А изглеждаше толкова лесно: Румен Радев да ни призове да даряваме за “Българската Коледа”!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8363939 www.24chasa.bg
Президентът Росен Плевнелиев със семейство, включило се в кампанията.

Очакваме извинение от този до президента, който обяви идеята ни да се отворят телефоните за “манипулативна”

Когато в сряда репортерът Даринка Илиева предложи своята идея за “24 часа” - Румен Радев да отвори телефоните на “Българската Коледа”, можеше да я публикуваме, без да питаме нито президентството какво мисли за нея, нито телекомите дали това е технически възможно. Решихме, че ситуацията обаче е критична и различна и не бива да се губи време.

Откровено, изглеждаше ни лесно - очаквахме г-н Радев да отговори, че идеята ни е “супер”, и той още вечерта да обяви по телевизора, че номерата са активни и българите - кой с колкото може, да даряват за лекари и апаратура в детските клиники. Вместо това получихме едно чиновническо размахване на пръст, че “Българската Коледа” се реализира целогодишно. Средствата се разпределят на база актуални постъпили молби. Правилата на кампанията не позволяват пренасочването на средства извън целите ѝ, свързани с хронично болни деца”.

Георги Първанов поде инициативата “Българската Коледа” в първия си президентски мандат.
Георги Първанов поде инициативата “Българската Коледа” в първия си президентски мандат.

И още, че “средствата се разпределят от експертен съвет и комисия, които ще се съобразят и с актуалните потребности, продиктувани от обстановката в страната, касаещи здравето на децата”.

Каква по-страшна обстановка от епидемията сега, неизвестен авторе от президентската институция!

А когато в четвъртък сутринта екипът на Румен Радев прочете публикацията ни, че той е отказал да отвори телефоните на “Българската Коледа”, оттам ни обвиниха в манипулация, а идеята на Даринка стана “излишна”.

Ето точния текст: “Във връзка с отправени журналистически въпроси по повод публикация във вестник “24 часа” и коментари на депутати от управляващото мнозинство прессекретариатът на държавния глава напомня, че телефоните, чрез които може да се направи дарение за благотворителната инициатива “Българската Коледа” под патронажа на държавния глава, са отворени целогодишно.

Активни са и останалите начини за дарения – публикувани на сайта www.bgkoleda.bg.

По тази причина призивът на журналиста от “24 часа” Даринка Илиева към президента Румен Радев “да отвори телефоните на “Българската Коледа”, за да могат повече хора и по-лесно да даряват в битката срещу коронавируса” е излишен и манипулативен”.

Очевидно е, че президентският прессекретариат има нужда от добър редактор, без политически пристрастия. Защото във фейсбук фенове на г-н Радев стреснаха родителите на Даринка във Варна с “неуспешния опит на тяхната дъщеря да опозори президента”.

 И за да не изпадаме в дребнаво заяждане, бихме искали да уточним, че никъде в първото съобщение на президентството не става дума, че телефоните са отворени целогодишно, а че “кампанията се реализира целогодишно”, но как - не става ясно.

И понеже фактите за нас са най-важни, проверихме кога се дарява най-активно, питайки колеги, работили в последните 17 г. за “Българската Коледа”.

Да, кампанията действително е целогодишна, но силният ѝ период трае точно месец - само от 1 декември до 1 януари, а най-сериозни средства се набират по време на концерта на 25 декември, Коледа. През останалото време на годината даренията са пренебрежимо скромни.

Не само в. “24 часа”, но и повечето българи едва ли подозират, че телефоните на “Българската Коледа” работят през цялата година. И това можеше да бъде ценен ход на Румен Радев - да подсети, да насочи, да ни обедини в желанието да помогнем на българските лекари в детските болници.

Помним, че дали от ревност, че друг президент е дал идеята за този проект, в началото на мандата на Румен Радев се промъкнаха неофициални намерения да не се прави “Българска Коледа”.

Защото действително това е внушителен дарителски акт на всички българи - един от малкото, който ни обединява. А по принцип най-ценното правомощие е да обединява.

  • Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка. Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си