Лидери като Петър Стоянов преучредиха държавата след съветския колониализъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243253 www.24chasa.bg
Огнян Минчев

Запазването на премереност и достойнство от дистанцията на времето още веднъж очертава качествата на това поколение български демократични лидери.

Може да сме имали и да имаме упреци към едно или друго тяхно действие, но основното не може да бъде отречено дори и от противниците им. Именно лидери като президента Стоянов направиха възможно преучредяването на българската държава след половин век съветски колониализъм и почти десетилетие брутален милиционерски грабеж.

Те направиха възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС - не само защото го желаеха, но и защото го заслужиха. За броени години реформираха българската държава и внушиха респект и доверие към нея сред лидерите на демократичния свят. Стойността на техния принос особено релефно се очертава на фона на дребните хора и дребните амбиции, които десетилетия след тях претендират да управляват България.

Защото лидерството е възможността и характера да взимаш и осъществяваш решения когато се налага без да поставяш рейтинга си и политическите си шансове за бъдещ успех на първо място. Ветропоказателите не оставят дълбока следа в политиката. Не е достатъчно да си господар на мълчанието, дълголетник във властовите мандати или гъвкаво оцеляващ при превратностите на конюнктурата за да запишеш името си в историята.

Поколението на демократичните български лидери от края на 90-те години плати висока политическа цена както за успехите, така и за грешките си. Днес гледаме към тях с разбираема носталгия.

От фейсбук

  • Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Държавата не е спряла. Милиони хора ходят всеки ден на работа, въпреки че ги е страх. Има ток, вода, интернет, телевизиите работят, печатат се вестници, дори “Арсенал” възобнови работата, даже санирането продължава. Нивите се орат, кравите се доят, границите се пазят. Но от уикенда върви един патос, че ограниченията са толкова тежки - глобяват за
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета