Трета вълна на подмладяване в Азербайджан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8226797 www.24chasa.bg
Президентът Илхам Алиев и първата дама Мехрибан Алиева СНИМКА: РОЙТЕРС

Половината от кандидатите за парламента в Баку бяха под 40 г., а над 90% - с висше образование. Преди това президентът Алиев смени и старата гвардия от администрацията и правителството

Двама от най-старите жители на планетата ще гласуват в тези избори - жена на 126 и мъж на 118 години. Когато Мазахир Панахов, председател на Централната избирателна комисия на Азербайджан, съобщи това на пресконференцията в хотел “Хилтън” в Баку в деня преди предсрочните парламентарни избори на 9 февруари, помислих, че не съм дочул или разбрал добре от превода в слушалките. После се оказа, че годините са точни - 126 и 118.

Азербайджанските столетници не са широко популярни по света просто защото не фигурират в списъците с рекорди на “Гинес”. А не фигурират, защото никога не са кандидатствали за тия списъци.

Помня, че и на предишните парламентарни избори в Азербайджан през 2015 г. имаше една 126-годишна гласоподавателка - Гезал Дадашева, чиито умилителни снимки с избирателната урна в леглото се появиха в медиите тогава.

Но

това, с което

последните

избори се оказаха

интересни, е

точно обратното -

не стареенето, а

подмладяването

Половината от кандидатите за депутати в Милли меджлис - азербайджанския парламент - са до 40-годишна възраст. Има и други интересни факти. Този път имаше и безпрецедентен интерес - броят на кандидатите, които се явиха за 125-те места в парламента, беше рекорден - 1314.

Може да се каже, че това е като при конкуренцията за престижен университет - повече от 10 души се борят за едно място. А точно това сравнение ме подсеща и за още една важна подробност - в тези избори над 90% от кандидатите за парламента са завършили университет, въпреки че никога в историята на Азербайджан не е имало образователен ценз за депутатите. Тоест говорим за предимно млади хора, почти всички с добро образование, като

повечето

се явяват

на изборите

индивидуално

като независими

кандидати

Много интересен феномен, който няма как да бъде приложен в страни като България поради ред причини. Най-малкото защото не сме президентска република. А точно този факт в случая с Азербайджан е от особено значение - основните властови механизми там са в ръцете на държавния глава. 

Идеята за разпускането на меджлиса и насрочването на първите в постсъветската история на страната извънредни парламентарни избори по всяка вероятност идва именно от него. Въпреки че формално инициативата бе подета от депутатите от управляващата партия “Нов Азербайджан” през ноември 2019 г. Във всеки случай ясно е, че тази стъпка се прави като предварително обмислен ход, а не е взета под натиска на някакви форсмажорни обстоятелства, опозиционни или външни сили.

Като се имат предвид и случилите се преди това промени на други нива в Азербайджан, може вече спокойно да се говори за една интересна тенденция. Подмладяване, кадрова революция, смяна на кръвта, свеж вятър, наречете го както искате. Всъщност може да се каже, че това е третата вълна на такова подмладяване на азербайджанската управленска машина.

Президентът

Илхам Алиев

всъщност започна

с подмяна на

собствения

си апарат

и представителите на така наречената стара гвардия в изпълнителната власт. Така той самият стана двигателят зад тази невиждана кадрова революция. 

След предсрочните президентски избори през април 2018 г. Алиев прие оставката на 83-годишния премиер Артур Расизаде. Който, ако не броим едно тримесечно прекъсване, бе министър-председател в продължение на 22 години! А преди това вицепремиер на съветската азербайджанска република.

За малко на негово място дойде с 12 години по-младият Новруз Мамедов, но след година и половина и той си отиде. Двама вицепремиери, преминали 70-те, бързо го последваха.

Началникът на президентската администрация Рамиз Мехдиев и помощникът на президента по обществено-политическите въпроси Али Хасанов се разделиха с постовете си в рамките на месец през есента на миналата година. С което

всички над

70-годишни

по етажите на

властта бяха

подканени да

излязат в пенсия

Не грубо, разбира се, а най-почтително и с цялата нужна за случая признателност и благодарност за годините, отдали в служба на страната и народа.

17 години след като Илхам Алиев смени на държавното кормило покойния си легендарен баща, изглежда, в Азербайджан е дошло време старата гвардия да бъде изпратена в заслужена почивка.

Така администрацията на държавния глава бе поета от енергичния 44-годишен Самир Нуриев. 

Но ако в Азербайджан наистина държат на нещо, то е на приемствеността. Затова постът на премиер бе предложен на 63-годишния Али Асадов, който бе помощник на президента по икономическите въпроси, а освен това служи няколко години като заместник-началник на неговата администрация. 

Така всъщност, след като президентският апарат и правителството на Азербайджан бяха подмладени през последните две години, съвсем естествено се наложи и рекреация на парламента с по-свежа кръв.

Енергичният Самир Нуриев е новия шеф на президентската администрация.
Енергичният Самир Нуриев е новия шеф на президентската администрация.

Международните наблюдатели от 58 държави и още толкова международни организации, включително и няколко български депутати, сред които Петър Кънев от БСП и Хамид Хамид от ДПС, оцениха изборите като честни и прозрачни. И наистина властите улесниха максимално дейността на тези близо 900 наблюдатели и чуждестранни журналисти в изборния ден. Всеки с журналистическа или наблюдателска карта можеше да отиде в една от 5573-те отворени избирателни секции и да проследи процеса.

Другата възможност бе да се наблюдава онлайн благодарение на уебкамерите, инсталирани в 1000 от избирателните секции. Това българските депутати, които от години наблюдават различни избори в Азербайджан, определят като много добър инструмент за осигуряване на прозрачност, но все така още не могат да приложат в България. Явно и у нас трябва повече млада кръв във властта.

  • Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Тези дни се разбра, че въпреки наложените ограничения заради коронавируса някои любители на забавленията не се отказват и вдигат щури купони. За тях можеше дори да не се разчуе, ако някой не беше издал четата. Схемата вече е добила популярност - има парола, с която “посветените” влизат в ресторанта или бара
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност