Изправени пред недостиг на медицински материали, Балканите се готвят за най-лошото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8355043 www.24chasa.bg

Заразата с коронавирус на Балканите бързо се разпространява и този беден район на Европа се готви за най-лошото, със силно пострадалите от отлива на лекари и липсата на медицински материали здравни системи в страните.

"Ако най-големите и най-богати страни не успяват да управляват разрастването на случаите, ще успеем ли ние?", се пита Зоран Христовски, около 40-годишен жител на Северна Македония.

Около 2200 заразени и 25 смъртни изхода бяха преброени по официални данни, но случаите се увеличават.

От първия случай, за който съобщи Хърватия на 25 февруари, правителствата на Балканите взимаха все по-строги мерки, за да овладеят епидемията: въведоха извънредно положение, затвориха границите и училищата, въведоха полицейски час, отложиха избори.

Ако ситуацията придобие експлозивните мащаби като тези във Франция, Италия или в Испания, и без това отслабените здравни системи могат да се сгромолясат, предупреждават лекари. Защото Балканите, освен със застаряващо население, са изправени и пред масово имигриране на много добре образовани млади хора, бягащи от безработицата, корупцията и ниските заплати.

По данни на Световната здравна организация, ако в Италия има 4,1 лекари на 1000 души, в Албания те са едва 1,2, най-малко в Европа, в Босна - двама и в Румъния 2,2.

Липсата на лекари в Косово и в нормално време принуждава жителите да търсят помощ в съседните страни, което вече не е възможно, тъй като границите бяха затворени.

Председателят на синдиката на здравните работници д-р Блерим Сила посочи, че в бившата сръбска област има недостиг на около 5500 професионалисти. "Ситуацията е тревожна, не можем да го скрием", каза той на АФП.

В Северна Македония над 50 процента от дипломираните лекари заминават всяка година за страни като Германия, според Никола Бързанов, лекар в спешното отделение от "клуба на младите лекари" - асоциация, която се бори за реформиране на здравните системи. "Известно е, че най-добрите лекари заминават за чужбина."

В Белград германска професорка, пожелала да остане анонимна, казва, че има най-малко десет студенти по медицина, които се готвят да заминат за Германия.

"Обучават се за общуване между пациенти и лекари", каза тя за АФП.

Изправена пред епидемията от коронавирус и в опит да спре практикуващите медици да заминат, Сърбия съобщи за предстоящо увеличение с 10 процента на заплатите на медицинските работници.

В България медицинските сестри, чийто брой намаля наполовина от края на комунизма, демонстрираха през последните месеци срещу свръхнатовареността си и ниските заплати /450 евро на месец/.

Голяма част от 48-те милиона жители на региона нямат друг достъп до средства за защита, включително лекарите на първа линия.

"Виждали сме защитни маски само по телевизията", каза лекар от болницата Колтя в Букурещ.

Около 50 души от персонала в болница в североизточна Румъния бяха заразени от пациент, оказал се позитивен.

Различните правителства "не инвестираха достатъчно в здравеопазването и това се вижда по време на криза", отбеляза Флориан Бибер, специалист по Балканите.

"В залата за реанимация има само три респиратора, това е мизерия", каза за АФП Абдиш Байгора, лекар в Спешния център в Прищина.

В Босна скромният брой на респираторите също буди голяма тревога.

Босненският външен министър Бисера Туркович поиска от ръководителите на дипломатическите мисии да се опитат да намерят респиратори от техните страни.

Хърватия, Румъния и България са членки на ЕС за разлика от останалите страни в региона, които нямат директен достъп по европейските фондове.

Някои страни, като Сърбия, се обърнаха към Китай и осъдиха липсата на "солидарност" от страна на Брюксел, който реши да ограничи износа на защитни средства.

Във времена на криза се раждат невероятни герои.

В Северна Македония министърът на здравеопазването Венко Филипче е ценен за своето спокойствие и професионализъм, вдъхновявайки в интернет сравнения със Супермен.

Подобно на хърватския си колега Вили Берош, неврохирург, поздравяван като "хърватския герой срещу коронавируса".

(БТА)

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г