Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8415143 www.24chasa.bg
Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април. Източник worldometers.info

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите.

Проф. Константинов обаче предупреди: процесът е пречупен, но това означава, че в момента сме в най-страшното положение - най-много хора се заразяват на ден и най-много умират на ден.

"Интересно е, че в Италия има три пика - да си го представим като тежко заметересение с афтършокове. Италианците имат два тежки "афтършока" с намаляваща сила. Испания има един тежък "афтършок". България също мина през пик. Нещата, които очаквахме да се случат на Великден - да дойде най-лошото - дойдоха по-рано.

Но в никакъв случай не бива да се отпускаме - ако се отпуснем,  идват афтършокове: втори пик, като в Италия. Трябва абсолютна дисциплина, докато не стигнат до нула новите смърти - дай Боже да се случи до лятото", каза Михаил Константинов.

Той добави: трябва да бъдат поздравени българските власти и българския народ. Имаме една от най-ниските смъртности от коронавируса, изчислена като умрели на 1 милион население, в света. Така изчислена имаме три пъти по-ниска смъртност от вируса, отколкото средната в света.

Очевидно ефектът от масовите ваксинации БЦЖ са факт. Случаите на територията на бившата ГДР са по-малко, отколкото на бившата ФРГ, защото са ги имунизирали по-масово. Какво ще кажат антиваксърите, които застрашават здравето и на своите, и на чуждите деца?, коментира Михаил Константинов.

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи