Методи Копанарски: Най-важното е да запазя екипа си, очаква ни лято, изпълнено с много работа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8434385 www.24chasa.bg
В София фокусът на фирма “Мебели Копанарски” е в дизайнерски обзавеждания.

По време на извънредното положение бързо получих одобрение за кредит от Fibank, което е много важно при нуждата от финансова подкрепа, казва собственикът на фирма "Мебели Копанарски"

Методи Копанарски е собственик на семейна фирма за производство на мебели. Със сплотения му екип изработват поръчки не само за частни жилища, но и за редица обществени, административни сгради, хотели, ресторанти и др. Той разказва за предизвикателствата в сектора на обзавеждането и производството на висококачествени мебели.
Методи Копанарски е собственик на семейна фирма за производство на мебели. Със сплотения му екип изработват поръчки не само за частни жилища, но и за редица обществени, административни сгради, хотели, ресторанти и др. Той разказва за предизвикателствата в сектора на обзавеждането и производството на висококачествени мебели.

- Г-н Копанарски, разкажете историята на “Мебели Копанарски”?

- Родителите ми създадоха фирмата през 1990 г. в Сапарева баня. В началото започнаха работа в областта на вътрешния дизайн, обзавеждането и изработка на мебели по проект. През 2010 г. аз застанах начело на семейния бизнес и отворихме студио за интериорен дизайн в София. От 2017 г. производствената ни база е в София.

Днес заедно със съпругата ми Мариана Малеева-Копанарска, която е интериорен дизайнер, сме собственици на фирма “Мебели Копанарски” ООД.

- Какъв е екипът, който стои зад красивото обзавеждане, което създавате?

- При нас работят дизайнери проектанти, конструктори и мебелисти с дългогодишен опит. Той ни помага изключително много да поддържаме високо ниво при новите – съвременни, по-сложни и специфични поръчки, които изпълняваме безупречно. Имаме прекрасен колектив между различните звена работници, което е главната причина да радваме клиентите си не само с красиво изпълнение, но и с отлично качество.

- На колко хора давате работа?

- Фирмата ни се състои от десетина човека, което е напълно достатъчно да се справяме и с по-сериозни обекти.

- Какъв е профилът на вашите клиенти?

- Произвеждаме мебели основно за българския пазар. Нашите клиенти са на средното и над средното ниво по платежоспособност. Насочихме се към тях по две причини. Първо - защото няма как да сме конкурентоспособни на нискобюджетните мебели в България, и второ - работата ни с по-сложни проекти ни учи всеки ден да се усъвършенстваме и да се докосваме до всичко най-ново и модерно, излизащо на световния пазар. Целим да лансираме световните тенденции и у нас и да показваме, че в България има не по-лоши мебелисти от чужбина, а дори напротив. Моите момчета са изключително амбициозни и креативни и аз се гордея с тях. Работата ни се отличава с перфекционизъм и специално отношение към клиентите ни.

- Пред какви предизвикателства сте изправени във вашия сектор?

- Един от многото проблеми в нашия бранш е липсата на висококвалифицирана работна ръка. Освен това много малко млади момчета искат да се развиват като мебелисти. Поради липсата на специализирани училища и техникуми се налага занаятът да се учи, като по-старите и опитни предават знанията и уменията си на по-младите.

Другият огромен проблем е сивият сектор. Има изключително много гаражни производители. Много момчета са се захванали сами или в малки групи да правят мебели. Разчитат на фирми, които предлагат готови, разкроени и кантирани плоскости, те ги получават и директно ги сглобяват при клиентите. Тези хора обаче не плащат на счетоводители, осигуровки, заплати, ДДС, наеми, затова те дават и доста по-ниски цени от нас - фирмите.

Много са случаите, когато сме търсени от клиенти, изоставени от такива момчета, тъй като, когато възникне някакъв проблем, те просто си тръгват и не се връщат, защото няма какво да губят. Затова българският клиент трябва да разбере, че най-важното нещо не е евтината оферта, а крайният резултат – качествено и коректно изпълнение на възложената поръчка.

Смело мога да кажа, че нямаме недоволен клиент. Дори се е случвало да работим с цената на загуба, но накрая клиентът да остане доволен. Затова имаме постоянна работа от наши стари клиенти и нови, които идват по препоръка. Който веднъж стане наш клиент, остава завинаги. В онлайн пространството ни заливат само положителни коментари именно заради високото качество и точния срок за производство на поръчките.

- С кои ваши проекти се гордеете?

- Гордеем се, че миналата година обзаведохме сградата на Административния съд във Велико Търново. Други наши клиенти са повечето хотели, къщи за гости и заведения в Сапарева баня. А в столицата основно сме се концентрирали в дизайнерски обзавеждания на апартаменти и къщи. Имаме, разбира се, поръчки и за офиси, магазини, заведения и дори детски градини. Мебелите са по наш дизайн, но работим и с доста дизайнерски ателиета, които ни използват за производство на техните проекти.

- Защо избрахте Fibank (Първа инвестиционна банка) за отпускането на кредит?

- Много са предимствата на Fibank, които ме провокираха да се спра на нея и тя да бъде не само фирмената ми, а и лична банка. Първа инвестиционна банка е най-бързо обслужващата банка в България. Работата ми с нея пести от моето ценно време, а всички знаем, че при забързания ни начин на живот времето никога не стига.

Друго предимство е, че всички служители са изключително добре обучени и са компетентни във всяка област. В одобрението на кредит, дори и по време на извънредното положение в момента, нещата се случват много бързо, което е от съществено значение при нужда от финансова подкрепа в определени моменти.

- В момента целият свят, в т.ч. и България, се намира в сложна ситуация вследствие на борбата срещу разпространението на коронавируса COVID-19. Какви са трудностите, които ще срещнете в тази ситуация и какви мерки планирате?

- Доскоро си мислех, че ме очаква една от най-силните години досега, но след появата на COVID-19 нещата значително се промениха. Поели сме доста поръчки, коитоq слава на Богq ни осигуряват работа за още няколко месеца, което е изключително важно по време на криза. Най-важното в момента за мен е да успея да задържа прекрасните си мебелисти и да преминем през кризата тихомълком.

Ако нещата започнат да отшумяват в края на май, мисля, че ще успея. След бума на строителство много жилища все още са празни и ще трябва да се обзаведат. Вярвам, че нещата ще се стабилизират към юни и ще ни очаква едно лудо лято, пълно с много работа. Това са моите надежди, пък времето ще покаже. Най-важното е да сме здрави и да продължаваме да сме така дисциплинирани.

  • Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Още малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии. Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност