Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8349467 www.24chasa.bg

Ще вложим минимум 6,3 млн. лв. в нови мощности, казва изпълнителният директор на "Топлофикация Перник"

- Кое наложи внасянето на инвестиционно намерение за преминаване на "Топлофикация Перник" на природен газ през летните месеци?

- От години ние работим по подобряване на работата на предприятието чрез нови технологии, подмяна на съоръжения и работещи модели от цяла Европа. Ние сме топлофикация, която работи само на въглища и трябва навреме да вземем мерки, за да можем да я развиваме в посока зеления курс, който е предприет от ЕС. Реализацията на инвестиционното ни намерение ще позволи да се запази дейността на дружеството и ще осигури чиста топлинна енергия за абонатите ни.

Нашата инвестиция ще допринесе да не се допуска употреба на горива за битово отопление с неясен произход и качество и ще се намалят използваните количества въглища за една календарна година с до 330 000 тона. От това автоматично ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс. Ще се редуцират емитираните замърсители от изгаряне на въглища като прах, серни оксиди, азотни оксиди и въглероден оксид. Това е и задача, която си поставя ЕС чрез „Зелената сделка“, а именно намаляване на вредните емисии във въздуха.

Имаме предвид и това, че поради продължителната експлоатация на залежите в Пернишкия басейн, през последните години се наблюдава трайна тенденция за влошаване качествата на въглищата.
От създаването си до днес всяко едно ръководство на "Топлофикация Перник" е инвестирало в поддържане на капацитета на предприятието и за неговото устойчиво развитие и енергийна независимост. За нас е важно да стоим добре на българския енергиен пазар и да осигуряваме качествена услуга на абонатите, избрали централното отопление.

- За да преминете на природен газ, ще се наложи ли да направите промени във вашите мощности?

- Да, съществуващите мощности на ТЕЦ „Република” са проектирани за изгаряне на местни кафяви въглища. За да реализираме нашето инвестиционно намерение, ще изградим нови мощности. Предвиждаме доставка и въвеждане в експлоатация на три когенерационни единици, използващи като гориво природен газ, построяване на нова сграда, обособяване на спомагателни трасета за вода, пара, газ и други. Новите когенерационни мощности са финландски и са изключително качествени. Реализацията на инвестицията ни ще бъде изцяло на площадката на ТЕЦ "Република".

- Какъв е размерът на инвестицията Ви?

- Предварителните разчети показват, че инвестицията ще бъде в размер на минимум 6,3 млн. лева.

- Още миналата година внесохте и още едно инвестиционно намерение, а именно да използвате биогрива във вашето производство. Има ли развитие по разглеждането на тази ваша инвестиция и означава ли това, че след време "Топлофикация Перник" ще работи само на природен газ и биомаса?

- Бъдещето е в природния газ и чистите технологии. Предстои да се изправим пред редица промени поради прехода към нисковъглеродна енергия. Трябва да бъдем екзактни, за да отговорим адекватно. С планираните инвестиции правим важни крачки към производството на зелена и чиста енергия. Промените не могат да станат рязко. Не можем технически да се откажем от въглищата от раз, но правим поетапни промени.

Ние сме поели този зелен курс. Както напомнихте, през 2019 г. внесохме и още едно инвестиционно намерение за заместване на част от основното ни гориво с биомаса. В нашите котлите ще се използват суровини от зърнопроизводство, от корк и дървесни кори, трици и други. За тази инвестиция също сме предприели закупуване на необходимите съоръжения, за да може да се раздробява биомасата. Планирали сме да изградим специални тръбопроводи с въздух, по които ще се движи биогоривото. Ще бъдат закупени горелки за котлите, машини за дробене на биомасата, ще бъдат инвестирани средства и в оформяне на площадките и системи за пневмотранспорт. Съхранението ще бъде при необходимите и изискуеми условия. Биогоривото ще се съхранява върху 14 дка обособени територии в източната част на площадката на ТЕЦ "Република".

- Какво е мястото на "Топлофикация Перник" на българския енергиен пазар?

- Ние заемаме немалка част от българския енергиен пазар като производител по комбиниран способ на електрическа и топлинна енергия за Перник и цялата област. Имаме богато портфолио. От миналата година, освен познатите услуги, ние вече предлагаме на своите абонати и услугата дистанционно отчитане. Индивидуалните уреди могат да бъдат закупени от нас. Нашите специалисти изготвиха специално ценово предложение за дистанционно отчитане, от което могат да се възползват всички наши абонати.

Както сами виждате, за да бъдем по-конкурентни, ние не само променяме енергийния си микс, за да предоставяме чиста енергия, но и разширяваме портфолиото от услуги, които предлагаме на абонатите си.

- Кои са основните предизвикателства пред енергетиката ни?

- Трансформацията в посока нискоемисионно производство на енергия и осигуряването на стабилните й доставки. Тенденцията е към затваряне на въглищните централи, което е й европейската политика. Но смятам, че не може да се работи по шаблон. Положението и състоянието на енергийния баланс е различен в отделните страни. Има държави, които с лека ръка биха затворили въглищните си централи, най-малкото, защото имат вече работещи алтернативи. При нас не е така. Над 40% от българския енергиен микс се осигурява от въглищата. Ако си представим, че от днес за утре ги затворим тези централи, както правим? Бизнесът, производствените мощности, хората разчитат на постоянен и надежден ток. Една рязка стъпка би „обърнала влака“ за нашата енергетика и икономика, защото секторът все още не е на технологично ниво все още не сме готови за този скок. Имаме нужда от справедлив енергиен преход.

Секторът ни има нужда от потенциал и инвестиции, за да отговорим на изискванията на ЕС. Работи се в тази посока и съм спокоен, че нашите управляващи също бранят българския интерес. Според разчетите на Министерство на енергетиката въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. и че България трябва да направи анализ на всички сектори - индустрия, транспорт, земеделие, бюджети, енергетика, за да се присъедини към "Зелената сделка" на Европейския съюз.

- В енергийния сектор наблюдаваме, че много се е завишил контролът над топлофикационните дружества. РИОСВ прави постоянно проверки в цялата страна. Следи се стриктно изпълнението на всяко едно разрешително. Новото от миналата година е поставянето на камери за контрол на горивото, което се подава към котлите. Вие вече осигурихте ли видеонаблюдение?

- Да от началото на годината сме предоставили на Общината и на РИОСВ достъп до камерите ни. Поставили сме и монитор на партера на сградата на общината, за да може и гражданите на Перник също да следят денонощно какво се гори в котлите на "Топлофикация - Перник".
Системата за видеонаблюдение и контрол проследява в реално време вида на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото.

- Каква очаквате да бъде 2020 г за енергетиката в България?

- Очаквам 2020 г. ще бъде година на промени и действие за енергетиката ни.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга