Да кажем всички голямо браво на Венцислав Мутафчийски. Заслужи го!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8369417 www.24chasa.bg

Благодарение на неговата пословична честност,

медицинска експертиза и здрав разум България взе мерки,

адекватни на ситуацията и собствените ни възможности

Тежките дни предстоят, светът и в частност България преминават през най-голямото изпитание от няколко поколения насам.

На фона на света България стои като доста разумно място, където мерките бяха взети навреме, определено има забавяне на епидемията.

Не е спряла, за съжаление, но доказаните нови случаи не изглеждат катастрофални на фона на държави като САЩ, Испания, Швейцария, Сърбия и Румъния. Населението се държи като цяло дисциплинирано.

Има чувство за организираност. Разбира се, има

много активни,

критични хора,

които искат да

предложат нови,

по-добри идеи, и

това е чудесно

Но всички ние, българите, трябва да кажем едно голямо браво на проф. Венцислав Мутафчийски. Защото, ако има някакъв (все още несигурен) български успех - за него лично е отговорен Мутафчийски. Той съчетава високата лична експертиза с перфектна организираност и много здрав разум, който успява да излъчва.

Всъщност имаме колективен късмет, че го има. Тайната е, че той не се плъзна по смелите идеи за масов скрининг, които звучат чудесно, а прояви здрав разум, като не спира да се информира честно за последните новини и е винаги в час с епидемиологичните особености на заразата. Много се критикуват ограничителните мерки, но фактът е

безспорен -
вирусът се
предава от човек
на човек
- няма контакт, заразата се забавя, има контакт - заразата се ускорява. Разбира се, кризата има много аспекти и да се надяваме да се измисли някакво разумно решение и за икономиката, но по епидемиологичните аспекти България е наистина за пример поне засега.

Аз проявявам интерес към положението в Съединените щати, което е пълен провал, и непрекъснато го сравнявам с българските мерки, които са с нужния респект пред вируса, но без да са панически.
Дори естественият начин, по който ген. Мутафчийски приема подигравките към себе си, помага за това доверие.

Огромният рейтинг, който има днес Мутафчийски, показва, че действията му се одобряват. Одобрението се дължи и на личната му харизма, която съчетава едновременно висока експертиза и решителност. Всъщност това, че излъчва такова доверие, се дължи и на пословичната честност на Венцислав Мутафчийски. Когато става дума за лекар от висока класа, винаги има слухове и сплетни на тема пари. За Мутафчийски, за когото негови колеги (конкуренти) заявяват, че е най-добрият хирург в България, никога не е имало. Това не е случайно.

И неговата честност е

всъщност причината за

това хората да му повярват

и да са дисциплинирани

като цяло

Защото липсата на корист се усеща инстинктивно. Макар да има много истории за гениални манипулатори, които увличат масите в името на своя интерес, всъщност честността винаги прозира. А в тази криза тя е най-важното. В Корея, която се смята за най-добре справящата се нация, освен технологичните новости най-главното е честното информиране на населението без никакво забавяне и без пропаганда.

За разлика от Китай, където всичко бе лъжа. Бойко Борисов се оказа с безпогрешен инстинкт от какви хора има нужда, защото намери човек с най-важното качество - безупречна честност.

Относно толкова драматизирания т. нар. конфликт на проф. Коста Костов и проф. Венцислав Мутафчийски.

Това е пример за увредено интернет мислене - винаги да се предполага, че има нещо скрито и порочно и как всичко, което се случва, е заради грамадно его и пишкомерство. Да, определено те двамата не са приятели. Защо не са - шестват разни конспиративни теории за провален икономически интерес на Костов, заради който той е напуснал

ВМА, до

пълни измишльотини

как единият бил уставняк,

а другият

не му търпял заповедите
Чест прави и на двамата, че в тази ситуация намират сили да са в една кауза и могат да служат за пример на разни други, които също не са в добри отношения, как трябва да се държат в условията на криза.
Но да се върнем на главното - българският народ успя да излъчи подходящия човек, който да се заеме с епидемията. Неговото място в историята вече е осигурено независимо какъв ще бъде крайният резултат.

Благодарение на неговата честност, експертиза и здрав разум България взе мерки, адекватни на ситуацията, възможностите на държавата и на населението. Да кажем своето браво на проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо