Шийте сами маски, за да няма спекула

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8320254 www.24chasa.bg

Българинът неведнъж е показвал, че когато неволята го учи, се справя много успешно и сам. Сега има остър дефицит на всякакви предпазни средства заради опасността от коронавируса и е настанало златно време за злоупотреба и спекула. Така например малко шишенце елементарен дезинфектант стана буквално златно в кварталните аптеки - под пет лева никъде не го предлагат, пък и се изкупуват буквално за минути, а маски въобще не се намират никъде. Обикновените латексови ръкавици също са прекалено скъпи, но хората купуват, защото нямат друг избор.

Затова пък можем да си помогнем и сами поне донякъде. Ето един пример от Чехия. Там правителството нареди всички да ходят с маски на обществени места, а тъй като те не се намират в аптеките, хората започнаха да си ги шият сами. Фейсбук групата “Чехия шие маски” вече е набрала 24 000 членове, съобщи Франс прес. Те не били сто процента сигурни, но все пак давали предимство пред онези, които въобще не разполагат със защитното средство.

Та по примера на чехите и ние можем да си помогнем поне докато не се преодолее дефицитът.

  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината