Мисирките ще спасят България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8381300 www.24chasa.bg

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече

Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон.

Днешните генерали са прави да се дразнят, но има начин да поставят на място мисирките. Просто хващат някой чирак да записва всички въпроси и после публикуват отговорите в специален интернет сайт. И щом нахалната мисирка попита нещо за стотен път, генералът казва небрежно: “вижте отговор номер 132”. И това е. Така хем отговаря перфектно, хем намеква по английски, че мисирката може би не е внимавала в час.

А сега къде го този сайт? От страницата на Министерството на здравеопазването можем да научим само колко са заразените, умрелите и оздравелите от коронавируса и нищо повече. Откъде да знае мисирката, че на нейния въпрос вече е отговорено?

Впрочем

тези числа

за заразени

и починали са

само условни -

истинските са напълно неизвестни. Знае се само за тези, които са тествани, вероятно около 6 хиляди. Значи при 6 милиона население знаем само за 0,1 на сто от българите. А каква е картината при останалите 99,9 на сто? За тях нищо не е ясно. Напълно възможно е заразените у нас да са 1 милион. Нищо не пречи вече излекуваните да са два милиона, щом при здравите и млади организми болестта минавала почти незабелязано. Може да са го сметнали за грип.

Сега дори се разбра, че имало 3 вида тестове и всеки бил валиден за различен етап от болестта. До вчера и началникът на щаба не го знаеше. Ако мисирките не бяха питали, така и нямаше да го научи.

Същото всеобщо незнание е и в световен мащаб. Например в САЩ доскоро почти нямаше заразени, защото нямаше тестове. На 15 февруари заразените в САЩ (ужким) бяха само 12 човека. На 10 март се появиха тестове и заразените веднага станаха хиляда. После се появиха още тестове, подари им ги китайският олигарх Ма, и заразените в САЩ веднага станаха 124 хиляди.

Утре ще са 500 хиляди и никой няма да знае дали не са били толкова още миналата година, когато едва 30 на сто от тестовете за “грипоподобни” състояния показваха грип. А останалите 70 на сто? Те от какво са били болни?

Засега е прието да се смята, че заразата тръгва от китайската провинция Ухан, защото там бе открита за пръв път. Но пък в Китай имаме два фактора, които липсват в повечето страни на света - високоразвити биотехнологии и всеобхватно, безкомпромисно здравеопазване. Нормално е там първи да открият болестта. Ако заразата бе тръгнала от Женския пазар в София,

ние тук нямаше

да разберем

какво ни е

сполетяло поне

още 100 г.

Така че нашите “мисирки” са прави да питат и да питат и пак да питат генералите, след като няма друг кого да питат. Би било чудесно да има професионални и заредени с факти говорители, информационни отдели, преслужби, но уви - у нас на тяхно място набъбна кастата на мълчаливите пиарки. Защо изобщо един генерал у нас е генерал, като нямаме армия? Много ясно - за да стане президент. Партиите имат нужда от генерали!

В тази генералска република една мисирка не може да не досажда. Мисирка - това е нещо като гъската, която спасила Рим и затова станала символ на журналистиката. Разликата между гъските и мисирката според мен е в това, че втората не съска. Тя може само да досажда на генералите.

Аз например бих попитал с колко теста за коронавируса разполага в момента българското здравеопазване и какво прави, за да набави още. Досаден въпрос, наистина. Но отговорът е много интересен, а никой нищо не знае. Както казал Чърчил - това е загадка, обвита в мистерия, която е вътре в енигма.

Бих искал да знам и

какви са

запасите от

антималаричните

лекарства

от типа на хлорохина, които доказано помагат при коронавируса и вече масово се използват на много места по света. Има ли ги у нас? Поръчани ли са? Възложено ли е на родната фармацевтична промишленост да ги произведе в огромни количества? Засега се знае само, че с подобно лекарство е бил излекуван Домусчиев и че той дарил известно количество.

Това са добре известни средства, патентът им е изтекъл преди десетилетия, в миналото сме ги произвеждали и нищо не пречи да се пуснат отново. Прави ли се нещо по въпроса? Ако да - защо няма данни? Ако не - защо не се прави? Това е нещото, за което всяка мисирка е длъжна да крещи и съска като гъска.
Познатият аналгин-хинин е подобен тип лекарство. Той пък къде изчезна? В миналото го имаше във всяка аптека за жълти стотинки. Много бе евтино и се наложи да го сменят с по-скъпия парацетамол. Оказа се, че аналгин-хининът и сега се произвеждал у нас, но за износ извън ЕС. Чета също така, че премиерът наредил да се спре износът. Това е чудесно, но ще го видим ли по аптеките и кога?
Знам какво ще отговорят - ама имало едикакви си наредби, разпоредби и директиви. Не е проблем да ви спасим живота, но не може самоволно да нарушаваме директивата…


        Но най-много ме интересува отговора на следния въпрос -
ако се
почувствам зле,
къде да отида?
Как да постъпя, за да получа помощ? Отварям страницата на Министерството на здравеопазването и какво да видя - при съмнения за коронавирус се препоръчва домашно лечение. Подробно е описано как да си мия ръцете и да спазвам социална дистанция.
Това добре, но нали все пак трябва някой да ме прегледа, да ми направи тест, да ми даде или предпише лекарства?
МНЗ не ме глези с подобни съвети. Защо да ме будалка? Никакви контакти с лечебните заведения не се насърчават. Личните лекари не си вдигат телефоните, болниците връщат хората и ги пращат за зелен хайвер. Има масови оплаквания, че се отказва най-елементарен лекарски преглед, да не говорим за рентгенова снимка!
           Затова аз ще се проявя като дърта мисирка,за да попитам -
защо изобщо
направихме
тази здравна
реформа?
           При първата лека епидемия здравеопазването ни се скри, мина в нелегалност! Днес държавата отделя десетки пъти повече пари за медицина, отколкото преди реформата, а какво получихме? Медицина по телефона и генерали по телевизията.
При днешните разходи в бюджета, ако бяхме запазили предишната система, сега щяхме да сме най-излекуваната нация на планетата. Помните ли, че като се обадите в поликлиниката, до час-два дежурният лекар идваше у дома? Помните ли, че едно време лекарите ходеха със слушалкина врата и първата им работа бе да ви преслушат?
Така че питайте, мисирки. Гъските спасили Рим, дълг на мисирките е да спасят поне себе си.

  • Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо