Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8230633 www.24chasa.bg
Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор:

Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят

Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни 

По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват за председател на 26 април, не задаваме никакви въпроси

- Г-н Войнов, колко са членовете на БСП всъщност - появиха се различни цифри - 84 хиляди или 43 хиляди. Откъде тази голяма разликата? А това е особено важно, след като в края на април социалистите ще избират за първи път директно своя лидер.

- 43 хиляди бе постъпилата при нас цифра в събота. При нас постъпват списъци в електронен вид от организационния отдел. Тези 43 хиляди са от 175 общини. Общините и районите в България са 297 и когато въведем информацията от всички, тогава ще имаме точната бройка. Централната комисия по партиен избор (ЦКПИ) не се интересува колко са членовете, тя само държи да бъдат изпълнени точно правилата.

- А би трябвало да ви интересува, защото въз основа на броя членове и по-точно на броя гласували спрямо общия брой, ще определите дали изборът е легитимен.

- Нека ви обърна внимание - постъпилата в Националния съвет бройка е към 31 декември 2019 г. До изборния ден трябва да бъдат заличени имената на всички починали и напуснали. И тези, които останат в избирателните списъци, те ще определят правоимащите да гласуват и въз основа на тях ще се изчисляват 50%. Така че едва на 25 април ще имаме реалната бройка членове на БСП.

- На последното заседание на Националния съвет на БСП един от най-големите скандали е бил за работата на оглавяваната от вас комисия - вярно ли е, че е имало обвинения за нарушаване на устава и дописване на приетите правила за провеждане на прекия избор.

- Всички решения на ЦКПИ са въз основа на устава на партията и на правилата, които Националният съвет е приел. Ние просто ги цитираме и по този начин свеждаме информацията до партийните членове.

- Шефката на Контролната комисия ви е предупредила да не нарушавате устава, като поводът е бил и писмото ви за излъчване на 1 кандидат от конференция, и телефонното обаждане...

- Да започнем от телефонното обаждане. Това е решение на комисията, с което изпълняваме предписаните в правилата компетенции - че контролът по достоверността на избирателните списъци се осъществява от ЦКПИ. Освен това телефонното обаждане е част от нашата кампания, с което искаме да информираме всеки член на БСП, че предстои избор на председател и той може да гласува.

Спекулации са твърденията, че се задават въпроси като “Член ли сте на БСП?” или други подобни. Тексът, който се казва от оператора, е: Информираме ви, че сте включени в списъците на вашата община и имате право да гласувате в изборите за председател на БСП на 26 април.

- Не го правите вие, а сте наели оператор?

- Не. Обаждат се младежи доброволци, членове на партията. Нашата цел е всеки социалист да бъде информиран, че предстои избор.

От обажданията

става ясно, че

доста членове

на БСП не знаят

Нашата комисия няма правомощия да прави поправки по списъците. Несъответствията, които ще установим - починали или напуснали партията лица, ще ги изпратим на ОИК или РИК, които да направят повторна проверка и в деня преди изборите да заличат имената на тези хора.

Списъците се съставят въз основа на тези към 31 декември 2019 г. Но до деня преди изборите ОИК или РИК трябва да заличат всички, които са починали или напуснали в периода от 1 януари до деня на изборите.

- Разкажете за писмото до конференциите - че трябва всяка номинация да се гласува поотделно и да бъдат изпращани само тези, които съберат 50%+1. Бяхте обвинени, че така слагате цедка на конференциите, защо?

- Това са спекулации. В правилата е записано, че решенията във връзка с предложените кандидати от конференциите се изпращат на ЦКПИ. В партията всяко решение се взима с мнозинство повече от половината гласове. Ние искаме само това - за всеки кандидат да има подадени повече от половината гласове. Дали имената ще бъдат гласувани поотделно, или анблок, нас това не ни интересува. Искаме да бъдат изпълнени правилата. Фактите опровергават твърдението, че ограничаваме кандидатите. До неделя

на проведени

31 конференции

са номинирани

21 души

Представете си, като минат 297 конференции, колко ще са кандидатите. За ЦКПИ няма значение дали един човек има 1 номинация, или 201. За нас всички кандидати са равнопоставени и всеки от тях ще бъде регистриран за участие, стига да отговаря на условията и да попълни декларация.

- Какви са гаранциите, че ще има честен вот?

- С наше решение всеки кандидат има право да регистрира застъпници и така да има поглед върху процеса на гласуване и дали той се извършва съобразно правилата.

За отчитането на резултатите пък сме приели решение за тройна засечка на гласуването. Първо ще вкараме всички данни, подадени от общините по електронен път. След това ще получим в хартиен вид протоколите от всяка ОИК и РИК, които ще вкараме и ще бъде направена засечка с полученото по електронен път.

Третата проверка ще е по-съществена - всички протоколи на СИК ще ни бъдат предоставени и ще ги вкараме и тях, за да видим дали при въвеждането на данните от тях няма грешки в ОИК или СИК. След това всички протоколи ще са налични и всеки кандидат ще може да направи проверка. Освен това всеки застъпник може да получи копие от протокола на СИК.

- Имате ли софтуеър за обработката на данните?

- Данните се обработват в екселски таблици, в които трикратно ще бъдат въведени всички протоколи.

- Каква е разликата между подвижна и мобилна секция?

- Да, действително са синоними, но разликата е съществена. Подвижните СИК, както в национални избори, обхождат отделни избиратели, които са трудноподвижни и не могат да излязат от вкъщи. Мобилните секции са по-скоро като стационарни, но ще обхождат различни населени места, където има малък брой социалисти и те не могат да си позволят да отидат до общинския център да гласуват. Затова мобилната секция ще отива при тях в определено време и на определено място, за което те ще бъдат информирани и ще могат да гласуват.

- Вие сте член и на истинската ЦИК - с какво тези вътрешни избори в БСП са по-различни от държавните? Като система следвате Изборния кодекс.

- Да, изборите в БСП много приличат на националните. Бюлетините например ще са абсолютно идентични като тези за национален вот - печатат се в специализирана печатница, имат същата полиграфическа защита. Ще ги отличава само логото на БСП. Протоколите също ще са абсолютно идентични с националните - ще бъдат двупластови, със същите защити. Поръчали сме избирателни кутии.

- Правите нови урни и няма да ползвате назаем тези от общините.

- Взехме решение всички СИК да бъдат снабдени с еднакви избирателни кутии с логото на БСП. Те са от твърд картон и са сравнително евтини. А и след избора ще останат в съответните общински организации и ще се ползват пак.

- Колко ще ви струва организацията на вота?

- Не мога да говоря с точни цифри, но няма да са големи. Предвидили сме разходи основно за наемане на помещения там, където няма клубове, за транспортиране на подвижните и мобилните секции, за транспортиране на протоколите и бюлетините от секциите до ЦКПИ, както и за храна на членовете на СИК.

- А на тях ще им се плаща ли?

- Не, ще работят на доброволен принцип.

Визитка

Специалист по информационни и комуникационни технологии

Бил е член на работната група, подготвяла предложенията на червените за промени в Изборния кодекс

От една година насам е член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП

В края на миналата година бе избран от Националния съвет на БСП за председател на Централната комисия по партиен избор, създадена във връзка с предстоящото пряко гласуване за лидер на партията

  • Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Два сериозни дефекта ни пречат да живеем нормално - бързо забравяме и трудно помним поуките от грешките си. След като в Перник и селата наоколо хората с месеци бяха на тежък режим, там ситуацията с водоснабдяването най-после е в рамките на нормалното. Веднъж, защото доста сняг и дъжд се изсипаха, втори път - защото се направи байпас към язовир
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи