Как да подкрепим икономиката във време на пандемия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8304264 www.24chasa.bg

8 спешни мерки, с които да действаме решително и мъдро

Свидетели сме на затворени магазини, ресторанти, хотели, молове, училища. Във време на социална изолация много системи в държавата ще функционират на минимум.

Някои индустрии, например туризъм и транспорт, ще бъдат тежко засегнати.

Мениджърите ще пазят ликвидността, за да не банкрутират, като редуцират масивно разходите, като намалят поръчките и доставките, включително намаляване на работните места.

Фабриката на света - Китай, буквално спря и сега трудно се възстановява. ЕС тепърва влиза в същия цикъл. Веригите на производство и доставки вече са сериозно нарушени.

Икономическият ефект ще е по-страшен от социалния. За съжаление, много компании ще фалират, но още не го знаят. Много хора ще останат без работа.

Наясно сме, че трябва да се вземат мерки, но какви? Трябват пари за бързи и умни действия от държавата сега.

- Трябва да се създаде фонд за превенция в подкрепа на болниците и общините, които са най-близо до хората и които имат нужда от пари за спешни действия за превенция.

- Правителството трябва постоянно да следи и контролира веригата на производство и доставки, защото е огромен рискът от ограничения на доставките, в резултат - ограничение и затваряне на производства.

- Правителството да осигури транспортни коридори за камиони, които да доставят суровини навреме. Ако трябва да ги дезинфектират от горе до долу, пале по пале, да се преговаря със съседните държави и ЕС като цяло. Задържането на камиони за седмици на границата с Хърватия е престъпление. Спре ли доставката на суровини, затварят фабриките.

- Държавата може да мотивира здравите да работят, като въведе временно правило - който е здрав и работи, получава разумен бонус за сметка на държавата.

- Правителството трябва решително да ускори въвеждането на електронни услуги и дистанционно обучение сега и веднага. Това ще доведе до големи успехи в рязкото подобряване на бизнес средата и борбата с корупцията.

- Правителството може да възложи на Българската банка за възстановяване и развитие или алтернативно на всички банки в страната да изкупят всички задължения по фактури, издадени през януари, февруари и евентуално до 13 март 2020 г., които стоят неплатени срещу някакъв по-голям % дисконт. Фактурите трябва да са попаднали в ДДС дневниците на фирмите пред НАП и да са с платен ДДС. Така до едната страна по сделката (кредиторът) ще може да достигне свеж финансов ресурс, а другата страна (длъжникът) ще е задължен да я заплати на банката разсрочено. В бизнеса ще останат свежи пари (дори и силно намалени) и ще може да продължи да функционира и да плаща данъци, осигуровки и заплати.

Банките също ще спечелят, защото длъжниците ще трябва да възстановят сумите по фактурите. Загуби от тази операция несъмнено ще има, но те може евентуално да се покрият от кризисния фонд на ЕС, определен за борба с епидемията, или друг инструмент за възстановяване на икономиката. Но икономиката ще продължи да работи, а и банките в момента имат доста наличност, която е добре да се върне в икономиката на страната.

- Може да се помисли и за временна финансова помощ на дружества, които в сегашната ситуация не съкратят персонал и продължат дейност под формата на безлихвено кредитиране (малко по-дългосрочно) за заплати и социални осигуровки. Така част от фирмите ще задържат персонал и няма да има огромна безработица, чакаща на борсата. Тъй като идеята е само за заплати – в НАП имат ведомостите на фирмите и може да се отпуснат помощите под формата на определен процент от трудовите възнаграждения на служителите/работниците по официалните им ведомости. Може да се оформят и като безлихвени заеми от всички банки в страната, гарантирани от държавата. Така парите отново ще се върнат в обращение и няма да се налагат съкращения на персонал.

- И разбира се, строителството на публична инфраструктура е доказана мярка в криза и трябва максимално да се ускори.

Обобщавам - когато е трудно, е важно! По начина, по който се минава през трудностите, става ясно кой кой е.

Правителството, кризисният щаб и парламентът дотук действат разумно и компетентно и заслужават нашето доверие и подкрепа. Нека действаме решително и мъдро сега с надеждата, че когато всичко свърши, ще погледнем назад, ще се сравним с останалите и ще се гордеем от нашия, български път през този драматичен и тежък момент от световната история.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо