Светът стана прекалено глобален

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243954 www.24chasa.bg

Светът се превръща в място, където всичко е “на една ръка разстояние”. В този глобализиран свят нещо, което става на хиляди километри разстояние, много бързо засяга всички останали. Описват това като “ефекта на пеперудата”.

Едва ли са много българите, които могат да намерят на картата сирийската провинция Идлиб. Но там правителствените сили нанесли въздушен удар по турски войници и последствието е, че бежанци, които са в Турция, поемат към българската граница.

Друг пример. В Китай се появява опасен вирус. Как да ограничиш разпространението му в свят, където милиони хора летят всеки ден със самолети? И как да ограничиш паниката при наличието на социални мрежи, които действат като усилвател, защото всеки, който иска да привлече вниманието и да е “инфлуенсър”, може да разпространява всякакви небивалици.

Няма лесни решения в глобален свят, в който и постиженията, и проблемите се разпространяват светкавично.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета