Светът стана прекалено глобален

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243954 www.24chasa.bg

Светът се превръща в място, където всичко е “на една ръка разстояние”. В този глобализиран свят нещо, което става на хиляди километри разстояние, много бързо засяга всички останали. Описват това като “ефекта на пеперудата”.

Едва ли са много българите, които могат да намерят на картата сирийската провинция Идлиб. Но там правителствените сили нанесли въздушен удар по турски войници и последствието е, че бежанци, които са в Турция, поемат към българската граница.

Друг пример. В Китай се появява опасен вирус. Как да ограничиш разпространението му в свят, където милиони хора летят всеки ден със самолети? И как да ограничиш паниката при наличието на социални мрежи, които действат като усилвател, защото всеки, който иска да привлече вниманието и да е “инфлуенсър”, може да разпространява всякакви небивалици.

Няма лесни решения в глобален свят, в който и постиженията, и проблемите се разпространяват светкавично.

  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга