Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8423408 www.24chasa.bg

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене

Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това.

Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до покачване на доверието във властта. Ефектът е следният – колкото и да не сме харесвали управляващите, в момент като този

действаме като

един отбор

срещу невидимата вирусна заплаха.

Това не е явление, което се наблюдава само в България. Доколкото успях да се запозная със социологически данни от изследвания, които са провеждани в последните седмици в други европейски страни, ефектът е същият.

Дори в Италия, където очевидно положението беше изпуснато в самото начало и мерките се забавиха, управляващите също покачват доверието си.

Правителствата обаче не трябва да бързат да се радват. Това е рейтинг в криза. Не е лошо да го имат в резерв в следващите месеци, защото като приключим със здравната криза, рязко ще започнем да говорим за другата криза – икономическата. А

в тази криза

управляващите

няма да печелят

доверие,

а само ще губят.

Вторият момент, който прави впечатление в данните на “Тренд”, е, че мерките срещу разпространението на вируса се приемат от мнозинството български граждани.

Дори регистрираме нещо, което рядко се вижда. Смятаме, че нашата държава се е справила по-адекватно от другите европейски държави. На мнение сме, че нашите мерки са навременни, докато европейските държави са закъснели. Няма как да не се съгласим, че това е силно нехарактерно за познатата ни българска политическа култура. Традиционно ние подхождаме с критика и недоволство към всичко наше и с ирационална възхита и превъзнасяне към всичко европейско.

Третият и може би най-интересен за мен момент в това проучване – коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене. Не е тайна, че българите сме суеверни, със склонност към свръхестественото и податливи на конспирации. Това показа и нашето проучване за суеверията, вярванията и конспирациите, което публикувахме преди две години. Всякакви научни обяснения за началото на разпространението на коронавируса остават на заден план. Мнозинството от българите са на мнение, че COVID-19 е биологично оръжие. Общо взето, пак толкова пък са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят.

  • Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Да мислиш критично, е много по-различно от вярата в световни конспирации

    Има конспиративна теория, че Бил Гейтс е световен злодей и крои пъклени планове тайно да сложи чипове на хората чрез ваксини. Случайно ли се появи този вирус, който докара световна криза, питат се свръхподозрителни хора, които са 100% убедени, че не може да няма централен замисъл и суперзлодей. Тази теория явно се е разпространила толкова широко
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга