Умерените демократи са разтревожени, че социалистът Сандърс е фаворит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8223979 www.24chasa.bg
Бърни Сандърс СНИМКА: Ройтерс

Сенаторът социалист Бърни Сандърс отбеляза сериозен успех в първичните избори на демократите, като спечели убедително в щата Невада, но доминацията му оставя Демократическата партия разделена и все още търсеща стратегия, за да победи срещу Доналд Тръмп на американските президентски избори през ноември.

Резултатите от партийните събрания в Невада - третия етап от продължителния процес на първичните избори, все още са частични, но в 72 процента от избирателните секции кандидатът с твърдо лява програма води с много голяма преднина, с 47,1 процента от гласовете, пред бившия вицепрезидент Джо Байдън (20,9 процента) и умерения Пийт Бутиджидж (13,6 процента). Екипът на предизборната кампания на Бутиджидж изпрати писмо до Демократическата партия в щата Невада, сигнализирайки за "нередности" при преброяването на гласовете.

"Създадохме коалиция на различни поколения и раси, която ще спечели не само в Невада, но и навсякъде в страната", заяви в събота вечер 78-годишният сенатор Сандърс пред множество от симпатизанти в Сан Антонио, щата Тексас.

Възприеман дълго време като аутсайдер в страна, в която социализмът все още се асоциира от някои със Студената война, Бърни Сандърс вече е в състояние да стане кандидат-президентът на Демократическата партия. Той успя да преодолее съмненията, свързани с възрастта и здравословното му състояние, само няколко месеца след преживяната сърдечна криза, и сега е в силна позиция преди т.нар. "Супервторник" на 3 март, когато в 14 американски щати ще има първични избори на Демократическата партия.

Възходът на Сандърс разкрива разделенията в Демократическата партия на фона на неуспеха до този момент на всички умерени кандидати да го победят. Възходът на Сандърс провокира и опасения във връзка със способността му да събере достатъчна подкрепа, за да победи Доналд Тръмп през ноември. Президентът републиканец въпреки това поздрави вчера Сандърс по случай "голямата му победа", преди да излети за визитата си в Индия.

Трима центристи са в конкуренция със сенатора социалист, който настоява за въвеждането на изцяло обществена система за здравно осигуряване и безплатно университетско образование.

Някогашният фаворит Джо Байдън изглежда бе окуражен от второто си място в Невада след двата провала в Айова и Ню Хемпшър. Той е на мнение, че разполага с коалиция, с която да победи, благодарение на популярността му сред чернокожите избиратели, чиито гласове ще са решаващи на първичните избори в Южна Каролина в събота, 29 февруари. Байдън се надява да спечели там победа, която да засили позициите му преди "Супервторника". Преднината му пред Сандърс обаче изглежда се изпарява. От анализа на данни от различни проучвания на национално ниво, публикуван вчера, става ясно, че Байдън вече води пред Сандърс само с три процентни пункта - за сравнение преднината му преди десет дни беше 12,5 процента.

Най-младият участник в надпреварата, 38-годишният Пийт Бутиджидж, възприе по-агресивна стратегия срещу Бърни Сандърс. Бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, отправи сериозно предупреждение за риска да бъде избран социалист, според когото капитализмът е "причината за всички злини".

"Сенатор Бърни Сандърс вярва е една безкомпромисна идеологическа революция, която игнорира по-голямата част от демократите, да не говорим за по-голямата част от американците", заяви Бутиджидж.

Милиардерът Майк Блумбърг е на същото мнение. Според него Сандърс няма никакъв шанс срещу Доналд Тръмп. Бившият кмет на Ню Йорк пое риска да не участва в първите първични избори на демократите, на които кандидатите се съревновават за малък брой делегати, които ще определят впоследствие кой ще е кандидат-президент, и да концентрира усилията си върху "Супервторника", когато ще гласуват големи щати като Калифорния и Тексас.

Блумбърг, който е деветият най-богат човек на света, залива САЩ с предизборни материали до такава степен, че само след четири месеца кампания подобри рекорда за разходи на американски участник в предизборна надпревара. Седемдесет и осем годишният Блумбърг е на трета позиция в надпреварата в Демократическата партия, става ясно от социологическите проучвания.

"Ще имаме нужда от независими и от републиканци, за да победим Тръмп". Избирането на Бърни Сандърс за кандидат-президент би било "фатална грешка", заявиха от предизборния щаб на Блумбърг.

В надпреварата на първичните избори все още участват официално осем претенденти. Сенаторките Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар обаче, които заеха четвъртото и петото място в Невада със съответно десет и пет процента, може бързо да се сблъскат с трудности и проблеми при финансирането.

Някои претенденти може да се окажат принудени да се откажат от надпреварата в началото на следващия месец.

/От БТА/

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета