Дани Каназирева: Няма да се изхабя - млада съм и има какво да дам на Пловдив и региона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8229995 www.24chasa.bg
Дани Каназирева СНИМКА: Евгени Цветков

Всеки ден показвам как длъжността на областния управител не е формален пост

За мен не съществува “Не може” и “Не става”

Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона

- Г-жо Каназирева, как ви се отразиха в личен план 100-те дни като областен управител?

- Чувствам се на мястото си. Наложих бързи темпове. Нямам притеснения, защото

повечето

проблеми и

проекти ги

познавам в

детайли

Знам какво е направено и какво предстои. Давам публичност и прозрачност на всяко свое действие и това ще продължи, уверявам ви.

- Обвиняват ви, че с вашата активност се опитвате да изземате функциите на кмета на Пловдив, като се набърквате в чисто градски теми. Пример - местенето на бариерата на Гребната база. Как ще коментирате?

- Тези, които ме обвиняват, явно не са наясно с правомощията на областния управител. На първо място е спазването на законосъобразността. Конкретно за бариерата на Гребната база - още в първите дни от встъпването ми заварих жалба на граждани по този казус. След направена проверка бе установено , че заграждането на улицата е незаконно, а събираните 2 лв. такса за вход са неправомерни.

Благодарна съм на кмета Здравко Димитров и на ресорния зам.-кмет Тодор Чонов за бързата реакция. Прокуратурата също образува проверка кой и как е монтирал бариерата и в продължение на 7 г. е събирал пари. Длъжна съм да реагирам, когато бъда сезирана. В областта

има постоянна

комисия по

жалби и сигнали

на граждани

и на неправителствени организации. Няма как да не се намеся, ако има незаконни действия.

- Прави впечатление, че само вие се изявявате, а имате трима заместници. На кого от тях имате доверие и разчитате?

- Разчитам на всеки работещ в областната управа. Не деля и не подреждам хората на заместници, директори и служители. Има сериозни специалисти с огромна експертиза, в които се вслушвам. Не взимам еднолични решения.

- Как протича един ваш ден?

- Изключително натоварено. Смятах, че работата ще олекне след първите седмици. Но тя се стоварва лавинообразно. Истината е, че човек е толкова активен, колкото сам пожелае.

Опитвам се да

поема всичко,

да покажа други

темпове,

за което натоварвам себе си и хората около мене. Идвам първа и си отивам последна. Няма събота и неделя. Има седмици, в които и денонощно се работи. Просто наистина исках да покажа, че може и подобни постове да не са чисто формални.

- Обръщате внимание на всеки сигнал и се залавяте с решаването му. Това няма ли да ви изхаби?

- Не смятам. Който има такива притеснения, да не се залавя за работа. Напротив. Все още съм млада и енергична, има какво да дам както на града, така и на региона. Винаги съм искала и съм имала желание да работя, но не само на думи.

- Кое ви обиди през тези 100 дни и кое ви донесе удовлетворение и радост?

- Не се чувствам обидена. Не обичам бюрокрацията и затъването в нея. Не използвам думи като “Не може” и “Не става”. Зная, че за всеки проблем има решение. Въпросът е да се установи начинът, да има ясен срок и да се поема лична отговорност. Няма как да не ме радва, когато видя признателност в очите на хора, на които съм решила проблем.

- Доволна ли сте от поста и какво още смятате да дадете от себе си?

- Въпросът е хората да са доволни. Въпреки всичките спекулации към мен никой не е поставял условия как да работя и какво поведение да имам. Давам всичко от себе си, за да докажа, че може да се работи и по различен начин. Дори да остане само това, което съм свършила за тези три месеца, пак ще е повече от това, ако 4 години бях в общинския съвет и слушах приказки без конкретни действия.

- Каква следваща стъпка сте намислили?

- Продължаваме с решаване на проблеми, свързани с екологията - почистване на сметища, реки, мониторинг, засилен контрол и взаимодействие с институциите.

Много важни

са проектите,

свързани с

пътищата

За Югоизточния обход, който беше обявен за национален обект, само за месец свършихме всичко необходимо по отчуждителните процедури. Сега работим по изграждане на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград. В края на миналата година поставих проблема и със стария стоманен жп мост на р. Марица на линията Пловдив - Бургас в най-източната част от землището на Пловдив. Съоръжението е със силно компрометирани устои, но по него преминава магистрален водопровод. До средата на април той ще бъде преместен, а опасният мост - премахнат. Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона.

- Казват, че длъжността, който заемате, е трамплин към депутатско място или бъдещ градоначалник. Ще ви видим ли такава?

- О, категорично прогнози нито мога да правя, нито мисля изобщо в тази насока.

- Как семейството ви приема прекомерната ви ангажираност и отсъствие?

- Най-много страдат близките и особено детето ми, защото нямам наистина никакво време. Ангажирана съм в почивни дни и празници. Отдала съм се, за да оправдая доверието, което ми беше гласувано. Все пак съумявам в малкото време, което имам, да общувам с Теодор и да му помагам за училище. Смятам, че съм възпитала отговорно дете.

CV

Дани Каназирева е областен управител на Пловдив от 6 ноември м.г. Преди това е била три мандата общински съветник.

Завършила е право в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Адвокат и доктор по конституционно право.

Специализирала е британско право и право на Европейския съюз в Кеймбридж, а през 2014 г. - в САЩ по програма “Млади професионалисти в сферата на правосъдието”.

Основател и лидер на “Съюз за Пловдив”, в три поредни кампании бе кандидат за кмет на Пловдив.

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета