Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8385444 www.24chasa.bg
Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата СНИМКА: Ройтерс

Пак Хьон спира да си поеме дъх, след като е изкачил няколко стъпала до входа на инженерния институт към националния университет в Пусан, където преподава. Въпреки че постоянно не му достига въздух, той използва стълбите и избягва асансьорите.

Пак беше "пациент 47" в Пусан - един от общо над 5000 южнокорейци, които са се възстановили от заразата от коронавирус. Но 25 дни след като за втори път даде отрицателни проби, той е в нова битка - срещу клеймото, че е имал вируса. "Наистина разбирам загрижеността и безпокойството на моите колеги и съседи, затова използвам само стълбите в тази университетска сграда и дори до апартамента ми на деветия етаж", каза той.

47-годишният Пак е прекарал 9 дни в специално отделение, преди да бъде изписан, след това е прекарал 14 дни в изолация, плюс 10 дни, за да възстанови силите си, но казва, че много хора около него все ще мислят главно за болестта.

Докато е бил в болница, майката на Пак чула съсед да крещи пред дома им "Всички ще умрем, заради един от синовете на това семейство".

Пак каза, че подозрителното отношение в общността се корени в това, че голяма част от заразените, открити в началото, са били членове на потайна и спорна религиозна секта в град Тегу, на около 100 километра северозападно от Пусан. Той казва, че решил да сподели опита си за заразата и лечението, което е получил, за да помогне за разсейване на мистерията около епидемията. Записвал е флуктуацията на борбата си с болестта във Фейсбук още от първия ден.

"Несигурността подхранва безпокойство"

"Като разкрих самоличността си, смятах, че хората ще осъзнаят, че не разпространявам фалшиви новини. Несигурността е твърде голяма, а притеснението произтича от несигурността".

Скоростта на разпространение на заразата в Южна Корея спадна след експлозивното увеличение на случаите през февруари и началото на март, а към днешна дата случаите са 9 786. Около 5 408 пациенти са изписани, след като са дали отрицателни проби.

Колегите на Пак приветстваха завръщането му на работа вчера, но нямаше прегръдки и здрависвания. Той яде обяд от кутия в лабораторията заедно с колегите си, но използва отделна маса на няколко метра от тях. Дори някои да се притесняват, че той е наоколо, казва Пак, поне добре се справят, като не го показват.

"Има хора, които дадоха положителни проби отново, след пълно възстановяване. Загрижен съм за хората около мен", каза Пак, който непрекъснато е с маска на лицето.

Някои изписани пациенти с коронавирус по света, включително и в Южна Корея, дадоха положителни проби след възстановяването си. Корейските центрове за контрол и превенция на болестите казаха, че тези случаи изискват по-нататъшно епидемиологично проучване.

"Сега сме отново в нормален режим, но нещата не са същите като преди - обичайно беше да разискваме седнали плътно един до друг, като използваме обща клавиатура, което вече не е възможно, след разпространението на заразата", каза колегата на Пак, професор Ан Соб-йон.

Първата задача на Пак, след като се върнал на работа, била с помощта на 3D принтери да направи кашони за сапун, които да бъдат дарени заедно със сапун на хора в напреднала възраст в Пусан и други градове, засегнати от заразата.

"Много възрастни хора в моя град живеят на ръба на бедността и им е трудно да си купуват дезинфектанти за ръце", каза Пак. "Ще изпратим сапун и кашони в Тегу и други силно засегнати райони".

/От БТА/

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга