Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8221689 www.24chasa.bg

Крайно последователният лидер на НФСБ свърши сам това, което няколко правителства и четирима главни прокурори не успяха - да свалят Васил Божков като монополист в хазарта

Отношението му към журналистите е вероятно остатъчен комплекс от общуването му с Волен Сидеров

Откровен до грубост, енергичен, но и последователен в политиката и поведението си. Така описват лидера на НФСБ Валери Симеонов и противници, и фенове. А влезлите в сила от петък поправки в Закона за хазарта, с които бе закрита лотарията, илюстрират тези твърдения.

Преди седмица в един вестник свикаха психолози да тълкуват поведението на Симеонов и зададоха въпрос от първа страница дали той е нормален. Отговорът е да, но допълнен с усещане за лошо възпитание, тренирано с години до Волен Сидеров, а после като еманципиращ се самостоятелен политически играч, нанася тежки повреди върху самочувствието и поведението на Валери Симеонов. Най-лесно е да се каже, че той просто не умее да си държи езика зад зъбите. Но и това не е съвсем така.

Симеонов е роден във варненското село Долни чифлик. Но е живял къде ли не покрай баща си - полковник в армията. Завършил е с отличие Математическата гимназия в Ямбол Оттогава е страстен фен на бокса и рока. Преди години дори обяви вокалиста на “Юрая Хийп” Джон Лоутън за представител на партията му Национален фронт за спасение на България в Англия.

Политическата кариера на Симеонов започва като седесар и лидер на “Подкрепа” в металургичния комбинат “Промет” край Дебелт. Казват, че по онова време дори имал амбиции да оглави СДС в Бургас. Още през 1991 г. създава и първата частна компания за монтаж на таксиметрови апарати. Със спечеленото от нея прави телевизия СКАТ, която по-късно ще стане и партийната медия на НФСБ.

В СКАТ дава трибуна на най-пиперливите езици в Бургас, които по-късно вкарва в партията и прави общински съветници. С двама от тях - Ангел Божидаров, а наскоро и Георги Дражев, които водят собствено предаване, с лекота се разделя. Отдели ги от НФСБ. Собствено предаване в телевизията има и Волен Сидеров, с когото са били приятели в ямболската гимназия.

СКАТ по онова време е нещо като наказателен отряд. Днес е вече нормална телевизия.

Преди години камерите и репортерите ѝ са особено напористи по морето, което е територията на Симеонов. И ако днес нормални хора с известно притеснение следят неговата кръстоносна война с Венелин Петков и Антон Хекимян от Би Ти Ви на тема “корумпираните журналисти”, то някъде преди 15 години двамата с Волен Сидеров водят първата си война с “журналистическата мафия” - тогавашните главни редактори на “24 часа” и “Труд”. В телевизия СКАТ пускат мобилните номера на Венелина Гочева и Тошо Тошев и приканват своите зрители да звънят неуморно. После Сидеров повежда стотина фенове към редакцията на “24 часа” - тази битка свършва някъде след първото съдебно дело, спечелено от журналистите. Остава обаче язвителното поведение, с което Симеонов общува с хората от тази професия. Може и да му е останало като комплекс от партньорството със Сидеров.

Всъщност Симеонов дава път в политиката на Волен, а не обратното, както се предполага. Предаването на Сидеров по СКАТ става платформа за партията “Атака”. Двамата са и съучредители на националистическата партия през 2005 г. Тогава Волен стана депутат в парламента, а Симеонов - негов наместник в Бургас. Година по-късно кумува на сватбата на Сидеров с Капка.

През 2007 г. Симеонов вече е политически фактор. Той успява да вкара внушителна група в общинския съвет на Бургас и от гласовете му зависи всяко решение. С подкрепата на ГЕРБ тогава става и председател на общинския съвет.

Дружбата на Симеонов и Сидеров, както и общото партийно строителство обаче се развалят заради една изоставена баничарница. Планът е тя да стане мюсюлмански молитвен дом в кв. “Меден рудник”. Симеонов реагира бурно, разтурва коалицията с ГЕРБ. През 2009 г. се разделя и със Сидеров, подразнен от думите му за “безусловна подкрепа” на правителството на ГЕРБ.

През 2011 г. Симеонов учредява НФСБ, но не влиза в парламента от първия път. Успява през 2014 г. с ВМРО в т.нар. Патриотичен фронт. През 2016 г. той и Сидеров тушират напрежението и заедно с Красимир Каракачанов създават “Обединени патриоти”, които правят коалиция в третото правителство на Бойко Борисов. Е, вярно, след кампания, в която Симеонов влачи баби изселнички по границата, за да не им даде да гласуват в България.

В новата управленска коалиция Симеонов получава вицепремиерско място и изкарва цели 566 дни на него, преди да подаде оставка, след като обижда майките на деца с увреждания като “кресливи жени с уж болни деца”.

За това време обаче успява да осмисли вицепремиерския пост без портфейл. Сред инициативите му е строежът на граничната ограда с Турция. Не обръща внимание на критиците, които подозират, че фирми, близки до него, стоят в основата на изграждането.

Агитира за втори лифт на Банско, което го прави тутакси враг на зелените. Атакува шума в дискотеките по Слънчев бряг и влиза в тежка битка с туристическата министърка от ГЕРБ. По всички теми, свързани с туризма.

Укротява цигански бунтове, улеснява достъпа на етнически българи от Украйна и Молдова до работа в България, пуска самолетна линия до Одеса, осуетява възможността БСП да си вземе паметника на Бузлуджа и още 700 декара на върха...

Реално Симеонов влиза от битка в битка, някои абсурдни, други логични. Така както е правил в целия си път в политиката. Понякога остава усещането, че прави сериозни услуги на ГЕРБ, като се нагърбва с каузи, които не са популярни за властта, но той ги изнася със завиден ентусиазъм.

След оставката се върна в парламента, където показа на Сидеров, че вече е по-силният и опитният в политическите битки, и лидерът на “Атака” и депутатите му бяха отстранени от патриотичната коалиция. Като компенсация за изгубеното вицепремиерско място Симеонов получи зам.-председателски стол в парламента. Предсказуемост - е обяснението на ВМРО, когато неофициално споделят защо са предпочели кума, а не бившия кумец.

Законопроектът, който национализира лотарията на Васил Божков, не е първият опит на Симеонов да се разправя с хазарта. На няколко пъти той направи безуспешни опити да ограничи рекламата за хазарта и да спре продажбата на лотарийни билети в близост до училища. Последният му закон, който сложи всички игри под шапката на тотото, обаче изненадващо получи широка подкрепа както в законодателната, така и в изпълнителната власт и от петък той официално е в сила. А самият той подчерта, че когато се е захванал с нещо, го докарва докрай. Качество, което му признават както партньорите, така и политическите му противници.

Антон Кутев: Вие сте един от най-сериозните проблеми на демокрацията!

“Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие." С тези думи се обърна към Симеонов соцдепутатът Антон Кутев, след като лидерът на НФСБ обвини журналисти, че са корумпирани.

Това не е първото заяждане на Симеонов с журналисти. Докато бе вицепремиер, думите му към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев: “Вижте, колежката ви беше тук, а ето, останахте си сам”, бяха приети като заплаха. Тогава дни по-рано от екран бе свалена ководещата на Николаев Анна Цолова. Това бе и причината журналисти да излязат на протест пред Министерския съвет.

Всяка седмица e в Бургас, за да разхожда майка си

Всяка седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов пътува до Бургас, за да види майка си. Жената е в инвалидна количка и през лятото Симеонов може да бъде видян как я разхожда в Морската градина. Именно затова и много от поддръжниците му обясняват, че думите му към майките на деца с увреждания не са казани с умисъл.

Малко известен факт е и че Симеонов изгради църква в бургаския квартал “Победа”, където никога преди това не е имало православен храм.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи