Вирусът развенча популистите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8340122 www.24chasa.bg

Те са силни да се заиграят със страховете

на хората, но са безпомощни в труден момент

В САЩ Президентът Тръмп дълго време отричаше и принизяваше заразата, след което се опита да прехвърли вината на демократите, на кметовете и губернаторите на отделните градове и региони, дори на ЕС и Китай. Той изгуби ценно време да създаде организация и да подсили институциите, които той систематично рушеше през годините с огромното си самочувствие и его. В Бразилия президентът - генерал Болсонаро, се оплете в теории на конспирацията, без да предприеме адекватни мерки. В Обединеното кралство премиерът популист Джонсън се забави фатално, след което направи обратен завой, но късно.

Италия днес е в най-драматичната ситуация, но нека не забравяме, че Италия се управлява от популисти, с малки изключения, повече от две десетилетия. Смятам Берлускони за бащата на модерните италиански и европейски популисти, след него властваха Бепе Грило, Ди Майо и неудържимият Салвини. Италианската икономика от две десетилетия е в застой, държавният дълг неконтролируемо расте, здравната, образователната и други системи са в дълбока криза.

В България президентът популист Радев громеше денонощно корумпираните елити, парламент и правителство. Днес обаче хората разчитат на същото това правителство и парламент, за да ги преведат през кризата. Това изнерви борещият се яростно за властта генерал. Изявленията му от последните дни ясно показват това. Изявлението му от преди няколко дни, че лекарите, а не политиците трябва да говорят, е поредният грандиозен гаф на генерала президент. Точно обратното е вярно - в труден момент политиците трябва да се изправят с лице пред народа и да говорят, и то всеки ден. Тази неделя пък видяхме Радев да налага вето и отново яростно да критикува правителството и парламента, сеейки разделение и напрежение в решителен за здравето на нацията момент, без да даде или да бъде част от решението.

Пандемията обезоръжи популистите. Днес можем да кажем - царят е гол. Популистите са силни да се заиграят със страховете и надеждите на хората, но са безпомощни в труден момент заради своя деструктивизъм, силно его, некомпетентност и липса на план. Не силно его, а силни институции са решението в труден момент. Популистите обаче отслабват институциите. Да оставим настрана Тръмп, но дори и в България е очевидно, че президентът популист Радев е на власт повече от три години, но не е дал нито едно решение , няма нито една своя инициатива, няма екип, няма приоритети.

Пандемията развенча популистите, защото ги показа като лидери със силно его, които отказват да поемат своята отговорност и прехвърлят всячески вината на другите.

Винаги съм казвал, че битката днес е между демократи и популисти. Освен миграционната, икономическата и други кризи демократите носят също своята вина за възхода на популистите. Демократите оставиха популистите да се превърнат в тренд и мощен инструмент на съвременната политика, защото не адресираха адекватно страховете на хората от тероризъм, миграция, бедност и корупция.

Днес обаче е ясно - в труден момент институциите на демократичната държава са незаменими и много по-силни от егото и пропагандата на популистите. За съжаление, има голяма опасност пандемията и задаващата се тежка икономическа криза да доведат до повече бедност, безработица и ниски доходи, а те са идеалната хранителна среда на популистите. Задачата пред демократите е да не се повторят отново грешките от отминалите кризи, като действат решително и ефективно в интерес на хората . Задачата пред демократично мислещите граждани и избиратели е да помнят и никога да не забравят, че популистите в нито една държава не са дали нито едно устойчиво и работещо решение на нито един от проблемите на хората.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство