Дани Каназирева: Няма да се изхабя - млада съм и има какво да дам на Пловдив и региона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8229995 www.24chasa.bg
Дани Каназирева СНИМКА: Евгени Цветков

Всеки ден показвам как длъжността на областния управител не е формален пост

За мен не съществува “Не може” и “Не става”

Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона

- Г-жо Каназирева, как ви се отразиха в личен план 100-те дни като областен управител?

- Чувствам се на мястото си. Наложих бързи темпове. Нямам притеснения, защото

повечето

проблеми и

проекти ги

познавам в

детайли

Знам какво е направено и какво предстои. Давам публичност и прозрачност на всяко свое действие и това ще продължи, уверявам ви.

- Обвиняват ви, че с вашата активност се опитвате да изземате функциите на кмета на Пловдив, като се набърквате в чисто градски теми. Пример - местенето на бариерата на Гребната база. Как ще коментирате?

- Тези, които ме обвиняват, явно не са наясно с правомощията на областния управител. На първо място е спазването на законосъобразността. Конкретно за бариерата на Гребната база - още в първите дни от встъпването ми заварих жалба на граждани по този казус. След направена проверка бе установено , че заграждането на улицата е незаконно, а събираните 2 лв. такса за вход са неправомерни.

Благодарна съм на кмета Здравко Димитров и на ресорния зам.-кмет Тодор Чонов за бързата реакция. Прокуратурата също образува проверка кой и как е монтирал бариерата и в продължение на 7 г. е събирал пари. Длъжна съм да реагирам, когато бъда сезирана. В областта

има постоянна

комисия по

жалби и сигнали

на граждани

и на неправителствени организации. Няма как да не се намеся, ако има незаконни действия.

- Прави впечатление, че само вие се изявявате, а имате трима заместници. На кого от тях имате доверие и разчитате?

- Разчитам на всеки работещ в областната управа. Не деля и не подреждам хората на заместници, директори и служители. Има сериозни специалисти с огромна експертиза, в които се вслушвам. Не взимам еднолични решения.

- Как протича един ваш ден?

- Изключително натоварено. Смятах, че работата ще олекне след първите седмици. Но тя се стоварва лавинообразно. Истината е, че човек е толкова активен, колкото сам пожелае.

Опитвам се да

поема всичко,

да покажа други

темпове,

за което натоварвам себе си и хората около мене. Идвам първа и си отивам последна. Няма събота и неделя. Има седмици, в които и денонощно се работи. Просто наистина исках да покажа, че може и подобни постове да не са чисто формални.

- Обръщате внимание на всеки сигнал и се залавяте с решаването му. Това няма ли да ви изхаби?

- Не смятам. Който има такива притеснения, да не се залавя за работа. Напротив. Все още съм млада и енергична, има какво да дам както на града, така и на региона. Винаги съм искала и съм имала желание да работя, но не само на думи.

- Кое ви обиди през тези 100 дни и кое ви донесе удовлетворение и радост?

- Не се чувствам обидена. Не обичам бюрокрацията и затъването в нея. Не използвам думи като “Не може” и “Не става”. Зная, че за всеки проблем има решение. Въпросът е да се установи начинът, да има ясен срок и да се поема лична отговорност. Няма как да не ме радва, когато видя признателност в очите на хора, на които съм решила проблем.

- Доволна ли сте от поста и какво още смятате да дадете от себе си?

- Въпросът е хората да са доволни. Въпреки всичките спекулации към мен никой не е поставял условия как да работя и какво поведение да имам. Давам всичко от себе си, за да докажа, че може да се работи и по различен начин. Дори да остане само това, което съм свършила за тези три месеца, пак ще е повече от това, ако 4 години бях в общинския съвет и слушах приказки без конкретни действия.

- Каква следваща стъпка сте намислили?

- Продължаваме с решаване на проблеми, свързани с екологията - почистване на сметища, реки, мониторинг, засилен контрол и взаимодействие с институциите.

Много важни

са проектите,

свързани с

пътищата

За Югоизточния обход, който беше обявен за национален обект, само за месец свършихме всичко необходимо по отчуждителните процедури. Сега работим по изграждане на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград. В края на миналата година поставих проблема и със стария стоманен жп мост на р. Марица на линията Пловдив - Бургас в най-източната част от землището на Пловдив. Съоръжението е със силно компрометирани устои, но по него преминава магистрален водопровод. До средата на април той ще бъде преместен, а опасният мост - премахнат. Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона.

- Казват, че длъжността, който заемате, е трамплин към депутатско място или бъдещ градоначалник. Ще ви видим ли такава?

- О, категорично прогнози нито мога да правя, нито мисля изобщо в тази насока.

- Как семейството ви приема прекомерната ви ангажираност и отсъствие?

- Най-много страдат близките и особено детето ми, защото нямам наистина никакво време. Ангажирана съм в почивни дни и празници. Отдала съм се, за да оправдая доверието, което ми беше гласувано. Все пак съумявам в малкото време, което имам, да общувам с Теодор и да му помагам за училище. Смятам, че съм възпитала отговорно дете.

CV

Дани Каназирева е областен управител на Пловдив от 6 ноември м.г. Преди това е била три мандата общински съветник.

Завършила е право в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Адвокат и доктор по конституционно право.

Специализирала е британско право и право на Европейския съюз в Кеймбридж, а през 2014 г. - в САЩ по програма “Млади професионалисти в сферата на правосъдието”.

Основател и лидер на “Съюз за Пловдив”, в три поредни кампании бе кандидат за кмет на Пловдив.

  • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи