Павлин Костов: До 2025 г. преминаваме изцяло към екотехнологии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8354726 www.24chasa.bg
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Очакваме и решението на МОСВ за внесеното инвестиционно намерение за внедряване на биогорива, казва директорът на "Топлофикация Сливен"

- "Топлофикация Сливен" е едно от дружествата в България, които имат добро име в българската енергетика. вие сте давани за пример като предприятие, което отговаря на всички изисквания за работа, както и за оползотворяване на RDF. Кое според вас обаче ви отличава най-много?

- Строителството на "Топлофикация Сливен" започва през 1966 г. и три години по-късно зсе правят първите единични изпитания на спомагателните съоръжения. След успешното им преминаване, същата година дружеството е официално открито.

През всички тези години се е полагала сериозна работа по неготово развитие и утвърждаване като едно коректно и конкурентно предприятие. Всяко едно ръководство е влагало средства, за да отговаря на всички изисквания. Това е и причината да се позиционираме добре сред останалите предприятия в страната

Откакто аз поех този пост, започнаха да навлизат редица промени, свързани най-вече с екологичното законодателство. Днес ние сме на прага на един нелек преход към нисковъглеродно производство. Казвам нелек, защото ние сме топлофикация, която работи на въглища. В последните години започнахме да подменяме част от тях с алтернативно гориво. Говоря за RDF. Тази промяна в енергийния ни микс цели точно да започнем бавно и постепенно да преминаваме към производство на чиста енергия. Мога да кажа, че това е резултат на много труд, анализи и сериозни инвестиции.

Eнерхгийното оползотворяване е неделима част от всяка развита система за управление на отпадъците по света. То е решение, а не проблем, както твърдят някои хора. Просто във всяко решение, се търси проблем, още преди да се знаят подробностите. Много важно е правилното управление на отпадъци. То се случва на базата на т.нар. йерархия – повторна употреба, рециклиране, енергийно оползотворяване, депониране.

Очакваме и решението на МОСВ за внесеното инвестиционно намерение за внедряване на биогорива. Работим усилено и по проекта ни за газификация на основния котел и мога да кажа, че сме почти накрая. С тези промени в енергийния ни микс правим сериозна крачка към „зеления преход“, който навлиза с бързи темпове в европейските страни.

- С проекта си за газификация на вашия котел означава ли че имате намерение след време да преминете на природен газ?

- Да, това е бъдещето на топлофикационните централи, които работят на въглища. Ние възнамеряваме да преминем от въглища изцяло на газ и малко количество модифицирано гориво (RDF). Смятаме, че това ще намали до минимум вредните емисии.

Нашата амбиция е изцяло да преминем към екотехнологии до края на 2025 година. За да можем да продължим да работим, трябва да правим крачки към екологично и чисто производство – било чрез промяна на горивния ни микс, било посредством внедряване в експлоатация на нови и модерни съоръжения и очистващи инсталации и филтри.

- Суровините, които използвате, вносни ли са?

- Не, използваме български въглища. Отпадъците, които оползотворяваме в нашата специална инсталация, също са български. В котела ни единствено се използва суровина от регионалното депо в Хаджидимитрово и софийския завод за сепариране на отпадъци.
Процесът на третиране на RDF се извършва в скарна предкамерна пещ и то при много висока температура. За да сме спокойни, че няма да има отделяне на прахови частици, след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2.5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова.

- Може ли да ни споделите добри примери от държава, оползотворяващи RDF?

- Големите, богати и чисти градове в Европа имат не една, а няколко инсталации за оползотворяване на отпадъци и превръщането им в гориво. Виена, Копенхаген, Амстердам, Осло, Цюрих са типичен пример. При тях инсинераторите са част от топлофикационните им системи. Останалите градове, където нямат инсталации, си плащат, за да им се преработи отпадъкът точно в гореизброените места.
Съществен е приносът на този начин за третиране, както за решаване на проблема с преливащите контейнери и сметища, така и за задържането на себестойността на топлофикационната услуга. Не на последно място за подобряване на чистотата на въздуха в градовете.

  • Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Има конспиративна теория, че Бил Гейтс е световен злодей и крои пъклени планове тайно да сложи чипове на хората чрез ваксини. Случайно ли се появи този вирус, който докара световна криза, питат се свръхподозрителни хора, които са 100% убедени, че не може да няма централен замисъл и суперзлодей. Тази теория явно се е разпространила толкова широко
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга