29 март - денят с първи пробив във възхода на смъртта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8393893 www.24chasa.bg

Кое е важното число сред многобройните, които ни заливат около коронавируса - това, което показва, че на ускорението е сложена спирачка

Един въпрос в момента вълнува човечеството: кога инфекцията ще започне да затихва? Отговора го знае само Господ, но и ние се опитваме да го отгатнем. Защото, ако това продължи дълго, пораженията върху живота ни ще са опустошителни.

Има сложни математически модели, които описват пандемията от К-вируса. Има и прости. Припомняме също едно старо правило, според което няма смисъл да използваме много точни модели, ако данните, с които разполагаме, са много неточни. А данните за поразените от К-вируса изглеждат точни, защото са целочислени, но те със сигурност са непълни.

29 март - денят с първи пробив във възхода на смъртта

Има, за щастие, един прост критерий за това, кога даден процес започва да затихва. Толкова прост, че всеки сам може да провери дали и кога вирусът е почнал да си тръгва. Тук има и математика, но съвсем малко.

В момента наблюдаваме процес, който все още се ускорява.

Нещо като каране

на кола с крак

върху газта

За да спрем, трябва първо да си преместим крака върху спирачката и после да започнем да намаляваме скоростта до нула. А изминатите километри например ще бъдат равни на броя на починалите.

Когато започнем да спираме, ускорението, или втората производна, става равно на нула и после остава отрицателно. Но как да оценим втората производна на един дискретен процес? Това става с втората крайна разлика.

Нека А е броят на починалите днес, В е броят на починалите вчера и С е броят на починалите онзи ден. Тези данни за света като цяло и за отделните държави ги има в нета.

Процесът ще тръгне да затихва, когато величината П = А + С – 2В, стане отрицателна и се задържи такава. Това е необходимо условие. То не гарантира, че процесът е започнал да затихва. Но без него процесът със сигурност не е започнал да затихва.

На 28, 29 и 30 март величината П за броя на починалите по света беше плюс 247, минус 414 и плюс 519 съответно.

Да запомним, следователно, датата 29 март 2020 година, когато величината П за пръв път стана отрицателна.

Това може би

е първата

лястовица, известяваща, че процесът е тръгнал да се пречупва. Моделите сочат, че това ще е около Великден. Но няма да е преди величината П няколко дни поред да е под нулата. Дано е скоро.

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга