Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8399619 www.24chasa.bg

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота"

- Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса?

- Болестта има специфика - младите почти не умират от нея, за хората от средната възраст смъртността е сравнима със сезонния грип, но за възрастните е жестока и смъртоносна.

Мерките, които правителството взе, са навременни и адекватни и те спасиха хиляди човешки животи. Но ни трябва план какво се случва, ако се наложи да живеем с тази болест повече от 2 месеца.

А вероятно точно това ще се случи. Което налага да се вземат различни от сегашните мерки, като се използва спецификата на болестта. И тези мерки максимално да запазят живота на хората, но в същото време да ограничат негативните последствия върху икономиката.

- Какви може да се тези мерки, различни от сегашните?

- Аз и моят екип сме изследвали различни модели, които да защитят хората, и имаме план, който не изисква големи разходи и може да се приложи сравнително лесно. Защото вече идва време да се мисли за икономиката и нейното опазване. Идва време за диферeнцирани мерки. Ако сегашните, които са всеобщи, изиграха положителна роля в началото, сега има риск да започнат да нанасят вреди.

Нашият план е ясен, изпълним и почти без нужда от финансиране. Трябват само воля и обществена солидарност, за да бъде приложен.

В подкрепа на плана, мога да дам малко статистика от Италия - най-засегната страна от коронавируса. Там по данни от преди дни има 10 500 починали, от които тези под 50-годишна възраст, са 1%. Тоест за тях показателят е сравним с този от сезонен грип. Възоснова на нашите изследвания хората могат да бъдат разделени на две групи - високорискова и нискорискова.

- Как ще бъдат определени тези групи и какво трябва да правят?

- В първата група - рисковата, трябва да влязат хората над 65-годишна възраст и тези, които имат хронични или сърдечно- съдови заболявания.

Може възрастта да се промени, това могат да посочат епидемиолозите след задълбочен анализ. Тази група трябва да е защитена, защото е под най-голям риск, ако се зарази с коронавирус. В другата група са млади и активни хора, които произвеждат брутен вътрешен продукт.

Към двете групи трябва да има различни мерки. Първата стъпка е да бъдат разделени физически - в домакинствата и извън домакинствата. За възрастните е нужно максимално ограничение на активността и контактите, за да се защитят тяхното здраве и живот.

За младите трябва поддържане на икономическата активност при много строги правила и мерки за ограничаване на разпространението на вируса, с цел да се запази икономиката.

- Как ще стане физическото разделяне на групите?

- Такова разделение има и в момента. От 3 милиона домакинства в 600-700 хил. живеят възрастни и млади. Голяма част от тях може да бъдат разделени. Нужна е мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните. 

Хора, които имат второ жилище, могат да го предоставят да се ползва от младите. Или роднини да се разпределят - в едното жилище да са само младите, в другото - възрастните. Нужна е и мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните ни роднини и това налага да се намали контактът с тях. Може да им се помага с пазаруване и други грижи, но да не се живее заедно с тях.

Не може само държавата да се нагърби със задачата. Целта е първо да се убедят хората доброволно да намерят начин да се разделят. Българите доказаха, че могат да са солидарни във времето на криза, и някои могат да предоставят свободни жилища за настаняване на хора срещу минимален наем.

Може да се използват свободни общински и държавни жилища, общежития. Голяма част от хотелите са празни. Те могат да предоставят стаи, където да се настанят младите на ниски цени, да кажем за 10-12 лева на ден. Защото трудно възрастните ще бъдат накарани да се преместят от своядом.

- Но изпълнимо ли е да се ограничи изобщо движението на хората от рисковата група?

- Няма как това да стане 100%. Но могат да се въведат часови коридори. Това вече се прилага за пазаруването в супермаркетите. Може да важи и за посещение в аптеки, за плащане на битови сметки, за посещение при личния лекар, на общински и държавни администрации. Разделение на превозните средства може да има и в градския транспорт. В Сърбия например въведоха ограничение възрастните да излизат само един ден в седмицата.

- А какви трябва да са мерките за активната група?

- След като са постигнати физическото разделение и защита на рисковата група, са необходими правила за активността на другата. Целта е те да позволят на младите да работят и да създават брутен вътрешен продукт.

Във “Фикосота” вече работи изчерпателен план с правила и мерки за работа при минимален риск, както и план за действие при откриване на заразен. Тези планове са представени на работодателски организации и други фирми вече използват части от тях.

Активната група трябва да продължи да спазва мерките за безопасност, но ще се даде възможност тя да се изследва и да се проследи развитието на заболяването.

Нужно е да се отворят детските градини, за да може тези, които сега са си вкъщи, защото трябва да гледат децата си, да тръгнат отново на работа. И когато децата нямат контакт с човек над 65 г., ще е много по-малък рискът от заразяване в рисковата група.

- Не се ли притеснявате, че с този план може да ви обвинят, че предлагате ограничаване на човешки права?

- И двете групи имат място в обществения живот. Разбира се, не трябва възрастните да бъдат затворени. Но ограничения за движението им може да има и това е за тяхно добро. Не може да се говори за сегрегация, не е задължително да има наказания за неспазване на ограниченията от възрастните. Кампанията за тяхната безопасност може да е насърчителна.

В общество, което е свикнало на ограничения, няма да има проблем за въвеждането им. Но в общество като нашето резултат може да се постигне чрез мащабна разяснителна кампания. Дори мерките да не се спазват 100%, може да се постигнат 90%, което никак не е малко.

Редица вирусолози посочват, че за да се преодолее епидемията, трябва 60-70% от хората да изградят имунитет. Което може да се случи с прилагането на тези различни мерки, без да се увеличава рязко рискът от по-голяма смъртност.

Мисля, че е дошло времето да се чуе и гасът на предприемачите, не само на лекарите, без тяхното мнение да се подценява или пренебрегва.

- Защо мислите така?

- Предприемачите са хора, които са се сблъсквали с различни проблеми и са се справяли с тях, имат визия за развитието на бизнесите си и сега могат да помогнат с добри практически насоки. Ако се измисли ваксина за 3 месеца, би било чудесно, но това засега не е възможно.

България не може да се изолира от света, да издигне нови стени и да не пуска никого да влиза или излиза. ЕС вече обяви, че не иска да се спират сезонните работници. Когато тези хора отидат в друга държава и се върнат, има вероятност част от тях да са заразени. Поради това трябват различни мерки, иначе икономиката няма да издържи, ако сегашното положение продължи, да кажем, 6-7 месеца.

- Може ли да се отчете вече реален спад на икономиката?

- Има ръст на безработните, много бизнеси са затворени. Туризмът не работи, а той дава значителна част от БВП на България. При 10% спад на БВП през 1997 г. магазините бяха празни и трудно се намираха храни. А сега има прогнози за по-голям спад от 10%, представете си какво означава това.

Липсата на потребление е огромен проблем. Дори хората, които не са съкратени, са уплашени и не купуват, дори онлайн търговията няма ръст. Редица магазини извън хранителните не отварят, защото нямат клиенти, въпреки че не им е забранено да работят.

- За колко време има резерви в икономиката?

- Бизнесът има резерви за не повече от 2 месеца. В тази криза всички трябва да сме заедно и ударът да не е само за хазната, а и за икономическите оператори.

Ние сме съгласни да споделим тежестта, много от компаниите не се включват в схемата 60/40, а търсят собствени резерви. Бизнесите, които сега работят добре, могат да бъдат солидарни.

Казвам отново - правителството реагира адекватно, мерките бяха навременни и спасиха хиляди животи. И сега имаме комфорта да помислим за следващите стъпки, защото редица държави нямат времето за това.

Сега фокусът трябва да бъде и към икономиката. Правителството трябва да започне да се допитва и до бизнеса, а лекарите да кажат как да се направи разделението на групите по най-добрия начин.

Вероятно ще има нужда от допълнителни интензивни легла, но не е нужно да се тества цялото население. Тестове може да се правят редовно на определени извадки, за да се определят възможни гнезда на заразата. Нашата стратегия не е панацея, но е добра възможност да се запазят колкото се може повече човешки животи, а в същото време да има възможно най-малко щети върху икономиката и всичко това да не струва почти нищо. Трябва да имаме план какво правим, ако епидемията продължи дълго.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи