Егоисти ли са богатите от ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8216476 www.24chasa.bg

Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит.

От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят стандарта на живот с водещите държави. И затова две денонощия лидерите на страните умуваха в Брюксел как да постигнат съгласие по най-трудните въпроси.

А е ясно кои са те, когато се стигне до харченето на пари - на първо място става въпрос за средствата, с които по-бедните могат да преодолеят неравенствата с по-богатите. Вместо обаче да се мисли глобално за всички страни в ЕС, богатите тръгнаха да обиждат бедните. И ако не се откажат от подобен егоизъм, богатите със сигурност още повече ще отблъснат по-бедните европейски съграждани. Вижда се, че дърпат килимчето към “Европа на две скорости”, но не разбират ли, че това капсулиране не води до нищо добро.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си