Не губете вяра в капитализма и умните хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8411725 www.24chasa.bg

Предприемчивите

и мислещи хора

са единственият

ни шанс да

се измъкнем

от този ужас

Заради епидемията светът е задръстен от мнения, които зоват за някакъв военен комунизъм, ала Троцки, и вопли какво ще бъде, като се завърнем в досегашния си живот. Истината е, че няма да се завърнем в досегашния живот.

И това е проблемът ни -

кардиналната промяна

в потребителските навици,

не мерките, които държавата, ЕС, МВФ или Федералният резерв на САЩ ще вземат.

Досегашният икономически модел, построен на определени потребителски нагласи, вече няма да функционира, а хората, които са най-гъвкави, умни и реактивни, ще могат да намерят пътя.

Това са умните капиталисти. Не губете вяра в тях - те ще ни измъкнат, а не многознайковци като мен.

Ето например хората в туризма - вече мислят работещи решения. Нали се сещате, че ол инклузивът като форма на масов туризъм приключи. И то не заради карантината, а заради променената потребителска нагласа.

Кой би отишъл на море, където ще се блъска със 100 други,

за да си сипе

салата от една тава

Но има хора, които вече са го измислили.

Вместо общи плата и столови ще се предлага индивидуален кетъринг като в самолетите и туристите ще бъдат изолирани.

Това може и да не сработи още тази година, но важното е, че има хора, които мислят и действат за времето отвъд. Както има и хора, открили нова ниша - индивидуално пакетираните в спирт прибори, което дава шанс на ресторантите и за нова заетост. Както и вече се мисли за изцяло нов тип туризъм, от какъвто ще имат нужда хората след епидемията - повече насочен към реконвалесценция, а не към ядене и пиене. Всичките тези хотели да станат някаква форма на санаториуми.

Мисли се и за ресторантите - с по-малко маси и ултравиолетово осветление вместо със свещи. Хората ще стоят далеч един от друг, а лъчите ще убиват вируса.

Както се мисли и решение за лоукост полетите, които спряха първи. Изключително значение придобива жп транспортът, защото той е най-малко засегнат от ограниченията. Има шанс и за градския туризъм, който ще се насочи към нощувки от типа ербиенби и споменатия индивидуален кетъринг.

Както и изключително впечатляващият рестарт, който направи Кирил Асенов от Смолян, като буквално за дни пренастрои производството си и от чаркове за немски коли започна да прави защитни очила и шлемове. Както и започналата

перестройка на

автомобилната индустрия

за производство на апарати за изкуствено дишане, които напоследък станаха много търсена стока.

Това е силата на капитализма. Факт е, че прекалената алчност напоследък накара много хора да се съмняват в неговата ефективност, но не губете вяра - винаги предприемчивите хора намират пътя. Военният комунизъм не е решение, а проблем. Което не означава, че няма да се промени ролята на държавата и особено на здравеопазването. Това вече не е прогноза, а реалност.

Хората, които ще измислят живота след епидемията, са именно капиталистите. Вярвайте им.

Просто няма място за отчаяние и тъга по отминалия свят.

 

 

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга