Простакът победи и ни върна в 90-те: дюната я няма, той - невинен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8259772 www.24chasa.bg

Има едни хора, които са по-важни и от съдията за изхода на всяко дело. Те са специалисти в различни области на живота и могат да повлияят на всяка присъда. Полезни са всеки ден за правосъдието, но ако обичат шума на парите в плик, могат да разплачат жертвата на престъплението, да превърнат виновника в жертва, да вземат от бедния последната стотинка и да спасят от конфискация милионите на крадеца.

И както се случи миналата седмица – могат да направят така, че простакът, който унищожи дюната в къмпинг “Смокиня”, за да си отвори гледка към морето, да остане на свобода, вместо да отиде в затвора, а държавата, вместо да му конфискува караваната и да го глоби, да го остави да си изкара там наближаващото лято – вече с отворена гледка към синята шир.

Разораната с багер дюна на “Смокиня” бе на век, неясно е кога ще се възстанови.
Разораната с багер дюна на “Смокиня” бе на век, неясно е кога ще се възстанови.

Как обаче се случи всичко това и как съдията по делото в Бургас го позволи? Защото експертизите решават почти всички дела, но магистратът не е задължен да се съобразява с тях. Особено когато вещите лица обърнат истината на обратно, както се случи на това дело.

Първо съдията услужливо отказа да конституира като граждански ищец регионалното министерство и стартира процеса, освобождавайки предварително от наказателна отговорност баровеца с караваната, приемайки, че в случая няма нанесени имуществени вреди. Но как се измерва вредата от унищожаването на природно богатсто? Колко струва една пясъчна дюна с големина декър и половина?

За да се реши делото, двама експерти – еколог и геодезист, трябваше да отговорят на въпросите – къде точно се е намирала унищожената дюна, къде и колко е увредена, каква част от нея е била или не в имота на простака. И в крайна сметка се оказа следното – дюната не била бяла, а “сива – зараждаща се”, не била “унищожена”, а само “увредена”. И не била в имота на баровеца с караваната, а в съседство.

Интересно защо съдията отдава толкова пламенно значение на факта дали дюната е в парцела на простака, или не? Какво значение има това към признанието на багериста, че простака му е платил 1000 лева да я изравни, за да не пречи на гледката му. И по какъв начин този факт оневинява обвиняeмия?

Жалко за съдията. Той не въздаде справедливост, защото фактите към днешна дата са следните – дюната е безвъзвратно унищожена (може да го види всеки на място), караваната си е на мястото, а простакът не само че не е в затвора, но дори не бе глобен.

Още по-жалко за вещото лице еколог – главен експерт “Биологично разнообразие” в природен парк “Странджа”. Може ли въобще този човек да бъде еколог? Той направи черното бяло в 26-странична експертиза и ни върна право в 1992 година, когато простаците побеждаваха останалите хора всеки ден, всеки час, на всеки ъгъл, във всеки град.

Историята с унищожената дюна в къмпинг “Смокиня” е емблематична и не бива да се забравя. Трябва да се търси отговорност на всички по веригата – вещите лица, прокурора и дори на съдията, защото простаците са все повече, а дюни почти не останаха.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност