Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243926 www.24chasa.bg
Центърът на Милано все още е отцепен СНИМКА: РОЙТЕРС

За останалите зони на Ботуша не се предвиждат обезщетения, ако се откажете от пътуванията си, казва шефката на италианските туристически асоциации Ивана Йелинич

Ивана Йелинич е президент на Националната италианска федерация на асоциациите на туристическите агенции. Тя обединява 16 асоциации с над 1500 италиански агенции и туроператори от цяла Италия. Йелинич е хърватка по произход, но е израснала в италианската област Умбрия, където има своя агенция, а преди сегашния си пост е оглавявала федерацията на туристическите агенции в Умбрия. 

- Какви са правата на чуждите туристи в създалата се ситуация заради коронавируса в Италия? Могат ли да анулират предплатени пътувания и да бъдат обезщетени за тях?

- В този момент чуждите туристи могат да анулират пътуванията си с право на обезщетение единствено в т.нар. червени зони на Италия. С други думи, говорим за малка част от Северна Италия, върху която действат рестриктивни санитарни мерки.

- Това отнася ли се и за вече резервирани ваканции през лятото например?

- Сегашните мерки имат валидност до 15 март. В момента все още не се предвижда обезщетение отвъд тези мерки. Що се отнася до всички останали части на Италия, всичко си остава както преди, защото в останалите региони на Италия няма епидемия от коронавирус. Нека да припомним, че за разлика от останалите европейски страни Италия извърши много тестове за наличие на коронавирус, затова регистрира толкова много случаи на зараза (в Италия до 24 февруари бяха извършени над 8600 теста, докато във Франция малко над 530 – б.а.).

- Когато казвате, че обезщетенията важат само за червените зони на Италия, имате предвид провинция Лоди в Ломбардия и част от Венето. А как стоят нещата за Милано?

- В този момент Милано е част от т.нар. жълта зона, но всички услуги в нея са налице. До 15 март всички анулирания на ваканции могат да се извършват, без да загубите нищо от парите си, но след 15 март – не. Все още

не знаем дали

тези мерки ще

бъдат удължени,

зависи много от това как ще се промени ситуацията. Имаме информации, че в Китай например обстановката постепенно се нормализира. Надяваме се, че и в Италия ситуацията ще се върне към нормалното си положение.

- Нека дадем един конкретен пример – българско семейство е резервирало и предплатило едноседмична ваканция в Милано за лятото, но се страхува да замине. При това положение какво да направи – да загуби ли парите си за платения престой и билети?

- Ако анулират предплатената си ваканция за лятото - да, ще загубят. Ние се надяваме, че всичко ще се нормализира.

- Какво е положението в момента – колко чужди туристи анулират ваканциите си в Италия?

- В момента почти 50 на сто от всички чужди туристи, предплатили ваканциите си за следващите 2-3 седмици, ги анулират и говорим за цяла Италия. Това според мен е много ирационална реакция. В Рим например положението е напълно нормално, както и във всички останали райони извън епицентъра на епидемията.

- Според сегашни данни само за Венеция са регистрирани 60 на сто анулирания на ваканциите...

- Венеция претърпя още по-големи щети заради факта, че беше решено да се прекъсне карнавалът като превантивна мярка. Това отказа много туристи да дойдат във Венеция, а и за модните дефилета в Милано. В този момент страхът, завладял туристите, е универсален, анулирания пристигат от цял свят. Чуждите медии разпространиха доста информации, които помогнаха за това,

бяха разпространени

дори видеокартини,

които нямат нищо

общо със сегашната

ситуация, а са

отпреди няколко месеца

и са от времето на стачки. Всичко това доведе до развихрянето на още по-големи страхове.

- Няколко самолетни компании, сред които и българският национален превозвач “България Ер”, спряха полетите си до Милано до 27 март. Това оправдани мерки ли са според вас?

- Мисля, че това са прекалени мерки, защото се рискува да се постави Милано в ситуация на изолация, което е извън всякаква логика. Освен това видяхме, че когато Италия взе решение да блокира полетите с Китай, това се оказа напълно неразумно решение. Преминаването на хората от една към друга част в Европа не може да бъде блокирано, още повече че хората в такъв случай започват да пристигат чрез междинни кацания от други летища. Виждаме как

българи в Милано,

които искат да се

върнат в България,

не могат да го

направят със самолет,

но го правят чрез автобуси или коли. Това според мен са нерационални решения.

- Как стои въпросът с ученическите екскурзии, резервирани от чужбина за Италия? Ще могат ли да получат обезщетения, ако са за райони извън червените зони?

- Това е доста сложен въпрос. Пред същия проблем са изправени в момента и италианските ученически екскурзии за чужбина. И те срещат трудности да получат обезщетения. Мисля, че при организираните пътувания трябва да се търси общо разрешение, разговаряйки с отделните туристически оператори. Парадоксално е, но тук всички се озоваваме в едно и също положение. Нашите ученици или организирани групи не могат да заминат за чужбина, а чуждите се страхуват да дойдат в Италия. Мисля, че драмата е една и съща в момента и за италианските, и за чуждите туристически фирми.

- Има ли италиански туристически фирми, които предлагат намаления за чужди туристи с цел да ги привлекат да дойдат в Италия?

- Все още не са стартирали инициативите за стимулиране на чуждите туристи, с цел връщането им в Италия. Със сигурност ще има такива.

- На какво има право чуждият турист, включително и българският, който дойде през следващите седмици в Милано или Венеция например и по време на пътуването си бъде заразен с коронавируса?

- Италианското здравеопазване предвижда абсолютно същите права и помощ за чужденците, както и за италианските граждани. Китайските туристи, разболели се от коронавирус в Рим, бяха третирани по същия начин, както и италианските болни – без никакво заплащане. В случай на какъвто и да е здравословен проблем на чуждия турист, намиращ се в Италия, здравеопазването ни е на пълно разположение.

- А ако заразяването стане в италианска туристическа структура, както се случи тези дни в Тенерифе, Испания?

- Всеки случай трябва да се преценява поотделно. От наша гледна точка обаче е крайна мярка поставянето на над 1000 души под карантина, както стана на Тенерифе. Достатъчно щеше да бъде извършването на тестове - онези туристи, които не са заразени, можеха да бъдат пуснати да си заминат. 

Срина се туризмът,

но какво да правим,

ако пътуваме

Италианският туризъм претърпява огромни загуби заради анулираните пътувания на туристи от цял свят. Според Световния търговски и туристически съвет на риск е поставен целият туристически сектор на Италия, който дава 13% от БВП. Първоначалните предположения бяха за загуби от 5-7 млрд. евро за италианския туризъм заради ситуацията с коронавируса, но в момента експертите не се наемат дори да правят изчисления. Най-много отказвания на ваканциите се правят за пролетта, която като сезон допринася с 30 на сто за печалбите на туризма в Италия. Само във Венеция са анулирани 60 на сто от ваканциите.

Ако все пак обмисляте да пътувате, ето някои правила, които дава в. “Уолстрийт Джърнъл”:

- Ако сте болни, не пътувайте. Хората често пренебрегват това правило, но в настоящата ситуация може да се наложи да останат под карантина, дори да не са болни от коронавирус.

- Подгответе се за закъснения. Разпространението на заразата може да доведе до отцепване на градове и отмяна на полети.

- Носете си допълнително лекарства за настинка, термометър, както и документи за разширена здравна застраховка.

- Преценете дали не сте изложени на по-висок от обичайното риск - това важи за хора с вече съществуващи заболявания, които биха постъпили разумно да останат по домовете си.

Самите полети не са по-опасни от други ситуации с изключение на това, че човек е в близък контакт с мнозина други. Вирусът се предава чрез капчици и живее върху повърхности за кратко - около 30 минути, според СЗО. Според други експерти този период може и да е по-дълъг, затова може да избършете повърхностите, които докосвате на публични места.

Хартиените маски могат да попречат на болни да разпространят болестта, но не и да защитят незаразените хора.

  • Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Който и да е човекът от управляващите, сетил се, че не е нормално да се вдига само минималната пенсия, трябва да бъде похвален. Защото в последните години под натиска на политиците от “Обединени патриоти” пенсионната система в България стана възможно най-нечестната. Увеличението само на минималната пенсия просто лека-полека щеше да изравни
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение