Методи Копанарски: Най-важното е да запазя екипа си, очаква ни лято, изпълнено с много работа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8434385 www.24chasa.bg
В София фокусът на фирма “Мебели Копанарски” е в дизайнерски обзавеждания.

По време на извънредното положение бързо получих одобрение за кредит от Fibank, което е много важно при нуждата от финансова подкрепа, казва собственикът на фирма "Мебели Копанарски"

Методи Копанарски е собственик на семейна фирма за производство на мебели. Със сплотения му екип изработват поръчки не само за частни жилища, но и за редица обществени, административни сгради, хотели, ресторанти и др. Той разказва за предизвикателствата в сектора на обзавеждането и производството на висококачествени мебели.
Методи Копанарски е собственик на семейна фирма за производство на мебели. Със сплотения му екип изработват поръчки не само за частни жилища, но и за редица обществени, административни сгради, хотели, ресторанти и др. Той разказва за предизвикателствата в сектора на обзавеждането и производството на висококачествени мебели.

- Г-н Копанарски, разкажете историята на “Мебели Копанарски”?

- Родителите ми създадоха фирмата през 1990 г. в Сапарева баня. В началото започнаха работа в областта на вътрешния дизайн, обзавеждането и изработка на мебели по проект. През 2010 г. аз застанах начело на семейния бизнес и отворихме студио за интериорен дизайн в София. От 2017 г. производствената ни база е в София.

Днес заедно със съпругата ми Мариана Малеева-Копанарска, която е интериорен дизайнер, сме собственици на фирма “Мебели Копанарски” ООД.

- Какъв е екипът, който стои зад красивото обзавеждане, което създавате?

- При нас работят дизайнери проектанти, конструктори и мебелисти с дългогодишен опит. Той ни помага изключително много да поддържаме високо ниво при новите – съвременни, по-сложни и специфични поръчки, които изпълняваме безупречно. Имаме прекрасен колектив между различните звена работници, което е главната причина да радваме клиентите си не само с красиво изпълнение, но и с отлично качество.

- На колко хора давате работа?

- Фирмата ни се състои от десетина човека, което е напълно достатъчно да се справяме и с по-сериозни обекти.

- Какъв е профилът на вашите клиенти?

- Произвеждаме мебели основно за българския пазар. Нашите клиенти са на средното и над средното ниво по платежоспособност. Насочихме се към тях по две причини. Първо - защото няма как да сме конкурентоспособни на нискобюджетните мебели в България, и второ - работата ни с по-сложни проекти ни учи всеки ден да се усъвършенстваме и да се докосваме до всичко най-ново и модерно, излизащо на световния пазар. Целим да лансираме световните тенденции и у нас и да показваме, че в България има не по-лоши мебелисти от чужбина, а дори напротив. Моите момчета са изключително амбициозни и креативни и аз се гордея с тях. Работата ни се отличава с перфекционизъм и специално отношение към клиентите ни.

- Пред какви предизвикателства сте изправени във вашия сектор?

- Един от многото проблеми в нашия бранш е липсата на висококвалифицирана работна ръка. Освен това много малко млади момчета искат да се развиват като мебелисти. Поради липсата на специализирани училища и техникуми се налага занаятът да се учи, като по-старите и опитни предават знанията и уменията си на по-младите.

Другият огромен проблем е сивият сектор. Има изключително много гаражни производители. Много момчета са се захванали сами или в малки групи да правят мебели. Разчитат на фирми, които предлагат готови, разкроени и кантирани плоскости, те ги получават и директно ги сглобяват при клиентите. Тези хора обаче не плащат на счетоводители, осигуровки, заплати, ДДС, наеми, затова те дават и доста по-ниски цени от нас - фирмите.

Много са случаите, когато сме търсени от клиенти, изоставени от такива момчета, тъй като, когато възникне някакъв проблем, те просто си тръгват и не се връщат, защото няма какво да губят. Затова българският клиент трябва да разбере, че най-важното нещо не е евтината оферта, а крайният резултат – качествено и коректно изпълнение на възложената поръчка.

Смело мога да кажа, че нямаме недоволен клиент. Дори се е случвало да работим с цената на загуба, но накрая клиентът да остане доволен. Затова имаме постоянна работа от наши стари клиенти и нови, които идват по препоръка. Който веднъж стане наш клиент, остава завинаги. В онлайн пространството ни заливат само положителни коментари именно заради високото качество и точния срок за производство на поръчките.

- С кои ваши проекти се гордеете?

- Гордеем се, че миналата година обзаведохме сградата на Административния съд във Велико Търново. Други наши клиенти са повечето хотели, къщи за гости и заведения в Сапарева баня. А в столицата основно сме се концентрирали в дизайнерски обзавеждания на апартаменти и къщи. Имаме, разбира се, поръчки и за офиси, магазини, заведения и дори детски градини. Мебелите са по наш дизайн, но работим и с доста дизайнерски ателиета, които ни използват за производство на техните проекти.

- Защо избрахте Fibank (Първа инвестиционна банка) за отпускането на кредит?

- Много са предимствата на Fibank, които ме провокираха да се спра на нея и тя да бъде не само фирмената ми, а и лична банка. Първа инвестиционна банка е най-бързо обслужващата банка в България. Работата ми с нея пести от моето ценно време, а всички знаем, че при забързания ни начин на живот времето никога не стига.

Друго предимство е, че всички служители са изключително добре обучени и са компетентни във всяка област. В одобрението на кредит, дори и по време на извънредното положение в момента, нещата се случват много бързо, което е от съществено значение при нужда от финансова подкрепа в определени моменти.

- В момента целият свят, в т.ч. и България, се намира в сложна ситуация вследствие на борбата срещу разпространението на коронавируса COVID-19. Какви са трудностите, които ще срещнете в тази ситуация и какви мерки планирате?

- Доскоро си мислех, че ме очаква една от най-силните години досега, но след появата на COVID-19 нещата значително се промениха. Поели сме доста поръчки, коитоq слава на Богq ни осигуряват работа за още няколко месеца, което е изключително важно по време на криза. Най-важното в момента за мен е да успея да задържа прекрасните си мебелисти и да преминем през кризата тихомълком.

Ако нещата започнат да отшумяват в края на май, мисля, че ще успея. След бума на строителство много жилища все още са празни и ще трябва да се обзаведат. Вярвам, че нещата ще се стабилизират към юни и ще ни очаква едно лудо лято, пълно с много работа. Това са моите надежди, пък времето ще покаже. Най-важното е да сме здрави и да продължаваме да сме така дисциплинирани.

  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга