Ето как описахме нашествието на MERS преди 6 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8393964 www.24chasa.bg
Статията на Любомира Николаева в "24 часа" от 25 април 2014 г.

Местен лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам

Нов вирус плъзна из интернет. Най-модерното меме на първи април е снимка на статия от хартиеното издание на в. “24 часа” от 25 април 2014 г. Тя се превърна в най-обсъжданото и споделяно събитие в социалните мрежи.

Причината е заглавието й - “Новият коронавирус: задух, кашлица, висока температура”, а стотиците коментари под нея възхваляват прогностичния нюх на вестника.

Разбира се, най-четена е във форумите на мамите, като в една подобна страница например е споделена 1700 пъти.

Забележително дори е, че се споделя страницата на вестника, където е отпечатана статията, като допълнително е оградена датата - 25 април 2014 г., както и изречението, в което се обясняват правилата на СЗО, свързани с това да се ограничат пътуванията. Някой наистина е разлиствал течението на вестника отпреди 6 години.

Автор на статията е Любомира Николаева - дългогодишна журналистка и здравен редактор във вестника. Журналист със забележителна експертиза, чиито публикации са изключително меродавни и прогностични. Поуката от случката е, че източниците имат голямо значение. Четенето на достоверни източници е ключово за добре информирания човек.

Всичко, което казват читателите, е вярно, но в статията става дума за т. нар. MERS или, както е прието на български, Близкоизточния респираторен синдром. Той се предизвиква от вирус, подобен на сегашния, но не точно същият. През 2014 г. заради него имаше тежки последици в Саудитска Арабия по време на традиционния хадж (поклонението в Мека за края на мюсюлманския пост).

Вижте по-долу самата статия, публикувана в “24 часа” преди 6 години.

Коронавирусите се наричат така заради приликата с типичния атрибут на власт, такъв, какъвто илюстраторите го изобразяват в приказките - обръч с издължени капковидни елементи по него. Един от красивите на вид патогени обаче от година и половина държи в напрежение здравните власти в света и поражда кошмари не само на Арабския полуостров, а и във все повече държави.

Мутиралият вирус е от една група с безобидни причинители на банални простуди. И братовчед на коронавируса, причинил през 2003 г. епидемия от смъртонсно заболяване, наречено ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Тогава от заразата умряха повече от 800 души.

Новата заплаха, официално наричана Близкоизточен респираторен коронавирус, или MERS-CoV, се различава генетично от стария остър респираторен синдром и около него все още има много неизяснени детайли.

Установява се лесно и безспорно, но с това оптимистичните новини около вируса се изчерпват.

Засега най-тревожно звучат съобщенията за увеличаване на държавите, в които той влиза - чрез болни, заразени в основните огнища, които пътуват в чужбина.

След доказването на заболяването при грък, върнал се за Великден в Атина от СаудитскаАрабия, официално потвърдените случаи в света засега са 333.

Но е възможно да има и други, които в момента са в процес на изследване и уточняване на диагнозата.

Най-лошото при новия вирус е, че води до висока смъртност - в някои от регионите до 70 процента.

Най-често болните се лекуват с противовирусни препарати и лекарства за овладяване на усложненията в белите дробове. Целта е да не се стигне до фатален белодробен оток.

Вирусът поваля хора от есента на 2012 г., но в началото съобщенията за мутанта не се приемаха сериозно. Всичко започна като в лоша шега - местен лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам на коронавирус. По-късно го обявиха за откривател, но в началото никой от колегите му не повярвал и дори го квалифицирали като невежа или самозванец.

Най-много болни има в първоначалното огнище, от което тръгна инфекцията - Саудитска Арабия. В последния отчет, който държавите са подавали до международните здравни организации, са докладвани 44 нови случая на MERS - CoV в Близкия изток.

Саудитска Арабия съобщава 30 случая, в това число пет смъртни, а Обединените арабски емирства - 14 случая, от които един е завършил фатално. Филипините информират за първия заболял местен - човек, който наскоро се е завърнал от Обединените арабски емирства. А Малайзия съобщава за турист, който е починал от коронавируса малко след като се е прибрал от Саудитска Арабия.

В Европа единични болни имаше в Германия, Великобритания, Франция, Италия. Според разказите им те всички са били преди това в Близкия изток. Както и последният заразен - гъркът със статут на постоянно пребиваващ в Джеда, СаудитскаАрабия, който се лекува в атинска болница в момента. Той се чувствал зле доста време, преди да тръгне към родината си и дори бил хоспитализиран. По време на полета към Атина положението се влошило и трябвало да потърсил лекар.

Гръцките медици установили вируса и започнали превенция и наблюдение на хората, които са били в контакт с болния - спътниците му в самолета и екипажа, шофьора на таксито, което наел, докторите и сестрите, които са го приели в болницата. Към момента няма информация някой да се е заразил. Веднага след като гръцкият център за контрол на заболяванията е докладвал случая на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, те дават гласност на данните. По препоръка на епидемиолозите на гръцките летища за пътниците до и от страните от Арабския полуостров ще се предлагат информационни материали за предпазване от вируса.

При пътуване

мийте

по-старателно

ръцете

Мокри кърпички и маски за еднократна употреба намаляват риска

Важно е страните да използват всички възможни практически и ефективни средства за предоставяне на информация за Близкоизточния респираторен коронавирус и начините за предпазване, препоръчват експертите на Световната здравна организация.

Това е особено важно за хората, които пътуват до и от държави, в които има заразени хора.

При висока температура, кашлица, тежест в гърдите или дори само при общо неразположение е добре да се консултират с личния си лекар и да разкажат къде са били, за да може да се прецени има ли дори теоретична възможност да става дума за инфектиране, съветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести в София и национален консултант по микробиология. Екипът му може да изследва всички съмнителни случаи и да установи със сигурност дали става дума за вируса.

Досега не е имало съмнение за болен, връзките ни с тази част на света не са много оживени, но в условията на глобализация е по-добре човек излишно да се консултира с лекар, отколкото да подцени риска, обяснява експертът. Той съветва всички, които пътуват до дестинации на и около Арабския полуостров, да обърнат по-голямо внимание на личните предпазни средства - мокри кърпички за ръце, често и по-подължително - поне 30 секунди, измиване със сапун и вода, а при нужда и маски, тъй като MERS-CoV се предава по въздушно-капков път. Това предполага и стриктна хигиена на храненето - добре измити плодове, избягване на хапване на улицата, пазаруване от магазини и като цяло предпочитане на термично обработени храни.

Като по-рискови групи не само за този вирус, а и за коронавирусите изобщо се смятат хората с хронични заболявания като диабет, хронични белодробни диагнози, имунна недостатъчност. Те трябва да са особено внимателни при контакти с хора, които видимо имат признаци на заболяване или някакви дихателни затруднения.

Наред с просветата как да се пазим трябва да знаем и как да пазим другите, напомнят лекарите. Мнозина смятат, че като сложат длан пред устата си при кашляне и кихане, това е достатъчно за спиране на обмена на патогени. Нищо подобно, вируси и бактерии полепват по ръцете с капчиците от слюнката. Здравната култура предполага човек да покрива устата и носа си с еднократна кърпичка или салфетка, когато кашля или киха. И да я изхвърля - по възможност в кош, който се затваря. При липса на хигиенни средства за спиране на патогените може да се използва дори ръкавът на дрехата, но не бива да се пръскат заразите, напомнят епидемиолозите.

СЗО не препоръчва прилагането на ограничения за пътуване или за търговия, но съветва за отговорно лично и обществено поведение в зоните с повишен риск от заболяване.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар