Икономисти за “харвардския план”: Проблемът е, че кризата идва отвън

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8363768 www.24chasa.bg

Вчера “24 часа” публикува плана за действие, който възпитаниците на “Харвард” Асен Василев и Кирил Петков предлагат на правителството. Той цели да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавируса в България.

 

“Предлагаме да се направи тестване на цялото население и по този начин да се открият всички болни, които ще бъдат поставени под строга карантина. В същото време всички здрави хора ще получат нещо като зелен пропуск и ще могат да се върнат на работа. С тестовете ще се извършва и своеобразен филтър на всички граници на страната за влизащите в нея, като така ще спрем внасянето на заразата отвън”, обяснява идеята Кирил Петков. Бизнесът обаче ще може да работи със здравите хора.

Потърсихме коментари от икономисти за “харвардския план”:

Георги Ангелов, икономист:

Хората ограничават потреблението,

несигурни за бъдещето

Големият проблем е, че заводите у нас затварят заради липса на поръчки от чужбина. Голямата щета за индустрията не идва от карантината в страната, а от срива на външното търсене.
Вътрешното търсене спада и секторите, които произвеждат стоки и услуги, са под натиск, защото хората ограничават потреблението до стоките от първа необходимост от страх, че ще останат без работа.
Така че и да отворим ресторантите, хората няма да ходят.
Несигурността ги кара да ограничават дългосрочното потребление. Така че трябва да се надяваме големите европейски икономики по-бързо да излязат от сегашното състояние.
И да искаме общоевропейски решения за нашите експортни пазари.

Лъчезар Богданов, икономист:

Трябва надеждна
технология за пресяване
на носителите на зараза

Разбира се, че най-добрият начин да намалим щетите за икономиката е отделяне на преносителите на заразата от здравите, и тогава може да си позволим здравите да работят без ограничения. Но това може да стане само при малък процент грешки при тестването за коронавирус - иначе тръгва пак епидемия.
От публичната информация по въпроса оставам с впечатление, че засега няма толкова надеждна технология, която да гарантира масово сигурен резултат. Да има сигурност, че човекът със зелен чип не е преносител на вируса.
Всъщност голямата щета за българската икономика се очертава не от ограниченията у нас, а от блокирането на световните вериги на производство.
Докато това не отмине, какво отваряме и затваряме тук, няма да ни спести шока. Същото е и с туристите - докато никой не пътува, защото авиокомпаниите спират полети, какво значение има хотелите дали ще са отворени.

Васил Велев,
председател на АИКБ:

Приложима е в
други общества -
като Северна Корея

Тази идея е приложима в други общества, например в Северна Корея.
Не виждам как тук бихме могли да тестваме около 20 процента от населението – би могло само под дулата на автомати да стане това.
Как ще тествате хората в гетата? А когато няма 100 процента покритие, това няма никакъв смисъл. Ето това са пропуснали да забележат харвардските възпитаници.

Максим Бехар:

Най-доброто
сега е работа
от вкъщи

Идеята за 100-процентов скрининг на населението за коронавируса звучи доста привлекателно, но смятам, че светът досега е видял стотици добри идеи, които са трудно приложими.
Най-вече защото тези тестове не са достатъчно надеждни. Аз например имам 50 души в офиса – каква е гаранцията, че макар и с отрицателни проби някой от тях няма да се зарази и да зарази останалите. Затова мисля, че най-доброто е това, което правим в момента – работим отдалечено и от домовете си.

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга