Не е време за бездействие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8367311 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В самото начало на епидемията от коронавирус главният пострадал бе, както знаем, Китай. Не само заради броя на болните и на смъртните случаи - в не по-малка степен и от гледна точка на имиджа.

Първоначално местните власти усилено се мъчеха да скрият цялата информация за новия вирус и окичваха лекарите, отправящи предупреждения, с етикета на истерици, смутители на общественото спокойствие. Крайно нелепо се поднасяха отначало и официалните новини за д-р Ли Вънлян, който пръв би тревога и мигом стана герой на китайското и западното интернет пространство.

В началото на февруари той също почина от коронавируса, но печатът в Китай по незнайни причини разказваше цяло денонощие след смъртта му, че лекарят все тъй мъжествено се бори за живота си.

Когато Китай на практика моментално затвори и заключи Ухан, а после цялата провинция Хубей, светът също не пропусна да осъди и разкритикува авторитаризма на властите в КНР. Но времето показа, че само подобни мерки, наложени сега и от голям брой напреднали западни демокрации, в крайна сметка са най-ефективни.

И ето че без да пребори епидемията окончателно, но явно пречупил кривите на заболеваемост и смъртност, Пекин се впусна в грандиозна пиар атака по цял свят. За няколко дни милиони китайски предпазни маски, тестове за откриване на вируса и лекарски екипи бяха изпратени в далечна Африка, Филипините, Камбоджа, Чехия, Сърбия и Италия. С оглед липсата на що-годе значима подкрепа от ЕС китайската, а след нея и кубинската помощ за Италия, където броят на жертвите вече надхвърли китайския "рекорд", бе особено ефектна.

В началото на епидемията Китай получи хуманитарни помощи от близо 80 страни. И е време да плати за "добрата воля на другите с още повече доброта", обясни тези дни активното съдействие на Пекин говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

На Запад обаче веднага приписаха на Китай и други скрити, но лесно четими между редовете мотиви - да промени и пренапише изцяло наратива на епидемията, превръщайки историята на първоначалните премълчавания и провали в история на успехи и добродетели. А и да подготви почва, за да въвлече все повече страни в китайската орбита. Авторитетното издание "Форин полиси" фактически обвини Китай тези дни, че на фона на пандемията развива "дългов модел на имперски контрол". Уж след като помага на всички наред в борбата с коронавируса, Пекин щял да чака в отговор "повече милости и отстъпен суверенитет", както и в случая с щедрите заеми за вместилите се в мегапроекта "Един пояс, един път".

Трудно е наистина да си представим Китай в образа на добрия самарянин. Както впрочем и коя да е друга страна. Но мотивите на Пекин да подкрепя другите са къде по-прости от тези, които му се приписват - спасявайки другите, КНР всъщност спасява и себе си.

През февруари, когато епидемията стигна своя пик в Поднебесната империя, бяха спрени огромен брой предприятия. Съответно се понижи катастрофално и вътрешното търсене - продажбите на дребно, нараствали през цялата 2019 г. със 7 до 10 на сто месечно, спаднаха из един път с 20,5 процента. Към средата на март спадът се забави, но не се очертава скорошно възстановяване. При неотдавнашно допитване на китайската финансова фирма Rong360.com 64,4 на сто от участниците заявиха, че след епидемията смятат и занапред да проявяват "сдържаност" в покупките, а над 31 на сто - че не предвиждат да харчат повече за всекидневни нужди, дори когато животът се върне в нормалното русло.

Не бе по-добро и положението по външните пазари. През януари-февруари т. г. китайският износ, представляващ към 20 процента от цялата икономика на страната, спадна с над 17 процента. Това нервира до крайност множество азиатски и европейски пазари, обвързани с доставки на стоки и комплектовъчни възли от КНР. През март, когато се затвориха този път европейски предприятия, дойде ред да се тревожат китайците - съвзели се от епидемията, износителите откриха, че тяхното предлагане не среща достатъчно търсене в света.

Нещата вървят зле дори за първата световна икономика, също и основен търговски партньор на Китай - САЩ. "Морган Стенли" прогнозира, че през второто тримесечие американската икономика ще се свие с цели 30,1 на сто, горе-долу такъв спад ще има и в потреблението. Което със сигурност ще удари и китайската икономика - доста на брой експерти предсказват, че тя ще се свие още през текущото тримесечие, за пръв път от 1976 г., когато приключи културната революция в КНР.

"Сега всички живеем сякаш в една и съща гора, обхваната от пожар. Като членки на световната общност би било безотговорно от наша страна да си седим на оградата, да изпадаме в паника, да пренебрегваме фактите или да бездействаме", писа тези дни най-изтъкнатият китайски бизнесмен и филантроп Джак Ма. Той съобщи, че дарява 6 милиона предпазни маски и 1 милион комплекта тестове на африкански страни.

В руслото на същата логика действат сега и официалните власти в Китай.

-------------------

Бел. на "Известия": Позицията на редакцията може да не съвпада с мнението на автора. (БТА)

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга