Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8416928 www.24chasa.bg

Съвет вместо редакционен коментар: Дарете на медиците от 28-те болници в областните градове, където са ви избрали

Ако българите не бяха затворени по къщите си и ако грозните семейни скандали в парламента на тема заплати се показваха директно онлайн или по телевизиите, вероятно понеделник, 6 април 2020 г., щеше да е последният работен ден на 44-то Народно събрание.

Но уви, не успяхме да чуем всички глупости, които родиха българските депутати в този важен лично за тях ден. Затова и парламентът е невредим. Засега.

Вероятно и това помогна да тушираме агресията, породена от самоизолацията, както ни съветват психолозите тия дни.

Но те нищо не препоръчват за наглостта, която се ражда и провокира в пленарната зала. Какво ли не чухме в понеделник от тези депутати, които произвеждат некачествени закони и непрекъснато мрънкат за партийни субсидии и лични възнаграждения?

Ще им обясним какво точно правим в къщата на “24 часа", защото днес у нас говорихме също за заплати. С ясното съзнание, че работим на първа линия - 24 часа в денощието в сайта и хартията. И тъй като мярката за държавната финансова подкрепа за частния сектор 60-40 все още не работи, (добронамерен съвет към Менда Стоянова - да успокои малко емоциите и крайните оценки за исканията на бизнеса, защото там се изкарват пари, а парламентът харчи), въведохме свой модел на заплащане. Той не е справедлив, защото хората от екипа с най-големи възнаграждения, поемат и най-голямата тежест за останалите. За да няма съкратени журналисти, рекламни консултанти, счетоводители, охранители, шофьори, чистачки.

Иначе думата “Солидарност” често се чува в пленарната зала. Дори с нея здравното министерство събира дарения от българите на номер 17777. За информация на депутатите, които май не пускат SMS-и, защото нямат време от кавги за собствените си заплати, до следобеда в понеделник, 6 април 2020 г., хората бяха дарили в стотинки близо четвърт милион лева.

Препоръчваме нашия модел на парламента - намаляват с пъти заплатите за периода на извънредното положение, за да останат в бюджета допълнително средства например за медицинския персонал на първа линия във всички болници от 28-те областни града, откъдето са избрани българските депутати.

Има и добър повод - 7 април, е световен ден на здравето от 1948 г. насам, и празнуват всички - от лекаря до санитаря. Така жестът ще е повече видим, а отвращението, което остана от днешния ден за заплати в парламента, ще бъде туширано. Засега.

  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината