Новият бизнес: работа от вкъщи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8335251 www.24chasa.bg
Новият бизнес: работа от вкъщи

 От кризата трябва да излезем по-добри хора, но и по-добри мениджър

И така, случи се това, което едва ли в бизнеса някой е очаквал – предстоят ни дълги седмици, а вероятно и месеци, работа от вкъщи.
И никой не беше подготвен точна за такава криза. Имали сме финансови, икономически, продоволствени и какви ли не още кризи, били сме без ток и вода, с празни магазини и блокирани улици… Но точно така криза и в най-смелите научно-фантастични филми дори не бяхме срещали…
Да работим само и единствено от вкъщи…

Нещо нечувано досега.

За много от вас това е невъзможно – там, което са производства, там където се лекуват хора, банкови гишета, магазини и хиляди други места.
За много от професиите обаче сега това е не само възможно, но и задължително.
Най-важната стартова точка на мисли и чувства е, че няма как държавата (да не кажа целия свят) да е в извънредно положение, а нашите офиси да не са. Дори повече – държавата някак си разполага с огромните ресурси и – надявам се – смазана машина, докато офисите, предприятията, фирмите имат нужда от „тотална промяна“ в новия си живот на извънредно положение.
Какво показа първата седмица от тази – на пръв поглед – елементарна задача, но на практика доста сложна за изпълнение, не толкова от професионална, колкото от психологическа гледна точка. Истината е, че ако успеем бързо да се приспособим към работа от вкъщи, събирането в офисите след кризата, ще ни се стори като песен.
Първото и най-важно правило е


да забравим, че се случва нещо необичайно

и да се държим все едно наистина отиваме сутрин рано на работа. Може да ви се стори дори леко крайно, а може би и абсурдно, но ставането точно в часа, в който го правим всеки нормален ден, обличането, времето пред огледалото ни дава сигурността, че ние наистина отиваме на работа. Това са навици, които ние нормално свързваме с работния си ритъм и на всичко отгоре сега сме освободени от времето в градския транспорт или задръстванията в големите градове. Огромен позитив, която няма как да не го причислим с голям плюс към новите ни условия на работа. Да не говорим, че да – ние наистина отиваме на работа, просто защото… сме на работа.
Веднага след това трябва да си направим едно

добро място за работа от вкъщи

– всякакви дивани, кресла и други пособия за добро гледане на филми или новини не вършат работа, защото максимално трябва да доближим условията до офисните. Добра маса, колкото се може по-удобен стол, стабилно разположение на лаптопа, листи за записки, всичко трябва да е под ръка и дълбоко в мислите си да сме в офиса след колегите и клиентите.
Следващият важен момент и да си направим програмата за деня разпределена по часове и задачи, дори както не си и помисляме да я направим в офиса. Защото там в повечето случаи е лесно – колегите, мениджърите, управлението, клиентите, ритъма на работа ни увличат така, че машината си се върти. И още – в офисите ни все пак има мениджмънт, контрол и организация, без значение кой на кое ниво на управление се намира, докато

у дома всичко зависи от нас

и от никой друг. Всъщност – това е най-трудният момент, да се организираме самички така, че да бъдем стриктни към себе си, към задачите в офиса, към клиентите си. А за журналистите – разбира се към читателите си.
Но има и още един риск – постоянното разсейване. Телевизора, децата, партньора, съседа, приятелите от Фейсбук, съседите… все ще се намери кой да ни разсее и в крайна сметка преодоляването на този риск е функция то нашата желязна самодисциплина. Компаниите, в които всички ние работим, без изключение, изпитват трудни времена и ние сме тук, за да им помогнем, а и да помогнем на себе си. Без много висока степен на лоялност, мотивация и – както вече казах – самодисциплина, това няма как да стане. В трудни времена мениджърите, клиентите, колегите очакват от нас неизмеримо повече, отколкото в „мирно време“ и ние трябва да им го дадем, ако естествено искаме да останем в бизнеса.
Голямо предимство е да се подберете добра

програма за видео разговори

в реално време, която да ви свързва както с колегите и клиентите от целия свят, но и с близки и приятели, които да ви подкрепят, с които да споделяте мнения, тревоги и най-вече – опит за живот в изолирани условия. В моя офис се спряхме на Zoom, пренебрегвайки познатите ни вече Skype или Go to meetings и изборът се оказа много добър. С нея правим всеки ден конференции с различните отдели или компании от фирмата ми, на също така събирам дори в извънредни условия и Борда на Световния комуникационен форум в Давос, на който съм президент. Това са хора от над 15 страни и в много различни часови зони и в реално време програмата се държи отлично.
Сега повече от всякога е важно да не „свръхкомуникирате“, да не изпадате в дълги и ненужни обяснения с колеги или клиенти. Опасността от объркана комуникация е огромна. Всички много добре знаем какво се случва в социалните медии и до какви гигантски обърквания води комуникация в тях, особено сега, когато хората са доста по-изнервени. Говорете кратко и ясно, давайте си мненията конкретно и много точно, ако трябва си записвайте на лист предварително това, което трябва да кажете, защото най-важна е крайната цел – да бъдете разбрани и работата да бъде свършена.
В крайна сметка – комуникацията по видео връзка в реално време е най-тънкият момент от работа в новите условия, защото всички обърквания могат да дойдат именно от там. Ето защо – когато се говори за бизнес всички трябва да са зад бюро, маса или на място, което се доближава най-много до условията в офиса, което ще ви мобилизира и ще ви направи абсолютно равнопоставени с всеки един друг на екрана.
Избягвайте видео срещи с повече от 10-12 души, дори се старайте да бъдат колкото се може по-малко, тогава посланията са по-ясни, стигат много точно до целта си и целият разговор става прагматичен и води до резултати. Всъщност


прагматичен е най-точната дума,

която трябва да използваме във всяка едни минута от бизнес разговорите ни, в отношенията си с колеги, клиенти и партньори. Сега не е време за емоции и дълги обяснения, всеки трябва да знае точно задачите си, да ги изпълнява в срок, да четем, много да четем и да си водим бележки за всичко интересно, което научим за новия начин на живот и веднага да го споделим с всички край нас.

Все пак – вкъщи, разстроени, може би често и объркани, не трябва да забравяме, че сме на работа и както клиентите, така и колегите
Още –


едно то най-важните неща е спокойствието,

което всъщност може да дойде и като следствие от добрата организация. Правете разходки, дори и в къщи между стаите, пред блока, проветрявайте много добре помещенията, четете книги и гледайте видеа в YouTube, които ще ви съветват как да запазите спокойствие и как да бъдете уравновесен и позитивен към близките си, но и към вашите колеги и клиенти.
И не забравяйте най-важното – кризата, тази така неочаквана и непозната криза трябва непременно да ни направи още по-добри хора и далеч по-добри мениджъри.
За много от нас, това ще стане със сигурност. Най-важното е да стане за всички.

* Максим Бехар е дългогодишен журналист, PR експерт, дипломат и мениджър. Той управлява водещата българска PR компания M3 Communications Group, Inc. До 2017 той е президент на Световната PR организация, а сега е президент на Световния комуникационен форум в Давос, Швейцария.

  • Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    България е на финалната права преди еврозоната. Държавата вече има приет от правителството национален план с разписани ясни стъпки и мерки срещу спекулата при преизчисляване на цените. От приемането на еврото може да извлечем само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо