Албин Курти е готов да обърне страницата с митата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8223961 www.24chasa.bg
Албин Курти СНИМКА: Личен профил във фейсбук

Новият премиер на Косово връщаше камионите със сръбски стоки, които не желаеше да вижда на косовска земя. Днес Албин Курти изразява готовност да отмени наказателните митнически мерки, наложени на сръбските стоки от предишното правителство.

Премиерът дойде на поста в началото на февруари с подкрепата на голяма част от 1,8 милиона жители на бившата сръбска област, но върви по тънък лед.

Подложен на интензивен международен натиск да отмени митата и да възобнови диалога с с Белград, той се сблъсква с враждебността на бившите бойци, минали в опозиция след като доминираха политическия живот от обявяването на независимост през 2008 г.

Бившият студентски лидер написа неотдавна във Фейсбук, че е готов да отмени стопроцентовите мита, наложени през 2018 г. от бившия премиер Рамуш Харадинай като ответна мярка за блокирането на приемането на Косово в Интерпол от Белград, който не признава бившата си област за независима държава.

Митата ще бъдат "сменени с принципа на реципрочност между двете държави в политическата, икономическата и търговската сфера", заяви той.

Тази концепция, обичайно използвана в международните отношения, може да доведе например до забрана на сръбските табели на колите в Косово, тъй като автомобилите с косовски табели са забранени в Сърбия.

"Митата са във вреда на Косово, на предприятията и работниците", повтаря неспирно Ричард Гренел, американският пратеник за Белград и Прищина.

Национална гордост

Опозиционните партии, произлезли от бойците, които се сражаваха със сръбските сили по време на войната през 1998/99 г., конфликт, в който загинаха над 13 000 души, се противопоставят на каквато и да е търговска отстъпка.

Опозицията се опитва да събере кворум от една трета от гласовете в парламента, необходими за свикване на извънредно заседание и в опит да мобилизират общественото мнение.

Рамуш Харадинай поиска от премиера да се откаже въпреки "временните политически ползи, които може да получите от международната общност. Трябва да бъдем единни срещу Сърбия до взаимното признаване". Неговата партия, Алиансът за бъдещето на Косово, заплашва с улични демонстрации.

Налагането на митата е "достойна реакция на нашата държава срещу сръбските атаки", отсича Кадри Весели, лидерът на основната опозиционна Демократическа партия на Косово.

Според Шпетим Гаши, анализатор от Съвета за инклузивно управление - американско бюро за проучвания, темата надхвърля "митническите бариери" и засяга "националната гордост".

"Албин Курти ще бъде в трудно положение, заменяйки митата с реципрочност", заяви той за АФП.

Нормализацията между двете страни е приоритет за Европейския съюз, както и за Вашингтон, в името на икономическото развитие и бъдещата интеграция в ЕС.

"Не е вечно"

Мнозина косовари одобряват подхода на новия премиер. Според изследване на косовския Център за проучване на сигурността 60 процента от анкетираните са за премахване на митата срещу 35 процента, които са на противоположното мнение.

"Подкрепях минтнческите мерки, но това не може да продължава вечно", каза за АФП Екрем Ходжа, 40-годишен техник.

Мухамет Сейдиу, 32-годишен бакалин, също казва: "Разбирах основанията за въвеждането на митата, Сърбия наистина отиде твърде далече", отбеляза той. "Време е обаче да се върнем към нормалното. Имам на рафтовете си български, македонски, албански, черногорски, европейски стоки /.../ Нямам нищо против да имам и сръбски стоки".

Сърбия изнася в Косово стоки за около 400 милиона евро годишно и икономисти като Сафет Герджалиу също призовават за нормализация.

"Трябва да започнем конкретен диалог за премахване на бариерите и да правим бизнес не само между Косово и Сърбия, а в целия регион", смята той.

В замяна Сърбия бе замолена от Брюксел, както и от Ваштигтон, да прекрати кампанията си на убеждаване на различни столици да преразгледат признаването на Косово.

Според Прищина Косово е признато от над 115 страни. Ако се вярва на Белград, сега те са по-малко от 100.

Албин Курти заяви, че е готов да възобнови диалога, "насочен върху взаимното признаване". Бившият бунтовник във всеки случай изглежда готов да обърне страницата на бурното си минало, в което позна затворите на Слободан Милошевич, вдигна се на бунт срещу сръбската опека, след това и срещу косовските ръководители "уузурпатори".

"Ясно е, че Албин Курти еволюира", констатира Агрон Байрами, главен редактор на уважавания всекидневник "Коха диторе". "Времето, когато връщаше сръбските камиони, отмина".

/От БТА/

  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга