Бистра Кирова: Мечтая да видя някое от децата в “Музейко” като реализиран световен учен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8269968 www.24chasa.bg
Бистра Кирова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

 Фондация “Америка за България” финансира създаването на музея, спонсори помагат за издръжката, иначе билетите ще са много по-скъпи, казва директорката на единствения
в България детски музей “Музейко”

- Г-жо Кирова, тази година се навършват 5 години от откриването на “Музейко”. Какво успяхте и какво ви се иска тепърва да се случи в него?

- През октомври ще станат 5 години, което е сериозно време, откакто “Музейко” работи. Въпреки че в сравнение с голяма част от останалите музеи ние сме все още прохождащ и съвсем млад музей. Първите детски музеи в света вече са на над 100 години. Така че сме много-много в началото на нашия път. Но пък за това време постигнахме изключително много неща. Имайки предвид, че това е първият такъв музей в България и нещата, които правим, се случват за първи път, ние трябваше да се учим от самите себе си, да тестваме много от програмите, които създадохме.

- Колко посетители досега са минали през “Музейко”?

- Откакто е създаден “Музейко”, годишно минават около 100 хил. посетители, така че се надяваме, докато станем на 5 г., да сме имали половин милион посетители, което е супер.

- Как се промениха заниманията и програмата на музея през тези години?

- Много сериозен фокус имаме върху работата с училищните групи и това е едно от нещата, които не спираме да развиваме. Заниманията с учениците претърпяха най-много модификации във времето, тъй като имаме огромното желание да помагаме на учителите и да надграждаме това, което се случва в училищата. И ако в началото започнахме с няколко училищни програми - фокусът беше от първи до четвърти клас, сега имаме програми за по-големите ученици - вече пети - седми клас. Работим страхотно и с детските градини, те идват и на абонаментни програми - както на български, така и на английски език. Всяка година добавяме нови елементи и образователни теми в програмите за училищните групи. Догодина предстои изцяло осъвременяване на форматите, които са за училищни групи, като вкарваме и по-новите технологии от типа на виртуалната и разширената реалност, работа в екипи и проучване, което учениците да си правят сами по време на програмите, които имаме с тях. Тоест много по-съвременни методи на работа, за да отговорим на нуждите на съвременните деца, които работят с всички тези медии и тази информация. Това е един от приоритетите ни.

Другата ни посока е работата с малките деца - от 1 до 5 години. Имаме специални дни, в които има програма само за най-малките. Както и всеки друг ден имаме по нещо и за тях. Установихме, че те са едни от най-лоялните посетители, защото това са децата, преди да тръгнат на училище - имат много повече свободно време, а в известна степен това важи и за техните родители.

И едно от нещата, които продължаваме да обичаме ужасно много и да правим, са програмите за възрастни. Макар и по-рядко, правим т.нар. научни партита. Те са изцяло за посетители над 18 г. и са на интересни и различни теми. Следващото такова парти ще бъде на 31 март - “Отровата”, посветено на изложбата с влечуги, която организираме. Обикновено темите, които избираме, са свързани с нови или гостуващи изложби в “Музейко” или нови теми, които правим. Това пък е нещо, с което стигаме до възрастните, които може би нямат деца или имат, но им се иска да си поиграят в “Музейко”. Това е и един от любимите формати на колегите.

- Съобразявате ли програмата на “Музейко” с учебната програма и допитвате ли се до учителите как да ги подкрепите в учебния процес?

- Напълно. Програмите, които имаме за училищни групи, са изцяло съобразени с учебния материал. Това беше именно по искане на учителите, те предложиха по този начин да ги направим. Ние имахме фокус групи, срещи с учители, тестваме програмите в определени училища, преди да ги въведем генерално. Те кореспондират с това, което се учи в училище.

Използваме

мултидисциплинарен

подход

и ако изберем една тема - например “Енергията”, я разглеждаме през погледа на човешкото тяло, в Космоса, в природата. По този начин са направени всички програми за училищни групи и кореспондират на учебния материал за съответната възраст.

- Допитвате ли се до учени в тези области как да направите науката интересна?

- Няма как да минем без учените! Иначе звучи с обратен знак. Част от екипа на “Музейко” са учени - имаме биолози, химици, астрономи, които създават програми изцяло на научна основа и всичко е проверено. А когато нямаме съответния колега при нас, работим и с външни консултанти.

- Колко човека са в образователния ви екип?

- Горе-долу около 20 човека, половината са учени, другата половина са педагози - хора, които работят с деца или пък се занимават с изкуство и пак са с деца. Така че имаме този микс от хора с различни профили и когато се създава нова програма, тя се работи в екип от дизайнери, художници, учени, педагози, за да се използват всичките средства, които имаме.

- Откъде черпите идеи за лабораториите и заниманията в програмата си?

- “Музейко” е член на двете най-големи международни асоциации - Асоциацията на детските музеи и Асоциацията на научните музеи и галерии в Европа. Всяка от тях има конференции и много други събития всяка година. Това е и мястото, където се запознаваме с изключително много колеги от цял свят. Това са конференции, които продължават по 5 дни с много обмен на информация, на полезни практики, на тенденциите, които се случват в музеите. От самото си създаване сме членове на тези асоциации, обменяме опит с много от музеите по различните програми и финансираме такива пътувания. Точно в момента двама колеги са в Италия. През март други двама отиват в Англия по обмен с организация, която прави изнесени научни демонстрации и шоута в училища.

Искаме и ние да създадем подобни научни изложения, които се правят пред по-голяма група. Те може да са пред много повече деца едновременно, в по-голяма зала и са с една идея по-атрактивни. Надяваме се следващата година да направим първото си такова събитие.

- На какво учите чужденците, когато идват тук по време на тези обмени?

- Който и да дойде, отчита факта, че “Музейко” е на световно ниво. Всички, които са ни посетили, казват: “Абсолютно по нищо не отстъпвате на музеите с много повече опит”. Работим по съвместни програми заедно с тях. И те имат какво да научат от нас, особено за училищните групи, както и свободните ателиета. В определени уикенди имаме така наречения open lab (отворена лаборатория), където всички - когато дойдат децата с родителите, може да посетят дейности в лабораторията. Аналогично имаме дейности в керамично студио, в експерименталната ни кухня. Тези неща са в допълнение на всички изложби, ателиета и работилници, които са създадени изцяло от нашия екип.

- Вие самата сте обиколили над 40 детски музея. Кое е най-впечатляващото, което сте видели и искате да направите тук?

- Това в последните години ми е фокус. От една страна, професионално, от друга - аз имам и две деца, които са точно във възраст за тези музеи - на 11 и на 8 г. Винаги пътуваме с тях семейно и използваме да обикаляме научните и детските музеи. Много са нещата, които искам да направим тук. Когато създадеш един музей и започнеш да обикаляш по другите музеи, виждаш разни неща, за които си казваш: “Ей, това защо го нямаше при нас, защо не сложихме онова?” А то физически не може да имаш всичко, което ти се иска. “Музейко” е детски музей, при нас фокусът е към децата. Това, което малко ми липсва, е съдържанието за по-големите деца, което се опитваме да наваксаме през ателиета, работилници, лаборатории, Maker Space (работилницата, която направихме миналата година).

- Допитвате ли се и тествате ли чрез децата си новостите, преди да ги внесете в “Музейко”?

- Разбира се. Всичко тестваме не само с моите деца, ами с всички колеги и партньори, които имат деца в тази възраст, те са ни т. нар. опитни зайчета. Тези деца израснаха в “Музейко” и са вече на такова ниво, че не само тестваме с тях, но когато са във ваканция, те участват в научните демонстрации и помагат на колегите като доброволци.

- Посещават ли ви много чужденци?

- Много! Аз имам чувството, че всеки чужденец, който дойде в София и е с деца, а и без деца посещава нашия музей. Имало е периоди, в които сме на първо място в TripAdvaisor (приложение за най-добрите места за посещаване в даден град или държава - б.р.) сред музеите. Особено лятото чужденците са много и тогава пускаме планетариум на английски, правим турове и научни демонстрации на английски. Чужденците много се радват и изключително оценяват “Музейко”.

- Няколко пъти казвате: “Като създавахме “Музейко”. Вие сте двигателят му още от самото начало. Как се роди идеята за него?

- И като идея, и като финансиране дойде от фондация “Америка за България”. Те бяха финансирали създаването на детски кътове в съществуващи музеи - един проект на моята колежка Весела Герчева, която е директор “Програми” на образователни екипи и на изложби. Това беше нейният пилотен проект в огромното ѝ желание да има такъв детски музей. Тези детски кътове бяха много успешни и продължават да съществуват. Идеята се зароди във фондация “Америка за България” да се направи истински, голям, детски научен музей. Финансовата инвестиция за създаването на “Музейко” е близо 20 милиона долара. Никъде по света дейността на подобни места не може да се самоиздържа - най-вече заради динамичното си и модерно съдържание, което постоянно се обновява, затова разчитаме на дарители и спонсори. Иначе би трябвало да предлагаме посещение срещу много по-скъп билет.

- Какво предстои в “Музейко”?

- Освен всички изложби (имаме около 130 интерактивни инсталации) всяка година опитваме да имаме по два пъти нещо ново като изложба или каним гостуващи експозиции от страната или чужбина. До миналата седмица имахме изложба от Германия - “Докосни музиката”, тя беше при нас три месеца и половина и това беше първата ни гостуваща изложба от чужбина. Сега от 3 март очакваме изложбата “Пълзящи експонати” - страхотна колекция от живи змии, влечуги, паяци.

Ще бъдат представени

най-отровните

змии в света

Тази изложба е на Тракийското херпетологично дружество и ще ни гостува 3 месеца. Преди 3 години също беше при нас и се радваше на огромен успех. Оттогава мина доста време и хората продължават да питат за нея, пък и се раждат нови деца. Затова сме много щастливи, че успяхме да я организираме отново. Обикновено Красимир Христов - един от най-добрите херпетолози в България, е тук по време на изложбата и хората може да си поговорят с него. Тази година имаме специален фокус - ще донесат змии, които са от България, много от тях са непознати и хората дори не знаят, че съществуват. В периода на тези 3 месеца те ще подменят и част от змиите. Отначало ще имаме повече български змии, после - повече отровни, много интересна изложба.

Освен това правим лятна академия - игри на науката. Тази година ще бъде само 4 седмици, преди имахме малко по-дълги периоди, но сега решихме да фокусираме 1 месец с игри на науката - летните ни лагери, а в останалото време да работим повече със свободните посетители, както и с останалите организации, които правят летни лагери. Създадохме по-кратки програми за тях, така че да водят групите на едночасови лаборатории в научни занимания.

Вече за есента, когато е рожденият ден на “Музейко”, планираме нова изложба, която ще бъде първата, която сме разработили сами. Тя е на тема екология, рециклиране и въобще какво може да направи всяко дете и възрастен във всекидневието си по много атрактивен, практичен начин. Освен че ще бъде първата изложба, направена от нашия екип, ще бъде произведена в България. Работим със специалисти в тази област, така че да можем да кажем: “Станахме на 5 години и сме направили наша първа изложба”. Подобни изяви са много трудни като концепция, дизайн, измисляне.

Планираме също тази изложба да пътува и на други места. И в момента имаме няколко пътуващи изложби, едната е “Изобретенията”, която беше в “Музейко” в началото, тя също е създадена от американските дизайнери, с които работихме. Тя беше в Разград, в Габрово, в Пловдив, сега е във Варна. Това пък е начин, по който достигаме до други градове с ясното съзнание, че няма как да има “Музейко” във всеки град и така стигаме до много повече деца.

- Какво ви се иска да направите в следващите 5 години?

- Нашата мисия е да запалим колкото се може повече деца за науката и ми се иска да видя деца, които идваха при нас от съвсем мънички. При нас те израснаха. Познаваме такива, които идваха от двегодишни, сега вече са ученици. Моята мечта е да видя някое от тези деца успели учени, които са признати по света, да направят някое откритие. Да видим някое от тези деца, които познаваме по имена, че са постигнали своята мечта да бъдат откриватели или изобретатели.

CV

Завършила е бизнес администрация в УНСС и Университета в Хъмбърсайт (UK)

15 години е работила в в сферата на инвестициите и банкирането

От 2015 г. досега е директор на единствения в България детски музей “Музейко”

Майка е на две деца

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо