2010 г.: Арест на съдия, министър с ремонтиран нос и зам. 2020 г.: Тримата са оправдани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8393859 www.24chasa.bg
РОМАН ВАСИЛЕВ

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа”

В столицата белезници щракнаха на ръцете намагистрата от Софийския градски съд Петър Сантиров, на бившия военен министър Николай Цонев и на главния екссекретар на финансите Тенчо Попов, пише “24 часа” на 2 април 2010 г.

“Това е подарък за Великден за Висшия съдебен съвет. Надявам се, че сега Станишев и Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресии срещу НДСВ”, казва за “24 часа” вътрешният министър Цветан Цветанов, който е категоричен, че МВР демонстрира последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия.

“Днес е Велики четвъртък, утре е Разпети петък и ето разпнахме трима”, коментира зам. градският прокурор Роман Василев, след като излезе от офис на бул. “Патриарх Евтимий", в който бе задържан Тенчо Попов.

Според разследването тримата арестанти били част от приятелско - роднинско - партийна схема.

“Преди около 3 седмици са предложени пари на следовател от Националната следствена служба, който разследва делото срещу длъжностни лица от Министерството на отбраната за сключена неизгодна сделка за изграждането на оптичен кабел - т.нар. “Странджа 2” с щета около 120 млн. лв.”, разказа зам. главният прокурор Бойко Найденов.

Арестите са в резултат на разследване отДАНС и МВР. Поставени са били “уши” за всички заподозрени.

Николай Цонев бе арестуван във Военномедицинска академия с прясно поправен нос, в който имало още тампони от операцията. Човекът на НДСВ постъпил в Клиниката за ушни, гърлени и носни болести на ВМА в понеделник. Диагнозата е deviatio septi nazi, което значи изкривена носна преградка. Тя е причина той да има затруднено дишане през носа и затова се налагала операция. Септопластиката е извършена под обща анестезия и Цонев е трябвало да бъде изписан.

Той стоял при секретарка в отделението на 16-ия етаж, когато двама влезли, сложили му белезници, хвърлили на главата му качулка и го извели.

“Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление, корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”, вика прокурорът Роман Василев, който лично участва в ареста, както се вижда на видеото, разпространено от МВР.

И тримата показно арестувани на 1 април 2010 г. бяха оправдани по всички обвинения.

През август 2015 г. бившият военен министър Николай Цонев осъжда прокуратурата да му плати обезщетение в размер на 15 хил. лева.

Тенчо Попов осъди България в Страсбург. Бяха му присъдени 14 хил. евро за неимуществени вреди и 5000 евро - за разходи и разноски по делата.

Прокуратурата да плати 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, постанови СГС през юли 2017 г.

Роман Василев напусна прокуратурата и от няколко години работи в международна компания.

Бойко Найденов сега е адвокат.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга