Посланик Айлин Секизкьок: Аз съм човек на сигурността и затова смятам да развия още повече тези връзки на Турция и България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243841 www.24chasa.bg
Айлин Секизкьок СНИМКА: Румяна Тонева

След последните събития в Идлиб наблюдаваме растящо движение на бежанци към западните граници на Турция

Химията между Борисов и Ердоган доведе до прогрес на двустранните отношения

Работим за правителствена среща на високо ниво в София още първата половина на т.г.

Не сме съюзници само в НАТО, ние сме воювали заедно в Първата световна война, в Добрич има общо военно гробище

София се оказа пълна с жени на високи и силни позиции, всички
бързо ме приеха

Турският частен сектор вярва, че у вас има голям бизнес потенциал

С посланика на Турция у нас разговаря ГЕОРГИ МИЛКОВ

- Вие сте първата жена посланик в цялата история на българо-турските отношения. Спокойно ли приемате този факт?

- Това е голяма чест и привилегия, разбира се. Но също и голяма отговорност. Когато нашият външен министър г-н Чавушоглу ми съобщи, че ме изпращат в София, не го очаквах, честно казано. Тогава почувствах тази отговорност върху плещите си. И не само за мен, но и за всички жени в нашата дипломатическа служба. При нас работят много жени, всичките брилянтни професионалисти.

Но мисля, че беше мъдър избор поне по една причина. Открих тази причина, когато пристигнах тук и започнах да се сприятелявам с различни хора. И София се оказа пълна с жени на различни високи и силни позиции. Вземете за пример председателката на парламента или външната министърка и още много други. София е подходящо място за една жена посланик да създаде връзки и приятелства.

- Да, сред вашите колеги посланици има немалко жени, които представляват страни като САЩ, Великобритания, Алжир, Мароко, Грузия, Азербайджан, Албания, Бразилия и много други. Мисля, че са повече от 20.

- Да, наистина много жени посланици има в София. Това е голям късмет. Всички те ме приеха радушно и се чувствам наистина щастлива. Обикновено, когато те назначат някъде, се чувстваш самотно, защото още не познаваш никого, нямаш никакви приятели, но тук, в София дори за миг не го почувствах. От самото начало бях обгърната от мили и лъчезарни дами - в нашето посолство, после от българските жени на различни държавни и обществени позиции, от моите колежки посланички... Разбира се, не искам да дискриминирам мъжете.

- Една друга причина да не се чувствате самотна може би е фактът, че вашият съпруг е посланик на Турция в Скопие, което е само на 250 км.

- Да, всъщност онзи ден в. “Хюриет” излезе с новина за нас двамата на първа страница, която бе озаглавена “250 километра семейна дипломация”.

- Заедно ли започнахте мандатите си с него и обменихте ли вече информация за местоназначенията си?

- Да, започнахме по едно и също време. Той веднъж дойде в София и аз ходих веднъж до Скопие. Това е също много хубав град, не искам да правя сравнение.

- Аз бих могъл да направя сравнението вместо вас, вие сте на по-хубавото място със сигурност.

- Аз наистина се чувствам късметлийка, че бях изпратена за посланик тук, в София, по много различни причини. Разбира се, за Турция постът в София е много, много важен. Скопие също е важен по други причини. Но от семейна гледна точка за семейство дипломати това естествено е най-добрият вариант. Когато министър Чавушоглу ми се обади късно вечерта, за да ми каже, че ме изпраща в София, той добави, че изпраща съпруга ми Хасан далеч от мен, за да съм си починела малко от него. След което се обади на Хасан и му каза, че го изпраща в Скопие.

- Министър Чавушоглу винаги е имал чудесно чувство за хумор, но е и човек, който държи на думата си. Миналия месец го срещнах на улицата в Давос и обеща да ми даде интервю, когато дойде в България, и наистина го направи. Всъщност вие тъкмо си бяхте връчили акредитивните писма, когато посрещнахте външния си министър тук. Това също е знаменателно.

- Да, това бе много добро начало за мандата ми. Връчих акредитивните си писма на президента Румен Радев на 30 януари сутринта и само няколко часа по-късно самолетът на министър Чавушоглу кацна в София. Разбира се, това бе съвпадение, но програмата му бе доста тежка с много срещи и всички разговори бяха важни.

Нашите отношения се развиват прогресивно в последните години, благодарение на лидерските връзки между премиера Борисов и президента Ердоган. Между тях се създаде добра химия на отношенията, партньорство и приятелство. Това е една от силите, които доведоха до прогреса в отношенията. Затова и визитата на министър Чавушоглу премина в много приятелска атмосфера с конкретни проекти в различни области - търговия и инвестиции, консулски въпроси, гранично сътрудничество. Тази визита бе и подготвителна за предстоящата среща на високо равнище, която се надяваме да реализираме тази година.

- Това ще е междуправителствена среща?

- Да, междуправителствена среща начело с президента Ердоган и премиера Борисов, която трябва да се състои в София, надяваме се в първата половина на годината.

- Каква се очаква да е главната тема на разговорите?

- Имаме широк кръг от теми на разговори между двете страни и всичките са положителни. Като започнем от сътрудничеството в областта на сигурността, което е съвсем нормално, защото ние сме естествени партньори и съюзници.

Българското правителство винаги подчертава важността на Турция в превенцията на трафика на мигранти към България и Европа. Както и оценява работата ни в борбата срещу тероризма и опитите да стабилизираме ситуацията в Сирия и да предпазим региона от нова бежанска вълна.

В тази област ние работим за задълбочаване на сътрудничеството. Имаме много добра комуникация на ниво министри на вътрешните работи и агенции за сигурност. Но това не е единствената ни тема.

- Как ще коментирате новината, че Турция ще отвори границата с Идлиб и ще пусне бежанците свободно към Европа?

- Онзиден загубихме 33-ма войници в резултат на въздушни удари в южната част на Идлиб. Нашите войници бяха там, за да подсилят турския наблюдателен пункт - механизъм, създаден в съгласие с Русия. От самото начало целта на Турция е да защити цивилните и да предотврати най-лошото разселване на хора през последното десетилетие. Сега се намираме на повратна точка в Идлиб. Международната общност не трябва да остане безразлична.

В противен случай ще има последствия, простиращи се в цяла Турция и останалата част на Европа.

Турция е страната, приела най-голямата като брой група бежанци в света. Последните събития в Идлиб засегнаха силно тези бежанци, които вече са намерили подслон в Турция. Наблюдаваме растящо движение на бежанци към западните граници на Турция. Дългогодишната политика на Турция спрямо бежанците не се е променила. И все пак международната общност трябва да признае, че все по-големият бежански натиск върху Турция се увеличава заради Идлиб, освен ако не бъде спряна агресията срещу цивилното население от страна на режима в Сирия и неговите поддръжници. Премиерът Борисов и президентът Ердоган вече проведоха телефонен разговор по този въпрос.

- А какви перспективи виждате в икономическото сътрудничество?

- Ако говорим за икономика, миналата година търговският ни стокообмен достигна 4,2 милиарда евро. И това е балансиран оборот, който не е в полза само на една от двете страни. Ние внасяме и изнасяме, но желаем да увеличим оборота още повече. Заради което работим по организацията на бизнесфорум скоро, така че представителите на всеки сектор от двете страни да могат да се срещнат и да намерят своите бизнес възможности. Така е и с инвестициите.

В България има 2,5 милиарда евро турски инвестиции. Това са директни инвестиции. И това не са просто пари, които стоят тук за малко, след което отиват на друго място. Това са пари, вложени във фабрики и производство, които дават работа на български граждани.

Когато министър Чавушоглу беше тук, той се видя с представители на турски компании, работещи в България. Има около 2000 такива фирми. И това е чудесно! Турският частен сектор вярва, че има инвестиционен потенциал в България. Затова тези, които са вече тук, окуражават други турски бизнесмени да дойдат и да инвестират. Защото това е страна - член на ЕС, и каквото е произведено тук, ще е европейски продукт с по-големи пазарни възможности, с много добра и удобна логистика, регулации и бизнескултура, която е позната. Разбира се, има и неща, за чието решаване трябва да се поработи още

- Какво например?

- Например граничните пунктове и по-специално преминаването на камиони, което трябва да се улесни. Работим и за това да има отделна лента за хладилните камиони, които се нуждаят от по-бързо третиране. Също така и по-бързо и лесно издаване на български визи за турски бизнесмени. Водим разговори по всички тези въпроси с българските власти и получаваме позитивни отговори.

Във важните теми за сътрудничество не трябва да пропускаме енергетиката. Продължаваме работата по “Турски поток” и “Балкански поток”.

По въпроса за разширяването на ЕС и европейското сътрудничество, България се превърна в нещо като говорител на Турция в ЕС, а също и на Западните Балкани. Ние споделяме много общи позиции в ЕС и НАТО. Но съюзничеството ни не е само в НАТО.

Ние сме воювали заедно в Първата световна война и войниците ни са умирали заедно в България. Има общо военно гробище в Добрич, което ще посетим през март и това място е много символично.

- Като споменахте преди малко гранично сътрудничество, бихте ли ми казали за тази идея да имаме общи полицейски патрули, за която турските медии съобщиха наскоро?

- Това сътрудничество започна със Сърбия и го оценяваме като много добро. Идеята бе през лятото, когато през Сърбия преминават много турски имигранти, които работят в Европа, да се организират съвместни патрули. Тогава по сръбските пътища има много автомобили на такива турски граждани, които се прибират в Турция, за да прекарат лятото, след което се връщат обратно в Европа.

Понякога в този натоварен трафик се случват инциденти, нужна е намесата на полицията, някой да говори на турски език, за да се разберат по-добре. Така се роди идеята за този съвместен патрул на турски и сръбски полицаи, който е по главния път в близост до границата. Това е много символично сътрудничество, но е в полза на пътуващите и на сръбските власти също.

- Кога започнахте тези патрули?

- Миналата година. И получихме положителни реакции от Сърбия. Но с България не сме дискутирали тази идея.

- Този тежък трафик през лятото минава и по нашите пътища.

- Ние сме отворени за такова сътрудничество, ако българските власти го пожелаят. Но темата не е дискутирана и не е предлагана.

- Вече се видяхте с всички важни хора в държавата, последно ви мернах на снимка с главния прокурор.

- Последната ми среща беше с патриарха, но да, видях се и с главния прокурор. Има много добро ниво на сътрудничество между Турция и България в правосъдната система.

С министъра на вътрешните работи също се видяхме. За мен лично той е важен, защото преди да дойда тук, в Анкара работех по въпросите на контратероризма в дирекцията за сигурност и разузнаване. Това бяха много трескави и стресиращи четири години.

- Тази дирекция за сигурност и разузнаване е инкорпорирана във вашето външно министерство?

- Да, защото още през 70-те години на ХХ век, когато терористи започнаха да убиват турски дипломати зад граница, Турция бе сред първите страни, които си дадоха ясна сметка за международните измерения на тероризма и нуждата от сътрудничество с другите държави по този въпрос. Защото не можеш да работиш сам, особено по преследването, залавянето и съденето на терористи, които пътуват или имат лагери или центрове в различни страни. Затова винаги сме били адвокати на международното сътрудничество срещу тероризма. И турското МВнР бе първото в света, което създаде тази специална дирекция през 70-те години още, много преди САЩ и Великобритания.

Това е важна дирекция, която работи директно с полицията, с правосъдните органи, с разузнавателните служби и целия държавен апарат за сигурност. Аз самата смятам себе си за част от това семейство, от тази общност на сигурността. Затова имам намерение да развия още повече сътрудничеството в тази област между България и Турция, въпреки че имаме чудесни оперативни връзки.

И накрая искам да съобщя и за едно важно събитие, което организираме - Дипломатически форум в Анталия, който ще се проведе между 27 и 29 март по инициатива на нашия външен министър и под патронажа на президента Ердоган. Този форум ще се проведе за първи път и ще събере на едно място високопоставени политици, изследователи и експерти. Очакваме участие на високо ниво и от България.

CV

Родена на 22 декември 1970 г. в гр. Сулуова, обл. Амасия.

Завършва Близкоизточния технически университет в Анкара, специалност “Международни отношения”, през 1991 г. и същата година постъпва на работа в Министерството на външните работи на Турция

Служи в турските дипломатически мисии в Киев, Стокхолм, Берлин и Аман

Заместник-ръководител на главната дирекция по сигурност и разузнаване в министерството (2015-2019)

Назначена за посланик в България на 15 януари 2020 г.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо