Икономиката следва магистралите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8234928 www.24chasa.bg

Без хубави пътища няма как да очакваме да има инвеститори и икономически растеж. Затова е добре,че на дневен ред са проектите за построяване на скоростен път между гръцкото средиземноморско пристанище Александруполис с българския Димитровград и с магистрала “Марица”, както и разширяването на пътя от Комотини през прохода Маказа до Кърджали.

Когато те се осъществят, най-после ще може да се каже, че сме се разделили с наследството на студената война. Точно заради него десетилетия наред между България и Гърция имаше само едно КПП - на Кулата.

И докато студената война издигаше стени и блокираше движението на хора и стоки, в днешно време именно по-лесният достъп до съседните страни стана стимул и за икономиката, и за туризма. В това се убедиха българите, които могат спокойно да избират на кое море да почиват или къде да се разходят през почивните дни.

В същото време и гърците имат ползи от новите възможности - факт е, че Гърция е шестият по големина чуждестранен инвеститор в България, а стокообменът между двете страни е над 3 млрд. евро. Което пък е поредното доказателство, че икономиката следва магистралите.

  • Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

    Два сериозни дефекта ни пречат да живеем нормално - бързо забравяме и трудно помним поуките от грешките си. След като в Перник и селата наоколо хората с месеци бяха на тежък режим, там ситуацията с водоснабдяването най-после е в рамките на нормалното. Веднъж, защото доста сняг и дъжд се изсипаха, втори път - защото се направи байпас към язовир
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи