Медиите са инфраструктура на демокрацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8429077 www.24chasa.bg

Журналистите са ценност, която днес трябва много да пазим. Тези т. нар. мисирки са на първата линия и нуждата от честна и вярна информация е буквално жизненоважна.

Репортерите, които ходеха по КПП-тата на Банско, действително рискуваха живота си, както и всички тези, които предават от болниците.

Макар рискът да не е толкова голям, всекидневно работят и журналистите, които произвеждат актуални новини, задълбочени анализи, развлекателни четива, за да може всички ние да знаем какво се случва, да можем да опазим психичното си здраве и да мислим посока за живота ни оттук насетне.

Журналистическият труд днес е сравним, айде, да не е с лекарския, но с този на хората от енергетиката, чистотата, телекомуникациите и селското стопанство - просто е жизненоважен.

Защото, ако Габриела Наплатанова не предава от НОЩ всяка нощ и ако “24 часа” не настоява т. нар. Медицински съвет да прати указания на лекарите как да се третират заразените с К-19, или Любомира Николаева не напише задълбочено за най-съвременните терапии, българите и нашите лекари просто няма да знаят тези неща. Какво е общото между споменатите трима - те работят в частни медии, и за да могат да правят това, което правят тези медии, трябва да спечелят пари. Парите идват от реклама, която е първият спестен разход на фирмите и всички частни медии изпитват епични трудности, но въпреки това продължават да си вършат работата и същевременно непрекъснато зоват за социална отговорност. Успехите на България в контрола на заразата са всъщност и заради българските журналисти, които останаха на висотата на своята отговорност и помагат, за да се справяме заедно.

Затова държавата трябва да помогне в условията на извънредно положение. Просто да започне да публикува реклама за правителствените действия - това ще е директна помощ, без да е незаконна държавна. А и заплащане за услуга, която реално се върши безплатно вече два месеца. Защото нито една медия не е спряла да работи, а това е инфраструктурата на демокрацията. Без свободни медии няма как една държава да функционира демократично и ефективно.

Както не може да спре сметоизвозването, не могат да спрат и медиите - вестници, сайтове и телевизии. Какъвто и да е светът на следващия ден, както няма да може без зеленчуков разсад, тъй няма да може и без свободни медии.

Онзиден правителството разхлаби мерките за селскостопанските производители, за да могат да си реализират продукцията и да не се пропускат важни агротехнически срокове. Ако медиите - телевизии, вестници и сайтове, не бяха съобщили за това, се очертаваше много мрачно близко бъдеще за цялата държава, която засега се справя добре с кризата.

Тук искаме да обърнем специално внимание на всички онези многознайковци, които твърдяха, че традиционните медии са едва ли не вредни и че социалните мрежи са върхът, но днес видяха, че без традиционните медии, недостоверната информация блика като фонтан и всякакви лоботомирани типове могат да ни манипулират и ограбват.

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г