Парадокс: заразените по-малко в Източна Европа, отколкото в Западна (графики)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8369596 www.24chasa.bg

Данните за разпространението на Covid-19 показват, че Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа като цялостен брой на потвърдени случаи на коронавирус. Когато се изчислят потвърдените случаи като дял от населението (на 100 000 души), малките страни Исландия и Люксембург са най-засегнати, но Италия и Испания следват веднага след това.

Засега Централна и Източна Европа е по-слабо засегната от Covid-19, както като цялостен брой потвърдени случаи, така и като дял от населението. Това пише в анализ на Институт Отворено общество - София.

Графиката е по данни към 24 март, но увеличението на случаите оттогава не променят пропорциите.

Докладът е направен от екипа, изготвящ „Индекс на настигането“, който измерва процесите на сближаване сред 35 страни в Европа по 5 категории и използва редица индикатори, които могат да спомогнат за оценка на рисковете по отношение на Covid-19.
Авторът на анализа Марин Лесенски отбелязва, че в страните от Източна Европа има по-ниска средна продължителност на живота, като отражение на ниско качество на живота и доста по-ниска средна продължителност на живота в добро здраве. Като цяло, тези страни имат по-ниска ефективност на системите на здравеопазване.
Случаите на заразени спрямо дял население обаче са най-малко в Чехия, Турция, Унгария, Полша, България, Румъния (в този ред). От страните в Централна и Източна Европа най-много са в Естония.
В същото време Испания и Италия са страните с най-висока продължителност на живота в Европа – съответно 83,5 и 83,4 години, и са най-засегнати от коронавируса с над 35000 и над 64000 заболели към 24 март. Този донякъде парадоксален резултат до известна степен може да бъде обяснен от наблюдението, че най-тежките случаи на Covid-19 са сред най-възрастната част от населението.
Според данни на Евростат, най-висок е делът на хората над 80 години спрямо общото население в Италия – 7%, а в Испания е 6,2% (по данни към 2018 г.)
Страните от Централна и Източна Европа имат най-ниската продължителност на живота в Европа, като България и Латвия са съответно с 75 г. и 75,1 г. В групата държави от ЦИЕ най-висока средна продължителност на живота има Словения с 81,2 г., следвана от Чехия със 79,1 г.
По показателя средна продължителност на живота в добро здраве, Испания е и страната с най-висок резултат – 73,80 г., като Италия следва малко след това с продължителност от 73,20 г. Страните от Централна и Източна Европа изостават сериозно по този показател. България е към края на класацията с 66,4 г., Румъния с 66,6 г., Унгария е с 66,8 г. Латвия и Литва са последни в групата с 66,2 и 66,1 г, пише в анализа, озаглавен "Разпространението на Covid-19 и показателите за здраве на страните в Европа".
Според индекса за ефективност на здравеопазването (Euro Health Consumer Index (EHCI)), страните с най-добро здравеопазване са Холандия с 883 точки (около 4800 заболели към 24 март), Дания с 855 точки (над 1460 заболели към 24 март 2020 г). Най-засегнатите от коронавирус Испания и Италия имат сходни резултати и са в средата на класацията с 698 и 687 точки, като за сравнение Великобритания е с 728 точки.
Страните от Централна и Източна Европа имат като цяло слаби резултати – Румъния с 549 точки е предпоследна в класацията, Унгария с 565 точки, Полша с 585 точки, България с 591 точки.
Сред групата страни от ЦИЕ, най-добре се представят Чехия с 731 точки и Естония с 729 точки, се отбелязва в анализа на Институт Отворено общество - София.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов