35% от българите ще пропуснат храма без драма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8434135 www.24chasa.bg

39% ходят на църква по празници, 19% - никога

Светът със сигурност ще отбележи най-светлия християнски празник - Великден. Независимо дали в храм или другаде, дали със защитна маска, или просто с вяра и упование. Защото точно сега не е време за празник!

      По данни от Международната програма за социални изследвания - ISSP (www.issp.org), получени в 25 държави с общо 37 293 изследвани лица, като най-религиозна нация водят филипинците - 88%, следвани от САЩ (67%), Хърватия (64%), Словения (58%). На опашката са Швеция (14%), Дания и Източна Германия (по 15%). В България 55% се самоопределят като религиозни, а двойно по-малко (26%) - като атеисти.

Според същото проучване всеки 2-и в света винаги е вярвал в Бог, докато твърдите атеисти, са едва 27%. Най-много са вярващите във Филипините (91%), Чили (88%), САЩ (74%) и Хърватия (72%). На другия полюс са Чехия, Южна Корея, Япония, Швеция, Норвегия, Дания с географска вариация между 23 и 33%.

      Средно всеки 10-и в изследваните страни е открил Бог след като преди не е вярвал в съществуването му. В България това се е случило с 10% от пълнолетното население на страната, Прибавени към 59%, които вярват и винаги са вярвали в Бог, общо над две трети от българските граждани (69%) днес са вярващи.

       За над 35% от европейците молитвите към Бог са нещо епизодично и обикновено се отправят само на религиозни празници или при участието в религиозни служби.

        В България 39% обикновено ходят на църква само по празници, а други 19% - никога. За празничните литургии отиват в храма 41% от сърбите, 27% от австрийците, 24% от швейцарците, 23% от руснаците. Отвъд океана, в САЩ, 17% от американците ходят всяка седмица на църква, но и там 10% присъстват на служби само при религиозни празници, а 31% никога не го правят.

         Почти половината от хората по света имат и собствен начин да се свързват с Бог – нерядко извън религиозните храмове и без посредници.

         Над една трета от хората у нас (35%) са си изградили подобна директна връзка с Бог. Предполага се, че за тях не е особено драматично да потърсят спасение извън храма и при сегашната пандемия.

* Авторката е национален координатор на Международната програма за социални изследвания (ISSP) на Европейското социално изследване - ESS (2005–2019).

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга