Ваня Григорова: Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8358429 www.24chasa.bg
Ваня Григорова Кадър: бТВ

Трябва да се помогне на работниците във всички засегнати сектори, а не да има списък

Нужно е да се гарантира поне храната на хората без никакви доходи

Да се помисли и за защита на майките, които трябва да си гледат децата вкъщи, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа"

- Г-жо Григорова, вече има проект на кои фирми държавата ще изплаща 60% от заплатата на работниците им. Засега предложението включва само няколко сектора, ще останат ли много фирми без тази помощ?

- Да. Списъкът е изключително ограничен и категорично не обхваща сектори, които ще бъдат тежко засегнати, дори без да спират работа. Хранителната промишленост продължава да работи, но когато се затваря туризма, около 30-40% намалява производството им. Това ще се отрази върху заетостта в тези предприятия. Дори

новият списък изхвърля

от обхвата на мерките

ключови сектори,

като добивна промишленост, химическа, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия. Няма го и товарния жп превоз, който е пряко свързан с нивата на икономическа активност в страната.Затова настояваме изобщо да няма списък, а да бъдат подкрепени работниците от всички засегнати сектори.

- Фирмите, които ще кандидатстват за помощта, трябва да са преустановили работа на най-малко 50% персонала, а и да са изрядни платци към държавата. Колко стеснява това допълнително кръга?

- Разбира се, че той много се стеснява. Първо, са затегнати критериите. Второ, списък е ограничен. Трето, самият механизъм

няма да позволи

на много фирми да

възползват от него,

а съответно много работници ще останат без работа. Правителството предлага да покрива 60% от осигурителния доход, точно толкова ще плаща то и на хора, когато се регистрират в бюрото по труда. Предприятия ще плащат още 40% от заплатата, но ще продължават да плащат и осигуровките. Някои от големите предприятия ще могат да се справят, но повечето няма да имат тази възможност. Нашите индустриални федерации са в ужас. Има огромни предпирятия, които

вече са заявили, че

в следващите няколко

дни пускат масови

съкращения

Това означава, че едно предприятие от 9000 човека ще освободи над 8000 от тях. До момента акумулираната безработица е нищо, в сравнение с това, което се задава съвсем скоро.

- Има ли прогнози колко хора ще останат на улицата?

- Точни прогнози никой не може да даде. Икономистите очакват навсякъде тежестта на настоящата криза да е по-голяма от тази преди 11-12 г. Тогава в най-тежкият момент за нас безработните стигнаха 450 хил. души, към края на миналата година бяха 130-140 хил.

- Какво трябва да направи държавата, за да помогне на хората в тази тежка ситуация?

- Още на 13 март предложихме бюджета да поеме доходите на всички работещи във фирми, на които ще им се наложи да спрат, или да намалят временно дейността си. Държавата да изплаща на 100% от заплатите до 800 лв, 80% от тези до 1500 лв. и 60% от заплатите до 2500 лв. Това е механизъм, който с различни негови разновидности, вече се прилага в държави от Европейския съюз. Сега е моментът държавата да подкрепи хората.

- От къде ще дойдат парите?

- Правителството трябва да вземе допълнителен дълъг. за да се върне, когато се възстанови икономиката, следва да се натоварят данъчно много по-сериозно печалбите, дивидентите, приходите, които са над 30 хил. лв. на месец. Само в банковите ни сметки има около 55 млрд. лв., а една не малка част от тях са депозитите над 500 хил. лв. Това не са депозити на обикновени хора, това са фирмени пари, които са скрити зад депозити на физически лица. Ако очакваме да се справим с тази криза би трябвало да накараме тези, които имат пари да бъдат много по-солидарни.

- По време на извънредната ситуация ще може да се ползва само половината от платения отпуск. При развитие на пандемията той може да не стигне.

- Нашето искане беше да не може работодателят да пуска принудително в неплатен отпуск работникът. С новите разпоредби се дава възможност да може работодателят да използва до половината от дължимия платен годишен отпуск. Няма как да се съгласим да се пускат в неплатен годишен отпуск работниците, когато те няма да имат средства да плащат наеми, сметки, кредити, да си купуват храна. У нас не е малък процентът на хората, които работат без трудов договор, а те по никакъв начин няма да са защитени. Настояваме да бъде гарантирана поне храната на хората без доходи. Вече има откъснати части от страната, които са почти затворени. Хората в тях

не могат да работят,

което означава, че те

вече нямат доходи

дори за храна

- Има родители, които могат да ходят на работа, но трябва да си седят вкъщи, за да гледат децата. Те как ще се компенсират?

- Повече от 10 дни настояваме родителите на малките деца да могат да останат вкъщи срещу компенсация. Това, което ни бе отговорено е, че се мисли за сборни групи, в които родителите да могат да оставят децата си, за да ходят на работа. Затворените групи са развъдник на болести и зарази, които лесно могат да се пръхвърлят на родителите и възрастните хора.

Задължително е да се предложи да има защита на родителите на малки деца и поне един от родителите да остане у дома. по закон родител няма право да остава само дете до 12 г.

- Какви са добрите мерки, които вземат другите страни в усилията да се справят с пандемията и икономическите и социални последствия от нея?

- В социално-икономическия пакет на Австрия има алтернативи за различните групи работници. Те насърчават възрастните и хората с рискови заболявания да се обърнат към

личния лекар, които

да им забрани да

ходят на работа, а

през това време

работодателят да

продължава да

плаща заплата

В Македония освен гарантирането на минимални приходи е забранено до края на тази година да се разпределят печалби и дивиденти.

- Таванът на цените, предложен от БСП бе премахнат след вето на президента. Трябва ли все пак да има стоки - като дизфектанти, спирт и маски, с пределни цени?

- Имаме сигнал за сметка от почти 250 лева в аптека в Козлодуй за 9 малки опаковки спирт, 3 гела и няколко маски. Въпросният гел в мирно време струва между 7,50 и 10 лв. за половин литър. Тази човек го е купил за над 28 лв. това показва, че е нужно държавата да се намеси на мига. Ясни са аргументите, че ако бъде наложен таван на някои стоки, те ще изчезнат от магазините и ще се продават на черния пазар. Това обаче е въпрос на контрол.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми