Иван Чомаков: Не се притеснявам от проверка за Пловдивския панаир, няма мой подпис

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8242856 www.24chasa.bg
Иван Чомаков СНИМКА: Евгени Цветков

- Той не е приватизиран, стои си на мястото, както и имотите на общината

- Веднъж участвах в спасяването му, беше вкаран тайно за раздържавяване, казва бившият кмет на Пловдив

“Още не сме сезирани, но ще извършим проверка на панаира в Пловдив. Ще съберем всички документи, ще снемем обяснения. И най-вероятно ще бъдат разпитани всички замесени лица”, каза преди дни главният прокурор Иван Гешев. По думите му, ако се установят данни за извършени престъпления, прокуратурата ще подходи по един и същи начин независимо дали става дума за Георги Гергов, или за някой друг.

“24 часа” потърси бившия кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков, в чийто мандат беше създадено смесеното дружество “Пълдин туринвест” между общината и Георги Гергов. Двете страни апортираха имоти - общината участва с 12 възрожденски къщи, 19 дка терен до хотел “Санкт Петербург”, разсадника и паркинга пред самия панаир. Частният инвеститор апортира ЦУМ, курорта Слънчев ден, паркхотел “Санкт Петербург”, ресторант “Пълдин" и два етажа от Церетелевото училище.

Чрез “Пълдин туринвест” бизнесменът влезе в международния изложбен център.

- Д-р Чомаков, главният прокурор Иван Гешев обеща всички, участвали в създаването на смесеното дружество между община Пловдив и Георги Гергов - “Пълдин туринвест”, да бъдат разпитани. Тъй като смесената фирма между бизнесмена и градската управа стана по ваше време, как гледате на едно бъдещо разследване?

- Нормална процедура. Нормално е да бъде проверено и да се излезе с информация как е създадено това дружество и какви са отношенията му с Пловдивския панаир. Всеки, който иска, да получи информация. Така обществото един път завинаги ще разбере каква е била истината. Първо,

не става въпрос

за приватизация,

а за

преструктуриране

на капитала

на панаира. Второ, държавата и “Пълдин туринвест” участваха със сгради и имоти. Това си беше чиста инициатива на общинския съвет в Пловдив, който управлява собствеността.

Администрацията и кметът нямаха никаква намеса. Трябва да е ясно, че местният парламент управлява общинската собственост и той взема решения за нея.

- Вие притеснявате ли се от предстоящата проверка по този случай?

- Изобщо не. Няма един мой подпис. Но за да не звучи като оправдание, за мен по-важно е, че Пловдивският панаир съществува. За разлика от много други приватизирани предприятия, които изчезнаха от икономическата карта на България. Мисля, че в тази насока трябва да се насочи прокуратурата.

- Гергов твърди, че преструктурирането на панаира е минало през всички съдилища и ВКС.

- Това не го знам, защото сигурно е станало след моя мандат.

- Защо тогава вашият предшественик Спас Гърневски нарича придобиването на панаира “кражбата на века”?

- Може би той трябва да даде обяснение.

- Той казва, че общината е загубила имоти за над 200 милиона лева, като ги е апортирала в “Пълдин туринвест”?

- Как ги е загубила и защо, този въпрос трябва да се отправи към управителния съвет на дружеството, към общото събрание в лицето на общинския съвет, които са управлявали “Пълдин туринвест”. В крайна сметка тези имоти си стоят в Пловдив. Сега е лесно да се коментира. Но да не забравяме, че тогава България беше в изключително тежка ситуация, включително и Пловдив. Висяха дългове. Тогава панаирът беше 100% държавна собственост.

- Но държавата остана с 49%, а мажоритарният пакет отиде в частни ръце?

- А защо

държавата не се

сети тогава да

изкупи дела на

реститутите

от панаира и да е мажоритарен собственик? Вместо нея това го направи Гергов и така получи по-голям дял от панаира. Всеки има право да проверява и да се убеди законно или незаконно е било направено.

- Комисията за борба с корупцията изтъква в сигнала до Гешев, че общината не е получила никакъв дивидент от панаира.

- Възможно е. От 13 г. не съм кмет. Но това, което видях след първата година от преструктурирането на панаира, бе, че започнаха ремонти на част от сградите в Стария Пловдив. Направи ги Гергов. Голяма част от тези къщи в архитектурния комплекс бяха пред падане. Успоредно бяха извършени огромни ремонти на територията на панаира, бяха оправени инфраструктурата, зелените площи. Построиха се нови сгради и се обновиха наличните.

- Можеше ли преструктурирането на панаира да стане по друг начин?

- Искам да припомня, че веднъж участвах в спасяването на панаира. Това беше през 2003 - 2005 г., когато той

беше тайно

изваден от

забранителния

списък за

приватизация

Тогава по сигнал на, Бог да го прости, Гиньо Ганев, който беше народен представител, ние разбрахме и се възпротивихме. Организирахме голям концерт в защита на панаира и това спря неговата приватизация.

- Но пък тя стана възможна чрез въпросното преструктуриране, нали?

- Разликата между едното и другото е огромна.

- Някои я наричат най-скандалната сделка. Така ли е?

- Не, защото и общината, и частният инвеститор са вкарали собствени имоти и пари в това смесено дружество. Дали е законно, юристите казват. Все пак е минало през всички комисии в общинския съвет тогава и беше гласувано с голямо мнозинство от всички политически групи. Въпреки че в моята програма за управление

идеята беше

община Пловдив

да придобие

блокираща квота

от 34%

и да не могат да се вършат никакви действия по отношение на панаира. Тежката криза се беше отразила и на него. Когато икономиката е в стагнация, няма как той да е добре.

- А сега по-добре ли се развива?

- Отдавна не съм ходил. Но в първите години след неговото преструктуриране имахме делегации от побратимени на Пловдив панаирни градове като Хановер и Лайпциг. Правиха се съвместни изложения с Гърция, Русия. Не знам сега какво е състоянието му, но като минавам покрай него, виждам, че си е на мястото.

- Според вас при евентуална проверка ще излязат ли неизвестни факти?

- Не мога да знам. Но пак ще кажа: Слава богу, че панаирът съществува.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си