравния щит!

    Повечето европейски страни са силно притеснени от резкия скок в броя на заразените. Всяка държава бърза да прилага нови и нови строги мерки в опит да се ограничи максимално лавинорастящата опасност. Брюксел също реагира и предлага 8 мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.  Всъщност голяма част от тях бяха предложени на Европейската
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди