Еврото като лекарство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8440030 www.24chasa.bg

Европа вече е в етапа, в който разумните правителства обмислят стратегии за “деня след”. За времето, когато пикът на заразата от коронавирус ще премине, кривата на заразени и жертви ще тръгне надолу и ще трябва да се лекуват раните, нанесени от пандемията.

Чуват се мрачни прогнози за размера на задаващата се криза и ще трябват средства за много неща - за възстановяване на икономиките, за подкрепа на бизнеса, за подпомагане на най-уязвимите...

Премиерът Бойко Борисов каза, че България все пак ще подаде до края на април документи за чакалнята на еврозоната. Изглежда разумно решение.

Иначе предимствата на това бързо да хванем магистралата, която води към вътрешния кръг в клуба на богатите държави, са известни отдавна. През февруари обаче властта забави скоростта, за да изчака пълен обществен консенсус по въпроса за еврозоната.

После дойде коронавирусът и карантината, която обърка планове и постави на трупчета много големи проекти в рамките на Евросъюза. Изглеждаше сякаш това ще забави още повече плановете ни за кандидатстване в еврозоната.

А няма причина да е така. Да форсираме кандидатстването си за еврото, изглежда особено важно точно сега - в момент, когато всички в Евросъюза имат нужда от финансови ресурси, защо да не се възползваме от тези, които са “на масата” само в клуба на богатите.

България е показала, че може да спазва финансова дисциплина. А откакто връхлетя пандемията, показва, че може да реагира адекватно, навреме, без бавене. Тоест нито сме втора ръка европейци, нито страната ни е кризисен фактор.

Някои раздухваха страхове, че ако влезем в чакалнята на еврото, ще станат какви ли не страхотии. Сериозните икономисти казват че напротив - промяната ще е за добро. А пък е и особено важно за бъдещите времена на съвземане от икономическите трудности.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга