Опазването на медицинските специалисти трябва да е главната цел на държавата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8294342 www.24chasa.bg

Щети ще има за всички, и то големи, но най-важни са хората

Не искам да се изказвам като някакъв многознайко, но не се стърпявам, като слушам и чета абсолютно несъществени коментари по повод на най-голямото изпитание, което се е случвало поне на 5 поколения българи. Този текст е резултат от много мои разговори с различни лекари.

Трябва наистина много здрав разум. Първостепенната задача е да се опазят и гарантират медицински специалисти, които да лекуват заболелите от коронавирус, а и от други спешности.

Най-много се разболяват именно медицинските специалисти, които контактуват със заразените. Каквито и предпазни халати и маски да имат, най-естествено е те да се разболяват най-много. Затова има и вече случаи на дезертьорство.

Затова трябва да се направят следните неща - да се отделят няколко болници, които да лекуват само корона, и да се опазят “чисти” болници, които поемат останалата спешност - катастрофи, инфаркти и прочее, и да не се смесват потоците. В малките градове също да се оформят болници за корона, които физически да са отдалечени от другите болници - например в казарми, хотели и пр. сгради.

Много спешно да се мобилизират всякакви хора с образование, близко до медицината - пенсионери, ветеринари, фармацевти, професори от БАН и пр., които спешно да бъдат обучени за работа с т.нар. апарати за изкуствена вентилация. Защото това никак не е лесна работа. Дори и да приемем, че ЕС ще осигури доставка за България на още допълнителни такива апарати, някой ще трябва да работи с тях. Освен това 80% от медицинските работници, които са в контакт с болни, се заразяват. Не казвам, че ще умрат всички, но вероятно няма да са във форма да работят. Всички програми за социално слаби да започнат да обучават медицински сестри, но не някога, а сега, веднага, докато не е прекалено късно. Като се отделят и много допълнителни средства, за да бъдат привлечени от тази работа. Само алчността е в състояние да надмогне страха.

В тази връзка България трябва да изтегли поне 5 млрд. евро кредит, ако все още има кой да ѝ го даде. Защото освен всичко друго тоя вирус ще е скъпо нещо. Като същевременно се спрат всички неспешни бюджетни разходи - капиталови за пътища, въоръжение, самолети, кораби, и разходите на държавата се концентрират в борбата с вируса.

Необходимо е, но не знам дали не е вече прекалено късно, да се създаде обръч от държавни болници, под шапката на пожарната, които да се занимава само с коронавируса, те да бъдат финансирани директно от бюджета без каса и пътеки.

Забрана на всякакви публични събирания поне да 1 септември, което включва учебни заведения, кина, театри, опери, концерти, търговски центрове, дискотеки.

Минаване максимално онлайн - за образование, административно обслужване, медицински консултации, банкиране.

Мобилизиране на частни охранители, които заедно с МВР и армията да се опитат да се грижат за вътрешния ред. Защото не е изключено, използвайки паниката, да има затворнически бунтове, мародерства и дезертьорство. Пълно затваряне на границата, разбира се. Досега известното е, че в България има поне три огнища - Габрово, Плевен и София, което означава, че вирусът е внесен безпрепятствено от Италия и Китай. Което означава, че макар да е тук, рискът да влезе отвън не намалява. Все още има хора, които не се отказват от екскурзии и почивки, което е престъпна безотговорност.

Относно икономическите загуби - всеки ще ги претърпи. Това е бедствие, подобно на земетресение. Вторачването в театралните постановки сега също е престъпна безотговорност, а какво ще кажете на туризма, който всъщност приключи като дейност за години напред.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо