Не губете вяра в капитализма и умните хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8411725 www.24chasa.bg

Предприемчивите

и мислещи хора

са единственият

ни шанс да

се измъкнем

от този ужас

Заради епидемията светът е задръстен от мнения, които зоват за някакъв военен комунизъм, ала Троцки, и вопли какво ще бъде, като се завърнем в досегашния си живот. Истината е, че няма да се завърнем в досегашния живот.

И това е проблемът ни -

кардиналната промяна

в потребителските навици,

не мерките, които държавата, ЕС, МВФ или Федералният резерв на САЩ ще вземат.

Досегашният икономически модел, построен на определени потребителски нагласи, вече няма да функционира, а хората, които са най-гъвкави, умни и реактивни, ще могат да намерят пътя.

Това са умните капиталисти. Не губете вяра в тях - те ще ни измъкнат, а не многознайковци като мен.

Ето например хората в туризма - вече мислят работещи решения. Нали се сещате, че ол инклузивът като форма на масов туризъм приключи. И то не заради карантината, а заради променената потребителска нагласа.

Кой би отишъл на море, където ще се блъска със 100 други,

за да си сипе

салата от една тава

Но има хора, които вече са го измислили.

Вместо общи плата и столови ще се предлага индивидуален кетъринг като в самолетите и туристите ще бъдат изолирани.

Това може и да не сработи още тази година, но важното е, че има хора, които мислят и действат за времето отвъд. Както има и хора, открили нова ниша - индивидуално пакетираните в спирт прибори, което дава шанс на ресторантите и за нова заетост. Както и вече се мисли за изцяло нов тип туризъм, от какъвто ще имат нужда хората след епидемията - повече насочен към реконвалесценция, а не към ядене и пиене. Всичките тези хотели да станат някаква форма на санаториуми.

Мисли се и за ресторантите - с по-малко маси и ултравиолетово осветление вместо със свещи. Хората ще стоят далеч един от друг, а лъчите ще убиват вируса.

Както се мисли и решение за лоукост полетите, които спряха първи. Изключително значение придобива жп транспортът, защото той е най-малко засегнат от ограниченията. Има шанс и за градския туризъм, който ще се насочи към нощувки от типа ербиенби и споменатия индивидуален кетъринг.

Както и изключително впечатляващият рестарт, който направи Кирил Асенов от Смолян, като буквално за дни пренастрои производството си и от чаркове за немски коли започна да прави защитни очила и шлемове. Както и започналата

перестройка на

автомобилната индустрия

за производство на апарати за изкуствено дишане, които напоследък станаха много търсена стока.

Това е силата на капитализма. Факт е, че прекалената алчност напоследък накара много хора да се съмняват в неговата ефективност, но не губете вяра - винаги предприемчивите хора намират пътя. Военният комунизъм не е решение, а проблем. Което не означава, че няма да се промени ролята на държавата и особено на здравеопазването. Това вече не е прогноза, а реалност.

Хората, които ще измислят живота след епидемията, са именно капиталистите. Вярвайте им.

Просто няма място за отчаяние и тъга по отминалия свят.

 

 

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо