Доказано! Истината тук!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8351308 www.24chasa.bg

Сляпата вяра в безумни

“новинарски” сайтове е

опасна. Заглавия само от

главни букви не трябва да

се превръщат в стандарт

РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета. Та затова и не ми се струва естествено да изляза на пангара и да давам акъл, когато никой не ми го е искал (една от причините да не съм и див фен на инфлуенсърите). Днес ще наруша този принцип, читателю, и ще те помоля за едно-единствено нещо - да си подбираш информацията.

За седмицата, която всички малко или много прекарахме по домовете, дистанцирайки се от обществото, се случи най-логичното – интернет избухна. Един приятел вчера с усмивка заяви: “В момента интернет е най-прекрасното място!”, визирайки купищата смешки и мемета (шаржове, както поясни ген. Мутафчийски), които се произведоха, докато хората си “работят от вкъщи”.

Но освен че умеем да се забавляваме, което за мен винаги е било най-важно, явно умеем и да бълваме огромни количества безумна информация. Само за няколко дни социалните медии се затрупаха с какви ли не конспиративни теории за коронавируса: как избивали възрастните, как вирусът е създаден от рептили, как ни подготвят за световна война и как генерал Мутафчийски вероятно е вампир, изпил кръвта на Годжи.

И наистина, има някои теории, които не са толкова безумно нелогични. Вярно, и аз се замислих дали не се укрива нещо, все пак нямаме добра история с оповестяването на информация, а никой не иска втори Чернобил, нали? Пред очите ми веднага се появиха лозунгите от романа на Джордж Оруел: “Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.” Няма лошо да се съмняваме. Сляпата вяра в държавата (особено нашата) не е хубаво нещо.

Но сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е също толкова опасна, просто в другата крайност. Заглавия само от главни букви и повече удивителни знаци от патриотична песен не трябва да се превръщат в стандарт. Неясни блогове с още по-неясни имена не ви ли карат да се запитате поне малко дали това не го пише някой, който е чел прекалено много антиутопична фантастика? Когато видите заглавие, което започва с думите ДОКАЗАНО!, УЖАС!, ИСТИНАТА ТУК! и всякакви подобни, погледнете кой е източникът.

Защото лелемайкобожефакти.блогспот.бг никак не ми звучи като достоверен журналистически източник, а фейсбук е заринат с подобни. Накрая на статията (или в началото) вижте дали случайно има автор, източник, или дали не е сатирична. Например добрите хора от НеНовините (уебсайт за сатирични новини) понякога започват статиите си с предупредителен текст като този: “За глупавите хора поясняваме, че това е Не!Новина, не се напрягайте, все едно е истинска новина под формата на скрийншот от полуграмотна българка в Испания”. Дали работи, не знам, защото някои хора не стигат и до текста.

В науката един от основните принципи е “бръсначът на Окам”. Според него от всички теории, които можем да измислим, за да си обясним едно явление, трябва да се спрем на най-простата. Нека не си усложняваме живота, а използваме интернета, за да се забавляваме и да се организираме да пляскаме по балконите. А ако ви се чете фантастика, препоръчвам да започнете с моя любим “Пътеводител на галактическия стопаджия”, на чиято корица с големи приветливи букви са изписани думите БЕЗ ПАНИКА.

  • Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    След като три години живяхме в дежавю на Черната чума, сега ни се връщат още два мрачни периода от най-новата история на човечеството. Карибската криза и аварията в Чернобил. Украйна праща войски в заразените райони около Припят, за да защитава саркофага на атомната електроцентрала от евентуален саботаж и нахлуване от страна на Русия
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо