Коронавирусът влияе и на пиара, агенциите трябва да подкрепят клиентите си при криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8304396 www.24chasa.bg
Нитин Мантри СНИМКА: АВТОРЪТ

Инфлуенсърите играят роля при рекламата на продукти за здравето само ако са специалисти в областта, казва пиар експертът Нитин Мантри

- Вие се занимавате с пиар по здравна грижа (Healthcare PR). Какво представлява той?

- Той е много по-специализиран, защото има немалко ограничения в маркетинга на продукти, свързани с човешкото здраве. В много страни не е законно да се рекламират директно. Именно затова на компаниите им трябват хора, които познават добре здравословните проблеми, болестите и т.н. Този вид пиар е свързан с последствията от тях -

може да не

ни е

позволено да

споменаваме

лекарството,

но не и

болестта

Заради това може да говорим за онкологични заболявания и как е възможно да се предпазим от тях, но без да споменаваме конкретно някой продукт. Това е голямата разлика между пиара по здравна грижа и останалите форми на индустриален пиар.

- Във всички медии по света в момента се говори за коронавируса. Възможно ли е COVID-19 да бъде използван в маркетинга?

- Абсолютно, но на това не се гледа с добро око. Сигурен съм, че много от нас работят с клиентите си, за да разрешат кризи, породени именно от коронавируса. Всички пиар агенции трябва да подкрепят клиентите си, за да им помогнат в такова време. Това влияе и на нашата индустрия.

- Кога може да говорим за кризисен пиар?

- Пиарът е изключително полезен по време на кризи. Именно тогава много клиенти се обръщат към нас. Защитата на корпоративната репутация е най-важното нещо, което правим. Ние казваме на клиентите си, че най-големият тренд днес е брандът да има мисия и действията му да сочат, че се бори за нея. Когато кризата го удари, трябва да се справим с нея. Пиарът помага именно за това.

- Каква е ролята на пиара за корпоративната социална отговорност?

- Огромна, но варира при различните пазари. Много компании създават програми за клиентите си, с които помагат на общността и показват, че са социално отговорни към нея. Според мен корпоративната социална отговорност се измества към брандове с цел.

Не стига

просто да

подпомогнеш

болница,

училище или

фабрика

Много повече от това е. Мога да дам пример от Индия. Там една компания към днешна дата вече е построила хиляди тоалетни в бедните райони на страната, за да подобрят хигиената. Това е целта, която брандът си е наложил. Следва я вече 5 години.

- Защо пиарът е животното на бъдещето? Така е наречена и конференцията у нас, в която участвате.

- Направихме изследване и едно от нещата, които излязоха на повърхността, е въпросът как корпорациите се грижат да защитят корпоративната си репутация. В днешни дни тя е застрашена от много неща. Мисля, че

заради

развитието на

технологиите

изскачат все

повече

предизви-

кателства

Трябва да влизаме в крак с тях. С дигитализацията обстановката се променя много динамично - има социални медии, фейк новини. Случват се много неща. Затова пиарът, или цялото това “животно”, както го нарекохте, се е изменил до основи.

Изпълнителните директори все повече осъзнават силата на добрата корпоративна репутация, която привлича и повече хора. Така цялата пиар индустрия напълно се промени от това, което беше преди 5 г. Днес сме по-интегрирани и обърнати към социалните медии, отколкото когато и да било преди.

- Фейк новините са една от темите, които все по-често присъстват в медийното пространство. Как пиарът може да се справи с разпространението им?

- Етиката е ключова в случая. На пиара трябва да се гледа като на етична професия особено когато е в областта на медицинските изследвания. Водим се от декларацията за етичните правила, която бе приета в Хелзинки. Всъщност мисля, че фейк новините са възможност за пиара, защото може да бъдем тези, които доказват, че те не са верни. Например, ако се свържем с клиентите си, за да проверим дадена информация, преди да я публикуваме или пуснем където и да е, тогава няма съмнения, че изявленията ни са автентични. Затова хората ще вярват на нас, а не на всичко, което чуват около тях. Получаваме авторитет. Така че за големите агенции, занимаващи се с пиар, това определено е възможност да спечелят доверие.

- Как социалните мрежи като фейсбук и инстаграм влияят и променят пиара?

- Ако погледнем фейсбук, туитър или инстаграм, ще видим, че в тях има различни инструменти.

Чрез

социалните

мрежи можем

да правим това,

което се

предполага,

че ни е работата

- да достигнем директно до клиентите.

- Напоследък повече започна да се говори за наноинфлуенсърите. Каква всъщност е тяхната роля и защо е важна именно сега?

- Инфлуенсър маркетингът става все по-важен, но той се променя. Преди време големите компании и брандове насочваха погледа си към по-големите инфлуенсъри, които имат много последователи. Това продължи доста време. Сега много компании търсят наноинфлуенсърите, чиито последователи са по-сегментирани. На много от тях дори не се плаща, поне такава е практиката в Индия. Така че на различните пазари се забелязват и различни тенденции. Идеята е да измислиш как да обвържеш инфлуенсъра с бранда си още в начален етап и как да му помогнеш да разбере по-добре бранда, за да бъде негово лице по-дълго време.

- Използват ли се инфлуенсъри, когато говорим за пиар по здравна грижа?

- Да, но се използват такива с определени познания - здравни специалисти.

- В днешно време пиарът по-скоро комуникация с медиите ли е, или комуникация с инфлуенсъри?

- Определено и двете. Сега пиарът е всичко - традиционни и социални медии, инфлуенсъри, социален маркетинг и още много неща, с които трябва да се справим.

  • Преди пияният да седне зад волана

    Преди пияният да седне зад волана

    Тревожна е информацията, че пияните и дрогираните шофьори тази година са с цели 10% повече, отколкото миналата. При това колите на пътя са по-малко - хората са намалили пътуванията заради ограниченията в пандемията. Това всъщност означава, че рискът зад теб или срещу теб да кара шофьор “на градус” е по-голям