Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8428817 www.24chasa.bg
Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА.

България, която има население близо три пъти по-малко от това на Румъния, има до момента 541 случая на COVID-19, а в Румъния са 4761. Българите изглежда държат под контрол епидемията от коронавирус по-добре от Румъния, коментира изданието, като се спира на взетите в двете страни мерки.

Агенцията напомня, че първият случай на COVID-19 в България е установен на 8 март, близо две седмици след първия случай в Румъния. Българите бяха в разгара на грипната епидемия, така че много училища в страната бяха затворени, отбелязва Медиафакс, като добавя, че всички училища са затворени от обявяването на извънредното положение на 13 март, пет дни след регистрирането на първия положителен тест, когато в страната има общо 23 случая.

Румъния регистрира първия случай на COVID-19 на 26 февруари. Училищата бяха затворени на 11 март, а извънредното положение влезе в сила от 16 март, когато в страната имаше 158 случая.

Взетите мерки в рамките на извънредното положение в двете страни са подобни: забрана на събитията с участието на много хора, въвеждане на работа от вкъщи във всички ситуации, когато това е възможно, мерки за социална дистанция и други.

На 17 март България откри огнище на COVID-19 в планинския курорт Банско. Градът веднага беше поставен под карантина, никой не можеше да влиза или излиза, ако не е жител на града. Три дни по-късно бяха затворени всички областни градове.

Румъния чака докато в Сучава се събраха близо 600 случая на COVID-19, за да постави под карантина града и осем съседни села на 30 март.

Основните разлики в стратегиите на България и Румъния може да се открият в начина, по който се действа при установените случаи. На 13 март, когато беше обявено извънредното положение (в България), хоспитализацията беше задължителна само за определени групи пациенти. Сред тях са лицата над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания и понижен имунитет, тежките случаи или болните, които не могат да бъдат изолирани у дома.

Пациентите с положителен тест, но без симптоми или с леки симптоми, бяха лекувани вкъщи със задължително изолиране за 28 дни.

Румъния хоспитализира всички случаи на COVID-19, а пациентите бяха изписвани едва след два отрицателни теста, отбелязва Медиафакс.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга